Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!
Pai "scoaterea cauzei de pe rol si trimiterea catre" are rol exact in cazul cu sectiile despre care am vorbit. Da, se face prin incheiere si e o masura adminitrativa.
Declinarea se face in caz de admitere a exceptiei prin sentinta/decizie (decizie daca dosarul ar fi in apel sau recurs). Daca se respinge exceptia de necompetenta se pronunta si in acest caz o incheiere.
Daca ar fi o grila de genul : Exceptia de necompetenta se solutioneaza prin:
a. incheiere
b. sentinta si decizie
c. incheiere,sentinta si decizie
Raspinsul corect ar fi c, pentru ca si respingerea prin incheiere inseamna tot solutionare. Ca sa respingi deliberezi.
Pai ia sa vedem... de ce si-ar trimite doua sectii penale dosarele una alteia. In caz de conexare a cauzelor probabil, altfel nu au de ce. Sectia investita prina va judeca toate dosarele conexate.
Mai rau v-am incurcat cu exemplul cu sectiile. In exemplul ala aveau motiv sa-si tot plimbe dosarul intre ele. Sectia civila zicea ca e litigiu comercial si prin urmare trebuie judecat de sectia comerciala, sectia comerciala zicea invers.
In penal eu nu vad de ce sa plimbi dosarul de la o sectie penala la alta, nu ai motiv.
Exemplu cand declina si nu arata instanta la care declina e cel mai uzual sa zicem. Ar mai putea exista situatii in care se intampla ceva cu instanta aia, ramane fara judecatori, ia foc sediul, nu stiu, sa zicem... atunci eu zic ca ar fi tot un caz de intrerupere daca nu s-ar mai putea desfasura activitatea si dosarul tb trimis altei instante spre a fi judecat.