Avand in vedere ca s-au afisat rezultatele concursului din ianuarie 2011 si ca threadul pt acel examen a ajuns deja la o cifra impresionanta de pagini si luand de asemenea in considerare ca incepand de astazi interesele multora dintre noi se despart (unii vor ramane acolo pt a dezbate probleme in legatura cu probele care urmeaza in concursul in curs de desfasurare), propun ca cei care au note sub 7.00 (si care vor sa dea examen in august) sa treaca pe acest thread, urmand ca dupa ultima proba din concursul aflat in desfasurare sa ni se alature si cei care, din nefericire, vor fi nevoiti sa dea si in august.
Eu zic sa te uiti in noul cod de proc civila.
Dupa parerea mea, apararea interesului public este de esenta activitatii procurorului si a Ministerului Public in ansamblu.
Deci cred ca ar fi putin deplasat sa nu poata invoca procurorul prezent la judecata, o incalcare a unei norme publice.
Probabil o fi fost vreo scapare si oricum L202 este doar provizorie pana la intrarea in vigoare a noilor coduri. De asta cred ca daca te uiti in noul cod la problema asta, ar fi firesc sa nu mai apara asa.
Daca tot aveti la penal aplicare in timp, sa pun in discutie doua aspecte pe care noi le-am discutat recent:
1. Art. 74 indice 1 C.p. desi declarat neconstitutional poate fi aplicat ca lege mai favorabila daca era in vigoare la data savarsirii infractiunii?
2. Art. 320 indice 1 C.p.p. poate fi aplicat ca lege mai favorabila daca a intrat in vigoare cand procesul era pe rol si trecuse momentul inceperii cercetarii judecatoresti (echivalent cu citirea actului de sesizare) ?
Astept opinii :)
nu stiu ce sa zic de 74 ind1. presupun ca te referi la sit. in care infr. s-a comis in intervalul de timp dec.2010 mai 2011 si se judeca acum, nu? in mod normal, ar trebui sa se aplice. era in vigoare in momentul sav infr.
la 320, alta treaba; e norma de procedura, de imediata aplicare; nici o sansa sa retroactiveze
astept argumente contra :D
1. Art. 74 ind 1 era norma de drept material, cauza legala de atenuare, aplicabila s i dupa declararea neconstituionalitatii pentru ca desi o decizie a C.Const. nu abroga expres, efectul este acelasi. Prin urmare, in perioada sfarsitul lui noiembrie2010 -mai 2011 a existat o succesiune de legi penale in timp, iar daca la momentul savarsirii faptei art. 74 ind 1 era in vigoare va fi aplicabil ca lege mai favorabila pana la judecarea definitiva a cauzei. In concluzie, art. 74 ind 1 va ultraactiva.
2. Art. 320 ind 1 desi inclus in C.pp. este norma mixta, de procedura si de drept substantial. In privinta termenului pana la care poate fi invocata este norma de procedura, de imediata aplicare si prin urmare nu poate fi aplicata ca lege mai favorabila. In privinta reducerii obligatorii a limitelor de pedeapsa opereaza ca norma de drept substantial, cauza legala de atenuare.
Inca ceva... art. 320 ind 1 nu exclude aplicare circumstantelor atenuante, situatie in care se vor reduce limitele de pedeapsa cu 1/3, respectiv 1/4 la amenda, iar apoi aceste limite deja reduse vor fi inca o data reduse conform art. 76 C.p.
ma bucur ca am nimerit-o
am o nelamurire, poate ma ajuti
ma tot incurc la cazurile de intrerupere a cursului justitiei
deci: dc 2 instante isi declina reciproc comptt, e conflict negativ
dc."declinarea" are loc intre sectii in aceeasi instt?
dar daca jud declina in fav trib, trib declina in fav altui trib, etc,??