Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.
Mie mi se pare ca art. 17 alin 3 nu este strans legat de alin. 2. Adica ok, ii cer lamuriri, dar daca nu mi le da pentru ca nu se prezinta eu tot tb sa ma pronunt in mod obligatoriu pe prejudiciul cert care imi reiese din probe.
In ceea ce priveste constituirea, da si mie mi se pare ca e atributul partii vatamate, iar aici cand se solutioneaza din oficiu nu mai ai deloc constituire de parte civila daca persoana vatamata nu a cerut-o, insa cu toate acestea, fiind o situatie speciala, te pronunti din oficiu pe latura civila.
Anularea casatoriei este tot de competenta materiala a judecatoriei!
In loc sa raspund am editat mesajul anterior din greseala :D
La cele morale este cam greu sa te pronunti daca nu iti precizeaza cuantumul lor. Este adevarat ca la fiecare infractiune jurisprudenta are o anumita practica in a le cuantifica, dar nu prea se dau daca nu ti le precizeaza, desi art. 17 alin. 3 asa spune. Teoretic asa ar fi, practic nu se intampla asta...
sangreal a scris:
Mie mi se pare ca art. 17 alin 3 nu este strans legat de alin. 2. Adica ok, ii cer lamuriri, dar daca nu mi le da pentru ca nu se prezinta eu tot tb sa ma pronunt in mod obligatoriu pe prejudiciul cert care imi reiese din probe.
In ceea ce priveste constituirea, da si mie mi se pare ca e atributul partii vatamate, iar aici cand se solutioneaza din oficiu nu mai ai deloc constituire de parte civila daca persoana vatamata nu a cerut-o, insa cu toate acestea, fiind o situatie speciala, te pronunti din oficiu pe latura civila.
Asa sustineam si noi ...Patrick are opinie separata ..
Cu alte cuvinte ...indiferent daca minorul se constituie sau nu parte vatamata , si indiferent daca e precizata intinderea prejudiciului , instanta ESTE OBLIGATA sa se pronunte din oficiu privind repararea prejudiciilor ( inclusiv morale ) ...inafara celor obligatorii, daca evident ele exista ? Da ?