avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 832 soluții astăzi

Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.

Forum Discuţii juridice Magistraţi şi Admitere în ... Admitere INM august 2011
Discuție deschisă în Magistraţi şi Admitere în magistratură

Admitere INM august 2011

Avand in vedere ca s-au afisat rezultatele concursului din ianuarie 2011 si ca threadul pt acel examen a ajuns deja la o cifra impresionanta de pagini si luand de asemenea in considerare ca incepand de astazi interesele multora dintre noi se despart (unii vor ramane acolo pt a dezbate probleme in legatura cu probele care urmeaza in concursul in curs de desfasurare), propun ca cei care au note sub 7.00 (si care vor sa dea examen in august) sa treaca pe acest thread, urmand ca dupa ultima proba din concursul aflat in desfasurare sa ni se alature si cei care, din nefericire, vor fi nevoiti sa dea si in august.
lucutel a scris:

Donatorul:

a)este obligat la evictiune in cazul donatiei cu sarcini
b)nu poate ataca donatia pentru dol
c)poate introduce, in termenul de prescriptie prevazut de lege, actiunea in revocarea donatiei pentru survenienta de copil

G1 nr. 24 INM 2007
corect: a si c

(am discutat cu patrick acum cateva zile o grila f asemanatoare din raducan 2010;
autoarea dadea corecta varianta- nu poate ataca donatia pentru dol; m am lamurit deja cum stau lucrurile si am aruncat deja cartea; nu se merita atata timp pierdut incercand explicatii la grile gresite)

dar raman cu o nelamurire de aceea apelez la voi
de ce e corecta varianta c?
revocarea pentru survenienta de copil nu opereaza de drept?

Da ...Lucutel opereaza de drept ...dar cred ca acea actiune este o actiune de constatare ,,,,respectiv instanta constata cazul de revocare prevazut de lege. Altfel cum se desfiinteaza donatia , sau mai degraba cine ? Instanta trebuie sa verifice intervenienta copilului ( stii doar ca trebuie verifcate cateva aspecte ) si constata revocarea ...Si in plus donatia este un act solemn incheiat numai la notar ( act ce se bucura de autoritate publica ) , ori notarul nu va constata revocarea ci numai instanta ...Eu asa cred
Ultima modificare: Sâmbătă, 6 August 2011
isis23, utilizator
isis23 a scris:

lucutel a scris:

Donatorul:

a)este obligat la evictiune in cazul donatiei cu sarcini
b)nu poate ataca donatia pentru dol
c)poate introduce, in termenul de prescriptie prevazut de lege, actiunea in revocarea donatiei pentru survenienta de copil

G1 nr. 24 INM 2007
corect: a si c

(am discutat cu patrick acum cateva zile o grila f asemanatoare din raducan 2010;
autoarea dadea corecta varianta- nu poate ataca donatia pentru dol; m am lamurit deja cum stau lucrurile si am aruncat deja cartea; nu se merita atata timp pierdut incercand explicatii la grile gresite)

dar raman cu o nelamurire de aceea apelez la voi
de ce e corecta varianta c?
revocarea pentru survenienta de copil nu opereaza de drept?

Da ...Lucutel opereaza de drept ...dar cred ca acea actiune este o actiune de constatare ,,,,respectiv instanta constata cazul de revocare prevazut de lege. Altfel cum se desfiinteaza donatia , sau mai degraba cine ? Instanta trebuie sa verifice intervenienta copilului ( stii doar ca trebuie verifcate cateva aspecte ) si constata revocarea ...Si in plus donatia este un act solemn incheiat numai la notar ( act ce se bucura de autoritate publica ) , ori notarul nu va constata revocarea ci numai instanta ...Eu asa cred

deacord cu tine isis
dar... zice in termenul prevazut de lege. care termen?. e actiune in constare. e imprescipribila, nu?
Eu stiu ca are termen de prescriptie art.840 c.civ.„Prescriptia actiunii de revocare se implineste dupa 30 de ani de la nasterea fiului”.
isis23 a scris:

Eu stiu ca are termen de prescriptie art.840 c.civ.„Prescriptia actiunii de revocare se implineste dupa 30 de ani de la nasterea fiului”.

n am deak la mine, dar imi amintesc ca el zice ca in 840 e defapt termenul de prescriptie a actiunii in restituirea bunului donat
si imi amintesc ca la fel califica 840 si boroi si beleiu la prescriptia extintiva

edit: si in plus, isis, chiar tu ai spus mai sus ca e o actiune in constatare. instanta constata revocarea nu o pronunta.
actiunile in constatare nu sunt imprescriptibile?
Ultima modificare: Sâmbătă, 6 August 2011
lucutel, utilizator
-revocarea donatiei pt survenienta de copil se produce de drept
-instanta nu pronunta ci doar constata revocarea (...dar...actiunea in constatare nu poate fi primita daca titularul poate cere realizarea dreptului)
-donatorul poate intenta actiune in revendicare in 30 de ani de la nasterea copilului

eu asa stiu... :sorry:

p.s.
O nota de subsol din cartea lui Deak spune ca " actiunea nu este 'de revocare' cum gresit prevede art 840, ci de restituire in temeiul revocarii de drept"

Alte discuții în legătură

Viol sau profanare de morminte (cadavru)? avTodincaVeronica avTodincaVeronica Speta: daca o femeie ajunge la morga, presupusa decedata si un angajat intretine relatii intime si aceasta isi revine, care este calificarea juridica a ... (vezi toată discuția)
Admitere inm 2013 ContSters262049 ContSters262049 Deoarece topicul pentru Admitere inm 2013, deschis de un coleg de forum , nu poate fi decat citit, nepermitand adaugiri -o problema tehnica, banuiesc- voi ... (vezi toată discuția)
Admitere barou 2013: data examenului, bibliografie, spete, experiente Iulian81 Iulian81 Buna ziua! Imi poate spune cineva daca pentru 2013 se va da examen de admitere in Barou din noul Cod Civil? Si daca da au aparut deja carti de civil? La drept ... (vezi toată discuția)