Patrick_ a scris:
Eu stiu ca in cazul rasp contractuale, prin simpla neexecutare a obligatiei (fara a proba buna sau reaua credinta a parti care nu o executa) se poate cere obligarea la repararea prejudiciului, fara obligatia de a proba cauzalitatea.
Sarcina probei se inverseaza si revine celui care nu si-a executat obligatia contractuala obligatia de a proba imposibilitatea de a-si executa obligatia.
Deci conform acestei reguli, indiferent daca cel care nu-si executa obligatia este de buna sau rea credinta, se poat cere daune pt neexecutare.
(Daunele efective nu se vor acorda insa daca debitorul probeaza vreocauza de neraspundere).
Problema mea e legata de c). Peste tot am citit (chiar si in Boroi) ca partile pot agrava conditiile raspunderii, (chiar si pt forta majora), deci ar trebui sa fie corecta si c). :(
chiar tu ai spus mai sus( si eu am subliniat) -obligarea la repararea prejudiciului
prejudiciu + daune interese- cand nu exista cauza straina
prejudiciu fara daune interese- cand exista cauza straina
in ceea ce priveste clauzele de agravare:wassat:...presupun ca ai dreptate in legatura cu 'parerea personala'
si eu am mai observat acest lucru, dar intotdeauna am avut impresia ca problema e la mine#-o