sangreal a scris:
E numai intentie directa, iar motivele care stau la baya abuzului reprezinta mobilul faptei aici, nu scopul (Udroiu, pag.324).
Indiferent ce spune Udroiu sau altcineva, daca acceptam intentia indirecta in cazul furtului (care e calificat prin scopul insusirii), tot la fel se poate accepta intentia indirecta si in cazul altor infractiuni calificate de scop.
De exemplu, daca un functionar creeaza o situatie de inferioritate unei persoane pe temei de religie (de ex alta decat ortodoxa), fara sa stie sigur daca acea persoana este ortodoxa sau nu, dar accepta producerea rezultatului in cazul in care persoana are alta religie.
In acest caz, conform exemplului dat de Streteanu (si doctrinei), acel functionar savarseste infractiunea cu intentie indirecta, pt ca nu urmareste producerea rezultatului dar ii este indiferent daca se produce sau nu, chiar daca are in general acel scop.
Am tot respectul fata de Udroiu, dar nu cred ca o instanta poate sa se pronunte doar in temeiul unui autor sau al altuia si cu atat mai mult nu cred ca vreo hotarare a vreunei instante va cita in motivare vreun autor de doctrina.
Parerea mea.
PS
Asta in cazul in care avem scop si nu mobil.
In cazul infractiunii de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor putem sa avem si intentie calificata prin scop, nu doar prin mobil.
Adica acel functionar poate chiar sa-si faca un scop din abuzurile pe acele temeiuri.