avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 440 soluții astăzi

Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.

Forum Discuţii juridice Magistraţi şi Admitere în ... Admitere INM august 2011
Discuție deschisă în Magistraţi şi Admitere în magistratură

Admitere INM august 2011

Avand in vedere ca s-au afisat rezultatele concursului din ianuarie 2011 si ca threadul pt acel examen a ajuns deja la o cifra impresionanta de pagini si luand de asemenea in considerare ca incepand de astazi interesele multora dintre noi se despart (unii vor ramane acolo pt a dezbate probleme in legatura cu probele care urmeaza in concursul in curs de desfasurare), propun ca cei care au note sub 7.00 (si care vor sa dea examen in august) sa treaca pe acest thread, urmand ca dupa ultima proba din concursul aflat in desfasurare sa ni se alature si cei care, din nefericire, vor fi nevoiti sa dea si in august.
Favorizarea nu are nici o legatura cu bunurile.
Singura conditie este "ajutorul dat" unui infractor. Daca ajutorul este dat pt pastrarea bunurilor sau pt folosinta lor este favorizare reala, dar aceasta nu este o conditie a favorizarii.
Trebuie sa fie pur si simplu un ajutor dat pt sustragerea de la urmarire, judecata sau executarea unei pedepse.

Conditia de baza e sa avem infractor. In conditile grile nu avem infractor, deci nu cred ca avem favorizare.
deosebirea aratata este dintr-o dec.a ICCJ...numai ca in speta era vorba de majori :)
isis23 a scris:

artax a scris:

Competenta organelor de cercetare penala:
a. poate fi extinsa, numai in ceea ce priveste teritoriul;
b. dupa calitatea persoanei nu poate fi extinsa;
c. dupa materie nu poate fi extinsa.

-eu n-am ales nici un raspuns, pt ca spune cercetare penala , si am gasit undeva in carte, da` nu mai stiu unde, ca actele indeplinite , daca nu mai pot fi refacute, se pastreaza, chiar daca nu respecta competenta materiala si personala, operand o extindere a competentei, sau o exceptie de la competentele mat si pers ( cred ca era cu flagrantul, da` nu mai gasesc acuma), si m-am gandit, ca din acest pdv ar fi bune toate.

cartea da raspunsul a)

Suspendarea urmaririi penale :
a. nu poate fi dispusa daca boala psihica de care sufera invinuitul s-a agravat dupa retinerea acestuia, atragand starea de iresponsabilitate;
b. poate fi dispusa dupa prezentarea materialului de urmarire penala;
c. nu poate fi intotdeauna dispusa dupa punerea in miscare a actiunii penale.

raspuns c)- n-am prea inteles ce inseamna varianta , dar eu am raspuns b)

Clasarea se poate dispune daca procurorul constata ca nu exista invinuit in cauza si :
a. lipseste vreun element constitutiv al infractiunii;
b. faptei ii lipseste pericolul social al unei infractiuni;
c. a intervenit gratierea antecondamnatorie.

am raspuns a) b), cartea zice doar b)

1.a e corect pentru ca avem art 211
b) nu e corect pt ca nu avem nici un caz
c) nu e corect pentru ca avem o situatie de extindere a competentei dupa materie art213

2 c ) e corect pentru ca nu poate fi dispusa suspendarea U.P cand actiunea penala s-a pus in miscare prin rechizitoriu ( urmarirea penala s-a incheiat , eventual poate fi dispusa suspendarea judecatii dc sunt intrunite conditiile )

3. a nu e corect pentru ca nu in toate cazurile de lipsa a elementului subiectiv se poate da clasare , ci numai in acelea care privesc latura obiectiva ,

eu cred ca la grila 1 nu este niciun raspuns corect: pt ca daca c-ul nu este corect pt ca exista un caz de extindere a comp dupa materie(art.213) atunci "numai"-ul de la varianta A face ca si aceasta varianta sa cada, nu???

Ultima modificare: Joi, 18 August 2011
liviu17, utilizator
La tainuire trebuie obligatoriu sa avem bunuri si nu e obligatoriu sa avem infractiune ci doar fapta prevazuta de legea penala.
La favorizare e invers. Nu e obligatoriu sa avem bunuri dar e obligatoriu sa avem infractiune / infractor.

Minorul sub 14 ani nu poate fi infractor, deci nu putem sa avem favorizare. Daca in schimb il ajuti sa transporte bunurile si-i ceri un pret pt asta, chiar daca e minor va fi tainuire.

In cazul grilei, indiferent daca bunurile sunt scoase efectiv din magazin si foflosite de minor, daca cel care l-a ajutat nu a obtinut nici un folos din ajutorul dat, nu va fi infractiune.

Spune-ne si noua te rog nr deciziei de care spuneai.
si daca din date s-ar incadra la favorizarea infractorului, atunci se face intai aplicarea dispozitiilor priv.la minoritate etc.

Alte discuții în legătură

Viol sau profanare de morminte (cadavru)? avTodincaVeronica avTodincaVeronica Speta: daca o femeie ajunge la morga, presupusa decedata si un angajat intretine relatii intime si aceasta isi revine, care este calificarea juridica a ... (vezi toată discuția)
Admitere inm 2013 ContSters262049 ContSters262049 Deoarece topicul pentru Admitere inm 2013, deschis de un coleg de forum , nu poate fi decat citit, nepermitand adaugiri -o problema tehnica, banuiesc- voi ... (vezi toată discuția)
Admitere barou 2013: data examenului, bibliografie, spete, experiente Iulian81 Iulian81 Buna ziua! Imi poate spune cineva daca pentru 2013 se va da examen de admitere in Barou din noul Cod Civil? Si daca da au aparut deja carti de civil? La drept ... (vezi toată discuția)