Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.
artax a scris:
Competenta organelor de cercetare penala:
a. poate fi extinsa, numai in ceea ce priveste teritoriul;
b. dupa calitatea persoanei nu poate fi extinsa;
c. dupa materie nu poate fi extinsa.
-eu n-am ales nici un raspuns, pt ca spune cercetare penala , si am gasit undeva in carte, da` nu mai stiu unde, ca actele indeplinite , daca nu mai pot fi refacute, se pastreaza, chiar daca nu respecta competenta materiala si personala, operand o extindere a competentei, sau o exceptie de la competentele mat si pers ( cred ca era cu flagrantul, da` nu mai gasesc acuma), si m-am gandit, ca din acest pdv ar fi bune toate.
cartea da raspunsul a)
Suspendarea urmaririi penale :
a. nu poate fi dispusa daca boala psihica de care sufera invinuitul s-a agravat dupa retinerea acestuia, atragand starea de iresponsabilitate;
b. poate fi dispusa dupa prezentarea materialului de urmarire penala;
c. nu poate fi intotdeauna dispusa dupa punerea in miscare a actiunii penale.
raspuns c)- n-am prea inteles ce inseamna varianta , dar eu am raspuns b)
Clasarea se poate dispune daca procurorul constata ca nu exista invinuit in cauza si :
a. lipseste vreun element constitutiv al infractiunii;
b. faptei ii lipseste pericolul social al unei infractiuni;
c. a intervenit gratierea antecondamnatorie.
am raspuns a) b), cartea zice doar b)
1.a e corect pentru ca avem art 211
b) nu e corect pt ca nu avem nici un caz
c) nu e corect pentru ca avem o situatie de extindere a competentei dupa materie art213
2 c ) e corect pentru ca nu poate fi dispusa suspendarea U.P cand actiunea penala s-a pus in miscare prin rechizitoriu ( urmarirea penala s-a incheiat , eventual poate fi dispusa suspendarea judecatii dc sunt intrunite conditiile )
3. a nu e corect pentru ca nu in toate cazurile de lipsa a elementului subiectiv se poate da clasare , ci numai in acelea care privesc latura obiectiva ,