avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 828 soluții astăzi

Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!

Forum Discuţii juridice Magistraţi şi Admitere în ... Admitere INM august 2011
Discuție deschisă în Magistraţi şi Admitere în magistratură

Admitere INM august 2011

Avand in vedere ca s-au afisat rezultatele concursului din ianuarie 2011 si ca threadul pt acel examen a ajuns deja la o cifra impresionanta de pagini si luand de asemenea in considerare ca incepand de astazi interesele multora dintre noi se despart (unii vor ramane acolo pt a dezbate probleme in legatura cu probele care urmeaza in concursul in curs de desfasurare), propun ca cei care au note sub 7.00 (si care vor sa dea examen in august) sa treaca pe acest thread, urmand ca dupa ultima proba din concursul aflat in desfasurare sa ni se alature si cei care, din nefericire, vor fi nevoiti sa dea si in august.
Nu prea :D. Da, infr. din acest titlu au ca o.j. generic relatiile sociale privind patrimoniul, dar nu se ocroteste daoar dr. de proprietate ci si posesia ori detentia bunului. Cu atat mai mult la abuz de incredere unde valorile ocrotite prin norma d eincriminare se refera la corectitudinea si increderea care tb sa guverneze raporturile patrimoniale.
am o intrebare la plata: plata in numele debitorului se poate face far consimtamantul debitorului? Dar far consimtamantul creditorului?
:wassat:
alcali a scris:

am o intrebare la plata: plata in numele debitorului se poate face far consimtamantul debitorului? Dar far consimtamantul creditorului?
:wassat:

Depinde in favoarea cui este stipulat termenul de plata. Daca e in favoarea debitorului, creditorul este obligat sa accepte plata. Daca nu, nu poate fi obligat decat la implinirea termenului.

Edit: Scuza-ma, acum vad si prima intrebare. :)
Din punctul de vedere al debitorului, plat facuta in numele sau poate fi ori in baza unui mandat -cand e cu acordul sau, ori in baza unei subrogatii in drepturile creditorului -cand se respecta regulile de la subrogatie, ori in bza unei liberalitati - cand trebuie facuta cu acordul sau, etc.
Ideea e ca trebuie avut in vedere felul actului juridic sub care se face plata de catre cel care plateste in numele debitorului.
Parerea mea.
Ultima modificare: Vineri, 4 Martie 2011
Patrick_, utilizator
celina a scris:

Nu prea :D. Da, infr. din acest titlu au ca o.j. generic relatiile sociale privind patrimoniul, dar nu se ocroteste daoar dr. de proprietate ci si posesia ori detentia bunului. Cu atat mai mult la abuz de incredere unde valorile ocrotite prin norma d eincriminare se refera la corectitudinea si increderea care tb sa guverneze raporturile patrimoniale.

Nu mi-e clar pe ce text de lege te bazezi cand spui asta referitor la abuzul de incredere.
Art 213 CP e cam asa:
" - Însuşirea unui bun mobil al altuia, deţinut cu orice titlu, sau
- dispunerea de acest bun pe nedrept ori
- refuzul de a-l restitui,
se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 4 ani sau cu amendă."

Deci e vorba de "bunul altuia", ceea ce inseamna ca daca esti proprietar pe acel bun nu nu te incadrezi in acel text de lege.

Adica daca eu sunt proprietarul unui autoturism pe care l-am inchiriat, si nu-l remit chiriasului, pot sa raspund doar civil, pe baza raspunderii contractuale, pet ca e "bunul meu", nu e "bunul altuia".

Pai daca se face in numele debitorului (si nu in nume propriu pt debitor- atunci fiind o liberalitate) atunci inseamna ca cel care plateste actioneaza fie in temeiul unui contract de mandat (care implica acordul debitorului) fie in temeiul gestiunii de afaceri (care prin esenta ei se face fara acordul debitorului in speta gerat) insa care ulterior poate fi recunoscuta. Si pt a doua parte cu acceptare creditorului ti-a raspuns Patrick:)

Alte discuții în legătură

Viol sau profanare de morminte (cadavru)? avTodincaVeronica avTodincaVeronica Speta: daca o femeie ajunge la morga, presupusa decedata si un angajat intretine relatii intime si aceasta isi revine, care este calificarea juridica a ... (vezi toată discuția)
Admitere inm 2013 ContSters262049 ContSters262049 Deoarece topicul pentru Admitere inm 2013, deschis de un coleg de forum , nu poate fi decat citit, nepermitand adaugiri -o problema tehnica, banuiesc- voi ... (vezi toată discuția)
Admitere barou 2013: data examenului, bibliografie, spete, experiente Iulian81 Iulian81 Buna ziua! Imi poate spune cineva daca pentru 2013 se va da examen de admitere in Barou din noul Cod Civil? Si daca da au aparut deja carti de civil? La drept ... (vezi toată discuția)