avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1018 soluții astăzi

Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.

Forum Discuţii juridice Magistraţi şi Admitere în ... Admitere INM august 2011
Discuție deschisă în Magistraţi şi Admitere în magistratură

Admitere INM august 2011

Avand in vedere ca s-au afisat rezultatele concursului din ianuarie 2011 si ca threadul pt acel examen a ajuns deja la o cifra impresionanta de pagini si luand de asemenea in considerare ca incepand de astazi interesele multora dintre noi se despart (unii vor ramane acolo pt a dezbate probleme in legatura cu probele care urmeaza in concursul in curs de desfasurare), propun ca cei care au note sub 7.00 (si care vor sa dea examen in august) sa treaca pe acest thread, urmand ca dupa ultima proba din concursul aflat in desfasurare sa ni se alature si cei care, din nefericire, vor fi nevoiti sa dea si in august.
Aici lumea nu are simtul umorului, trebuie sa fii cat mai serios si solemn ;)

Circumstantele personale sunt imprejurari care tin de persoana unui participant. Circumstantele personale pot fi clasificate in: a) Circumstante subiective
Sunt cele care privesc starea sau pozitia psihica a autorului (participantului) fata de urmarea faptei savarsite. Ele nu se rasfrang niciodata asupra altor participanti. b) Circumstante de individualizare
Se refera la anumite calitati ale unui participant. Sunt susceptibile sa se rasfranga si asupra altor participanti, in masura in care le-au cunoscut si le-au prevazut. Deci atentie doar daca le-au cunoscut si prevazut si doar 'sunt susceptibile', deci nu se rasfrang obligatoriu. In orice caz, ca sa imi exprim si o opinie personala, nu consider ca ar trebui aplicate niciodata asupra participantilor,dar pentru ca dreptul este o materie vie,si nu este (intotdeauna) ca matematica, trebuie apreciat de la caz la caz.

Am si eu o intrebare din civil, dupa ce epuizati subiectul :vishenka:
@patrick exagerezi... Uite, am gasit si opinia d-lui Mitrache (penal - partea generala, p. 385)in care spune clar ca doar circumstantele reale se rasfrang asupra participantilor, nu si cele personale.
Apropos de circumstante:

In cazul in care complcele anterior are calitatea de profesor al victimei, iar autorul raprtului sexual comis prin constrangere este un prieten al complicelui, se va retine savarsirea infractiunii de:
a) viol prevazuta in art 197 alin 2 lit a CP
b) viol prevazuta in art 197 alin 2 lit b CP
c) viol prevazuta in art 197 alin 1 CP
Zaraza88 a scris:

@patrick exagerezi... Uite, am gasit si opinia d-lui Mitrache (penal - partea generala, p. 385)in care spune clar ca doar circumstantele reale se rasfrang asupra participantilor, nu si cele personale.

Asta asa e cum spui. Dar suna a teorie.
De exemplu daca faptuitorul are intentia de a-si ucide sotul, dar din eroare ucide alta persoana ce se va retine?
(sa presupunem ca este aberratio ictus)

Dar daca avem si un complice care stia ca victima este sotia autorului?
Dar daca nu stia?

Dar daca o sa avem de rezolvat in cariera scenariul unei telenovele? de aceea am scris mai sus
Deci atentie doar daca le-au cunoscut si prevazut si doar 'sunt susceptibile', deci nu se rasfrang obligatoriu. In orice caz, ca sa imi exprim si o opinie personala, nu consider ca ar trebui aplicate niciodata asupra participantilor,dar pentru ca dreptul este o materie vie,si nu este (intotdeauna) ca matematica, trebuie apreciat de la caz la caz.

E draguta speta compusa de tine, dar din nou, cred ca trebuie urmarita intentia legiuitorului cand a reglementat circumstantele, si nu cred ca a avut in vedere ca o circumstanta sa se aplice indiferent de situatie. E ca la furtul calificat... nu poti spune ca un furt este calificat fiindca fapta s-a petrecut pe timpul noptii, cand locul faptei a fost o hala puternic luminata si cu multe persoane in jur.

In grila ta ma intereseaza sa stiu daca faptuitorul stia de relatia pe care o avea complicele, si in ce masura l-a influentat.

Alte discuții în legătură

Viol sau profanare de morminte (cadavru)? avTodincaVeronica avTodincaVeronica Speta: daca o femeie ajunge la morga, presupusa decedata si un angajat intretine relatii intime si aceasta isi revine, care este calificarea juridica a ... (vezi toată discuția)
Admitere inm 2013 ContSters262049 ContSters262049 Deoarece topicul pentru Admitere inm 2013, deschis de un coleg de forum , nu poate fi decat citit, nepermitand adaugiri -o problema tehnica, banuiesc- voi ... (vezi toată discuția)
Admitere barou 2013: data examenului, bibliografie, spete, experiente Iulian81 Iulian81 Buna ziua! Imi poate spune cineva daca pentru 2013 se va da examen de admitere in Barou din noul Cod Civil? Si daca da au aparut deja carti de civil? La drept ... (vezi toată discuția)