avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 867 soluții astăzi

Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!

Forum Discuţii juridice Magistraţi şi Admitere în ... Admitere INM august 2011
Discuție deschisă în Magistraţi şi Admitere în magistratură

Admitere INM august 2011

Avand in vedere ca s-au afisat rezultatele concursului din ianuarie 2011 si ca threadul pt acel examen a ajuns deja la o cifra impresionanta de pagini si luand de asemenea in considerare ca incepand de astazi interesele multora dintre noi se despart (unii vor ramane acolo pt a dezbate probleme in legatura cu probele care urmeaza in concursul in curs de desfasurare), propun ca cei care au note sub 7.00 (si care vor sa dea examen in august) sa treaca pe acest thread, urmand ca dupa ultima proba din concursul aflat in desfasurare sa ni se alature si cei care, din nefericire, vor fi nevoiti sa dea si in august.
_adelina_ a scris:

Patrik ai dreptate ca esentiale sunt codurile... insa au fost admise contestatii la grile (august 2010) pe motiv ca problema a fost abordata controversat in doctrina !

Pe motiv de opinie controversata s-au anulat grile.
Dar daca vei motiva contestatia argumentand cu un citat dintr-o carte a unui autor consacrat din doctrina nu cred ca se va accepta contestatia.

Parerea mea.
aliquid_novi a scris:

Am considerat ca exista in anexa un pact comisoriu expres. Dar daca ar fi asa nici nu mai exista comodat, gratuitatea fiind de esenta lui.
Rezilierea am retinut ca s-ar aplica in cazul comodatului.

Doar daca avem un pact comisoriu de grad IV rezolutinea se produce de drept, fara ca partile sa faca ceva, instanta urmad doar sa o constate.

Cat despre reziliere sau rezolutiune eu nu stiu sa fie vreo exceptie in cazul comodatului, dar nu am revazut de multa vreme contractele speciale :)
Totusi, stiu ca regula pt reziliere este in cazul contractelor cu prestatii succesive, iar efectele acesteia se produc doar pt viitor. Nu cred ca fie asa si in cazul comodatului, pt ca nu avem prestatii succesive.
Am zis de drept deoarece daca Y nu plateste 3 rate, X ia bunul inapoi.
Nu cred ca am citit toata speta! :)
Ultima modificare: Luni, 7 Martie 2011
ContSters167028, utilizator
aliquid_novi a scris:

Nu prea stiu contractele. Am zis de drept deoarece daca Y nu plateste 3 rate, X ia bunul inapoi. Ma gandesc ca este locatiune raportul dintre X si Y, nu comodat.. deci tot reziliere. :)

Fara sa existe un pact comisoriu de grad IV, oricate rate nu ar plati chiriasul, contractul tot nu se reziliaza de drept.
Odata valabil incheiat, orice contract reprezinta "legea partilor", iar in afara de exceptiile cunoscute, nici un contract nu se desfinteaza de drept, decat daca avem prevazut un pact comisoriu de grad IV.
Din cate stiu, in cazul contractului de comodat, avand in vedere caracterul sau intuitue personae, el se desfinteaza de drept, ca exceptie, doar la moartea comodatarului.

In legatura cu asemanarea de care spui intre comodat si inchiriere, ele sunt totusi esentialmente diferite. Comodatul este in esenta gratuit, comodatarul nu plateste periodic, succesiv nici o chirie, pe cand chiriasul este obligat la plata unei chirii, ca si obligatie succesiva, aceasta fiind de esenta contractului de inchiriere.

De asta nu stiu daca se aplica rezilierea in cazul contractului de comodat.
Parerea mea este ca se aplica rezolutiunea, cu toate ca nu-s sigur. ;)

Deocamdata ma muncesc cu procedura penala :)
M-am grabit sa scriu locatiune. :)

Alte discuții în legătură

Viol sau profanare de morminte (cadavru)? avTodincaVeronica avTodincaVeronica Speta: daca o femeie ajunge la morga, presupusa decedata si un angajat intretine relatii intime si aceasta isi revine, care este calificarea juridica a ... (vezi toată discuția)
Admitere inm 2013 ContSters262049 ContSters262049 Deoarece topicul pentru Admitere inm 2013, deschis de un coleg de forum , nu poate fi decat citit, nepermitand adaugiri -o problema tehnica, banuiesc- voi ... (vezi toată discuția)
Admitere barou 2013: data examenului, bibliografie, spete, experiente Iulian81 Iulian81 Buna ziua! Imi poate spune cineva daca pentru 2013 se va da examen de admitere in Barou din noul Cod Civil? Si daca da au aparut deja carti de civil? La drept ... (vezi toată discuția)