Patrick_ a scris:
aliquid_novi a scris:
Nu prea stiu contractele. Am zis de drept deoarece daca Y nu plateste 3 rate, X ia bunul inapoi. Ma gandesc ca este locatiune raportul dintre X si Y, nu comodat.. deci tot reziliere. :)
Fara sa existe un pact comisoriu de grad IV, oricate rate nu ar plati chiriasul, contractul tot nu se reziliaza de drept.
Odata valabil incheiat, orice contract reprezinta "legea partilor", iar in afara de exceptiile cunoscute, nici un contract nu se desfinteaza de drept, decat daca avem prevazut un pact comisoriu de grad IV.
Din cate stiu, in cazul contractului de comodat, avand in vedere caracterul sau intuitue personae, el se desfinteaza de drept, ca exceptie, doar la moartea comodatarului.
In legatura cu asemanarea de care spui intre comodat si inchiriere, ele sunt totusi esentialmente diferite. Comodatul este in esenta gratuit, comodatarul nu plateste periodic, succesiv nici o chirie, pe cand chiriasul este obligat la plata unei chirii, ca si obligatie succesiva, aceasta fiind de esenta contractului de inchiriere.
De drept, numai la moartea comodatarului. Altfel,
De asta nu stiu daca se aplica rezilierea in cazul contractului de comodat.
Parerea mea este ca se aplica rezolutiunea, cu toate ca nu-s sigur. ;)
.........
Deak spune ca,
daca se intrebuinteaza lucrul in alte scopuri, comodantul poate cere rezilierea contractului , in ciuda faptului ca contractul este unilateral, si partile nu au stipulat un pact comisoriu expres.
De drept, da,inceteaza doar la moartea comodatarului.