avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1255 soluții astăzi

Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!

Forum Discuţii juridice Magistraţi şi Admitere în ... Admitere INM august 2011
Discuție deschisă în Magistraţi şi Admitere în magistratură

Admitere INM august 2011

Avand in vedere ca s-au afisat rezultatele concursului din ianuarie 2011 si ca threadul pt acel examen a ajuns deja la o cifra impresionanta de pagini si luand de asemenea in considerare ca incepand de astazi interesele multora dintre noi se despart (unii vor ramane acolo pt a dezbate probleme in legatura cu probele care urmeaza in concursul in curs de desfasurare), propun ca cei care au note sub 7.00 (si care vor sa dea examen in august) sa treaca pe acest thread, urmand ca dupa ultima proba din concursul aflat in desfasurare sa ni se alature si cei care, din nefericire, vor fi nevoiti sa dea si in august.
alexandra grecu a scris:

Cred că Udroiu (n-am citit nimic de el) are în vedere art 1000 al 5 c.civ, potrivit căruia raspunderea părinţilor şi institutorilor este înlăturată dacă răstoarnă prezumţia de vinovătie cu privire la obligatia de educatie şi supraveghere, spre deosebire de cazurile de răspundere obiectivă care se intemeiază pe ideea de garantie sau risc şi nu care nu poate fi inlăturată

In cazul raspunderii parintilor sau institutorilor pentru faptelor minorilor aflati sub supravegherea lor asa stiu si eu ca si tine.
Dar in cazul iresponsabililor in general (de exemplu al interzisilor), eu stiam ca cei carora le sunt incredintati acestia vor raspunde pt faptele lor indiferent de faptul ca acestia sunt sau nu responsabili in momentul producerii prejudiciului.
iresposabilul este asimilat miorului sub 14 ani si se află în incredinţarea părinţilor, tutorelui sau curatorului ; numai in cazul in care unul dintre aceştia este şi comitent răspunderea lui nu poate fi inlăturată
completez. iresponsabilul nepus sub interdictie este prezumat ca are capacitate de exercitiu deplină şi răspundende in nume propriu
Intrebarea ar fi de fapt, care sunt cazurile de raspundere civila obiectiva la care face referire Udroiu, in cazul iresponsabilitatii si care sunt cazurile care nu se incadreaza in aceasta categorie?
Intrebare la materia succesiunilor:

- De ce rezerva sotului supravietuitor se calculeaza raportat la valoarea integrala a mostenirii, desi el nu este mostenitor rezervatar fata de obiectele gospodariei casnice, darurilor de nunta si dr special de abitatie?

De exemplu: masa succesorala in valoare de 100 milioane lei este compusa dintr-o casa de 80 milioane si obiecte de gospodarie casnica de 20 milioane.
Rezerva SS va fi de 1/2 din 100 milioane, adica de 50 milioane si nu de 1/2 din 80 de milioane.

N-ar trebui sa fie invers? Care e ratiunea?

Alte discuții în legătură

Viol sau profanare de morminte (cadavru)? avTodincaVeronica avTodincaVeronica Speta: daca o femeie ajunge la morga, presupusa decedata si un angajat intretine relatii intime si aceasta isi revine, care este calificarea juridica a ... (vezi toată discuția)
Admitere inm 2013 ContSters262049 ContSters262049 Deoarece topicul pentru Admitere inm 2013, deschis de un coleg de forum , nu poate fi decat citit, nepermitand adaugiri -o problema tehnica, banuiesc- voi ... (vezi toată discuția)
Admitere barou 2013: data examenului, bibliografie, spete, experiente Iulian81 Iulian81 Buna ziua! Imi poate spune cineva daca pentru 2013 se va da examen de admitere in Barou din noul Cod Civil? Si daca da au aparut deja carti de civil? La drept ... (vezi toată discuția)