avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1038 soluții astăzi

Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!

Forum Discuţii juridice Magistraţi şi Admitere în ... Admitere INM august 2011
Discuție deschisă în Magistraţi şi Admitere în magistratură

Admitere INM august 2011

Avand in vedere ca s-au afisat rezultatele concursului din ianuarie 2011 si ca threadul pt acel examen a ajuns deja la o cifra impresionanta de pagini si luand de asemenea in considerare ca incepand de astazi interesele multora dintre noi se despart (unii vor ramane acolo pt a dezbate probleme in legatura cu probele care urmeaza in concursul in curs de desfasurare), propun ca cei care au note sub 7.00 (si care vor sa dea examen in august) sa treaca pe acest thread, urmand ca dupa ultima proba din concursul aflat in desfasurare sa ni se alature si cei care, din nefericire, vor fi nevoiti sa dea si in august.
Patrick_ a scris:

Grilele referitoare la ultraj, sunt compozitie proprie, deci nu pot sa va dau niste raspunsuri 100% corecte. :(

Din cate am citit in Udroiu, as tinde sa raspund astfel:

1. a, c (de a nu sunt foarte sigur)
2. a, b (de a nu sunt foarte sigur)

Alte pareri sau contra argumente?

Eu am zis 1 a c. C pentru ca pedeapsa de la ultraj este mai mare decat tentativa la omor, in formele agravante si nu poate fi absorbita intr-o pedeapsa mai lejer pedepsita.
la 2 am zis b, este acolo la a) un "numai" care opinez ca exclude varianta. Daca bati un gabor pe strada in exercitiul functiunii este ultraj chit ca ala manca seminte cu administratorul de la blocul vecin.
Ultima modificare: Luni, 16 Mai 2011
z3m3, utilizator
Eu nu sunt sigur daca in toate cazurile de omor ultrajul este absorbit.

Ma gandesc la posibilitatea ca intentia faptuitorului sa sa fie indreptata atat impotriva persoanei (din diferite motive fara legatura cu exercitarea atributiunilor de servici) dar si impotriva functionarului.

stie careva daca se introduc spetele in august
1. In cazul infractiunilor de serviciu sau in legatura cu serviciul, care este criteriul obiectiv dupa care se poate face distinctie intre notiunile de functionar si salariat?

Pe de-o parte avem definitia functionarului - orice salariat care exercita o insarcinare in serviciul unei alte persoane juridice decat cele la care se refera art 145 CP (Udroiu), iar pe de alta parte avem cateva decizii ale instantelor, cum ar fi si decizia 1266 din 13.05.1998 a CSJ care statueaza: "Nu poate fi subiect activ al infractiunii de luare de mita, neavand calitatea de functionar in sensul art 245 CP, angajatul care primeste foloase materiale pentru a nu-si indeplini obligatia generala de a asigura paza impotriva sustragerilor de la locul de munca, prevazuta in contractul de munca prin care fusese angajat in functia de electrician"

Pe scurt, care este diferenta intre "salariatul" ca si functionar si acel "electrician" despre care se vorbeste in decizie?

2. Prin "foloase necuvenite" se intelege doar acele foloase care au un caracter patrimonial?
Ultima modificare: Marți, 17 Mai 2011
Patrick_, utilizator
In cazul infractiunii de primirea de foloase necuvenite, cel care ajuta functionarul sa primeasca foloasele necuvenite raspunde penal pentru complicitate???? in cazul instigarii stiu ca va raspunde pentru instigare,,,dar ma gandesc ca la complicitate,,,din moment ce cel care ii da aceste foloase nu raspunde penal,,,atunci cel care intermediaza de ce ar raspunde????am citit asta la un moment dat dar nu imi amintesc unde#-o,,,pentru ca stiu ca Tudorel T. spune ca e complicitate...voi cum stiti????
Ms!

Edit: primirea de foloase necuvenite poate fi comisa de catre o persoana juridica in calitate de autor?
Ultima modificare: Marți, 17 Mai 2011
carmen0602, utilizator

Alte discuții în legătură

Viol sau profanare de morminte (cadavru)? avTodincaVeronica avTodincaVeronica Speta: daca o femeie ajunge la morga, presupusa decedata si un angajat intretine relatii intime si aceasta isi revine, care este calificarea juridica a ... (vezi toată discuția)
Admitere inm 2013 ContSters262049 ContSters262049 Deoarece topicul pentru Admitere inm 2013, deschis de un coleg de forum , nu poate fi decat citit, nepermitand adaugiri -o problema tehnica, banuiesc- voi ... (vezi toată discuția)
Admitere barou 2013: data examenului, bibliografie, spete, experiente Iulian81 Iulian81 Buna ziua! Imi poate spune cineva daca pentru 2013 se va da examen de admitere in Barou din noul Cod Civil? Si daca da au aparut deja carti de civil? La drept ... (vezi toată discuția)