avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1065 soluții astăzi

Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!

Forum Discuţii juridice Magistraţi şi Admitere în ... Admitere INM august 2011
Discuție deschisă în Magistraţi şi Admitere în magistratură

Admitere INM august 2011

Avand in vedere ca s-au afisat rezultatele concursului din ianuarie 2011 si ca threadul pt acel examen a ajuns deja la o cifra impresionanta de pagini si luand de asemenea in considerare ca incepand de astazi interesele multora dintre noi se despart (unii vor ramane acolo pt a dezbate probleme in legatura cu probele care urmeaza in concursul in curs de desfasurare), propun ca cei care au note sub 7.00 (si care vor sa dea examen in august) sa treaca pe acest thread, urmand ca dupa ultima proba din concursul aflat in desfasurare sa ni se alature si cei care, din nefericire, vor fi nevoiti sa dea si in august.
@ forgotten_sunrise: nu absoarbe art 182, este forma agravata de la alin 2 indice 1 lit e. Din speta eu am inteles ca ei au planuit talharia, astfel incat au cautat un pretext sa exercite violentele in vederea savarsirii talhariei...:)
forgotten_sunrise a scris:

Ayaz a scris:

Va prezint si eu un caz:

In noaptea de 11/12 febr 1994, inculpatii P.G., D.C. si B.N. s-au urcat in tren in acelasi compartiment cu I.A.. Din cauza faptului ca inculpatii au inceput sa fumeze, partea vatamata le-a atras atentia in mod politicos ca erau intr-un compartiment de nefumatori insa inculpatii, in loc sa stinga tigarile, au inceput sa o loveasca pe partea vatamata, ranile produse necesitand pt vindecare 15 zile de ingrijiri medicale. Dupa ce au lovit-o pe I.A., inculpatul P.G. a deposedat-o de bagaje. In concret, cei trei faptuitori au observat-o pe victima singura si au hotarat sa-i sustraga bunurile. Inculpatii s-au asezat in jurul victimeisi au aprins tigarile. Cand li s-a atras atentia ca este vagon de nefumatori, au lovit-o toti trei si la un semnal stabilit intre ei, P.G. i-a sustras bunurile. Care va fi incadrarea faptelor comise?

Talharie in forma calificata (doua sau mai multe persoane impreuna , pe timpul noptii si intr-un mijloc de transport) dar as zice si in concurs cu loviri si alte violente intrucat talharia nu absoarbe, cred, decat partial violentele (violenta nu a fost folosita strict cat sa fie necesara pt deposedare)

Solutia instantei ( Trib. Buc., Sect. a II-a pen., dec. nr. 1035/ 1995) este cea de talharie in forma agravata ( calificata) in calitate de coautori. Se sustine ca cei trei faptuitori au observat-o pe victima singura si au hotarat sa-i sustraga bunurile, deci a existat o intelegere prealabila intre ei pt savarsirea faptei, prin urmare, actele de violenta au fost savarsite in scopul sustragerii bunurilor. Infractiunea de talharie fiind o infractiune complexa, sunt coautori toti inculpatii care participa la savarsirea ei, chiar daca participarea este diferita.

Va exista coautorat la infractiunea de talharie daca unii participanti au savarsit numai fapta de furt sau numai cea de violenta, daca fiecare dintre ei a cunoscut ca sustragerea se comite cu violenta.
Deci participatia penala la infractiunea de talharie este posibila in varianta tip numai sub forma instigarii si a complicitatii materiale sau morale anterioare si in cele calificate (agravate) sub forma coautoratului, dar cu unele nuantari. In varianta tip se face aplicarea art.211 alin. (1) C. pen., iar in toate celelalte situatii se face aplicarea variantei mai grave, adica art. 211 alin. (2) ind.1 lit. a) in cazul nostru.

Daca se constata ca forma de vinovatie este intentia atat in ce priveste actiunea principala, cat si pe cea secundara privind violenta, iar urmarile produse corespund art. 182 ( vatamare corporala grava), atunci vor fi aplicabile regulile concursului de infractiuni. Daca fata de rezultatul caracteristic vatamarii corporale grave, pozitia subiectiva este culpa, atunci se va aplica art. 211 alin. (2^1) lit. e).
Prin violenta, in sensul art. 211 alin. (1) C. pen. se intelege o activitate fizica de natura sa provoace victimei suferinte fizice sau vatamari corporale ce necesita pt vindecare cel mult 20 de zile ( art. 180 alin. (2) ) sau de la 21 la 60 de zile, in cazul art. 181. Deci lovirile sau alte violente intra in continutul infractiunii de talharie si nu pot fi in concurs. :) Parerea mea. :)
Sper ca nu am batut campii prea mult. :)
Ultima modificare: Joi, 3 Februarie 2011
Ayaz, utilizator
Me_Isa a scris:

@ forgotten_sunrise: nu absoarbe art 182, este forma agravata de la alin 2 indice 1 lit e. Din speta eu am inteles ca ei au planuit talharia, astfel incat au cautat un pretext sa exercite violentele in vederea savarsirii talhariei...:)

pai si forma agravata de la alin 2 ind 1 lit e, nu absoarbe 182?!
Edit :cu exceptia 182(3), evident
forgotten_sunrise, utilizator
Eu ma refeream ca violentele "normale" din cadrul talhariei se refera doar la art180 si 181. In rest sunt de acord cu Ayaz privind pozitia subiectiva fata de vatamarea corporala grava si daca se va retine concurs sau art 211 alin3 lit e, in acest din urma caz ai dreptate forgotten_sunrise art 182 este absorbit.
Me_Isa a scris:

Eu ma refeream ca violentele "normale" din cadrul talhariei se refera doar la art180 si 181. In rest sunt de acord cu Ayaz privind pozitia subiectiva fata de vatamarea corporala grava si daca se va retine concurs sau art 211 alin3 lit e, in acest din urma caz ai dreptate forgotten_sunrise art 182 este absorbit.

atunci ceea ce am spus initial e corect si anume ca talharia absoarbe nu numai 180 si 181 ci si 182.
referitor la speta de mai sus, imi mentin pozitia si consider ca trebuie retinut si concursul cu 180, intrucat violentele depasesc limitele unor actiuni orientate strict catre realizarea scopului propus si anume sustragerea. e foarte ciudat ca 3 indivizi sa considere necesar ca pt a sustrage o geanta de la o femeie, sa o bata in asa hal incat sa aiba nevoie de 15 zile de ingrijiri medicale. cred ca date suplimentare legate de profilul psigologic al faptuitorilor, varsta, pregatire, etc ar fi foarte importante pt ca in functie de acestea poti deduce ca o parte din vio9lente au avut alte cauze/motivatii decat furtul. exista gasti de derbedei care agreseaza persoane in mod gratuit si fara sa aiba scopul de a-i sustrage ceva, au pur si simplu placerea idioata de a face rau.
forgotten_sunrise, utilizator

Alte discuții în legătură

Viol sau profanare de morminte (cadavru)? avTodincaVeronica avTodincaVeronica Speta: daca o femeie ajunge la morga, presupusa decedata si un angajat intretine relatii intime si aceasta isi revine, care este calificarea juridica a ... (vezi toată discuția)
Admitere inm 2013 ContSters262049 ContSters262049 Deoarece topicul pentru Admitere inm 2013, deschis de un coleg de forum , nu poate fi decat citit, nepermitand adaugiri -o problema tehnica, banuiesc- voi ... (vezi toată discuția)
Admitere barou 2013: data examenului, bibliografie, spete, experiente Iulian81 Iulian81 Buna ziua! Imi poate spune cineva daca pentru 2013 se va da examen de admitere in Barou din noul Cod Civil? Si daca da au aparut deja carti de civil? La drept ... (vezi toată discuția)