avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 944 soluții astăzi

Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!

Forum Discuţii juridice Magistraţi şi Admitere în ... Admitere INM august 2011
Discuție deschisă în Magistraţi şi Admitere în magistratură

Admitere INM august 2011

Avand in vedere ca s-au afisat rezultatele concursului din ianuarie 2011 si ca threadul pt acel examen a ajuns deja la o cifra impresionanta de pagini si luand de asemenea in considerare ca incepand de astazi interesele multora dintre noi se despart (unii vor ramane acolo pt a dezbate probleme in legatura cu probele care urmeaza in concursul in curs de desfasurare), propun ca cei care au note sub 7.00 (si care vor sa dea examen in august) sa treaca pe acest thread, urmand ca dupa ultima proba din concursul aflat in desfasurare sa ni se alature si cei care, din nefericire, vor fi nevoiti sa dea si in august.
isis23 a scris:

Patrick_ a scris:

I cazul in care impotriva inculpatului s-a luat masura interzicerii de a parasii localitatea, iar instanta a pronuntat o hotarare definitiva de condamnare la pedeapsa amenzii:
a) masura preventiva inceteaza de drept
b) masura preventiva va inceta doar daca se va dispune incetarea prin hotararea de condamnare
c) instanta trebuie obligatoriu sa dispuna incetarea masurii preventive prin hotararea de condamnare

c) ?

eu zic ca este A.
din cate imi amintesc eu, in Neagu scria ca inceteaza de drept masurile preventive cand se pronunta o pedeapsa cu amenda .
Ultima modificare: Sâmbătă, 11 Iunie 2011
carmen0602, utilizator
Patrick_ a scris:

Conform Art. 140 Incetarea de drept a masurilor preventive , alin 1 lit b), masurile preventive inceteaza de drept " in caz de scoatere de sub urmarire, de incetare a urmaririi penale sau de incetare a procesului penal ori de achitare"

In caz de condamnare nu spune nimic.
Prin hotararea de condamnare instanta de judecata ar trebui sa se pronunte.

Dar nu-mi dau seama daca ar putea sa se pronunte altfel decat dispunand incetarea masurii.

Pai cred ca c) este corecta .Art.350 alin 1 coroborat cu art.136 alin.1( trebuie sa revoce masura pentru ca pedeapsa este amenda , iar masurile preventive se dispun numai pentru inchisoare sau detentiune pe viata ) si pentru ca masura ( luarea sau revocarea ) devine executorie chiar dupa pronuntarea hotararii primei instante.
Asa cred,,,,
Aplicabil in situatia asta este art. 350 C.p.p (dreptul comun in materie de masuri care trebuie sa le ia instanta dupa ce il condamna pe inculpat). In situatia noastra avem. Art. 350 C.p.p. alin .3.

Deci raspunsul corect este C (din punctul meu de vedere).

Intrebare: 3 zile calendaristice sau 3 zile lucratoare?
Spre exemplu: arestarea prev.incepe pe 11 iunie 2011, cand s-ar implini cele 3 zile? se iau in calcul sarbatorile legale (12-13 iunie)?

Orice termen pe care-l vei gasi in C.p.p este un termen de drept penal procesual si se va calcula conform art. 186, deci pe zile libere! (nu se ia considerare prima/ultima zi. )

Da, daca arestarea prev incepe pe 11 iunie, atunci termenul de 3 zile curge efectiv de maine, 12 iunie si se va incheia pe 15 iunie. Daca 15 iunie ar fi nelucratoare s-ar sfarsi pe 16 iunie si tot asa. Nu ne intereseaza ca zilele IN CURSUL termenului sunt nelucratoare, ne intereseaza doar ziua cand inceteaza sa nu fie nelucratoare.

Cel putin asta am inteles eu.
Executron, utilizator
In mod normal, dupa ramanerea definitiva a unei hotarari judecatoresti (indiferent daca e de achitare sau condamnare), masurile preventive ar trebui sa inceteze de drept, avand in vedere scopul lor prevazut la art 136.
Si totusi codul nu enumera printre cauzele de incetare de rept si pe cea a condamnarii.
Ce s-ar intampla daca prin hotararea ramasa definitiva instanta ar omite sa se pronunte asupra masurilor preventive?

@Carmen - probabil ca ai dreptate in legatura cu Neagu, dar nu stiu daca opiniile lui conteaza chiar asa de mult in cazul unei grile pe tema asta.
Sincer sa fiu, in "renumita" lui "mapa" mi s-au parut destul de simplist prezentate lucrurile.
Patrick_, utilizator
Executron a scris:

Aplicabil in situatia asta este art. 350 C.p.p (dreptul comun in materie de masuri care trebuie sa le ia instanta dupa ce il condamna pe inculpat). In situatia noastra avem. Art. 350 C.p.p. alin .3.

Deci raspunsul corect este C (din punctul meu de vedere).

eu sunt un pic mai grea de cap si inteleg cam asa art. 350(3): inteleg ca masura inceteaza de drept, fara sa fie dispusa de catre instanta, instanta avand doar obligatia de a dispune punerea in libertate a celui retinut/arestat(ca efect al incetarii ei de drept) si sa trimita administratia locului de detinere o copie de pe dispozitivul hotararii. Poate nu e asa,,,zic si eu....:(

Alte discuții în legătură

Viol sau profanare de morminte (cadavru)? avTodincaVeronica avTodincaVeronica Speta: daca o femeie ajunge la morga, presupusa decedata si un angajat intretine relatii intime si aceasta isi revine, care este calificarea juridica a ... (vezi toată discuția)
Admitere inm 2013 ContSters262049 ContSters262049 Deoarece topicul pentru Admitere inm 2013, deschis de un coleg de forum , nu poate fi decat citit, nepermitand adaugiri -o problema tehnica, banuiesc- voi ... (vezi toată discuția)
Admitere barou 2013: data examenului, bibliografie, spete, experiente Iulian81 Iulian81 Buna ziua! Imi poate spune cineva daca pentru 2013 se va da examen de admitere in Barou din noul Cod Civil? Si daca da au aparut deja carti de civil? La drept ... (vezi toată discuția)