avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 876 soluții astăzi

Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!

Forum Discuţii juridice Magistraţi şi Admitere în ... Admitere INM august 2011
Discuție deschisă în Magistraţi şi Admitere în magistratură

Admitere INM august 2011

Avand in vedere ca s-au afisat rezultatele concursului din ianuarie 2011 si ca threadul pt acel examen a ajuns deja la o cifra impresionanta de pagini si luand de asemenea in considerare ca incepand de astazi interesele multora dintre noi se despart (unii vor ramane acolo pt a dezbate probleme in legatura cu probele care urmeaza in concursul in curs de desfasurare), propun ca cei care au note sub 7.00 (si care vor sa dea examen in august) sa treaca pe acest thread, urmand ca dupa ultima proba din concursul aflat in desfasurare sa ni se alature si cei care, din nefericire, vor fi nevoiti sa dea si in august.
Patrick_ a scris:

Apropos de posibilul nou capitol introdus in tematica de Penal General ;) :

In cazul succesiunii de legi in timp, pedepsele complementare:
a) prevazute in toate legile, se vor aplica, indiferent de cuantumul lor, alaturi de pedeapsa principala prevazuta de legea noua mai favorabila
b) prevazute de legea veche se executa pe langa pedeapsa principala din legea veche mai favorabila, chiar daca nu au corespondent in legea noua
c) prevazute numai in legea noua mai favorabila nu pot fi aplicate

Numai a).
Udroiu spune a) c). :(
Eu cred ca e greseala.

Dupa mine ar fi a) si b).
c) mi se pare mai logic . Daca de exemplu pt. omor calificat (asupra unui membru de familie) in legea veche se prevede inchisoare de la 15-25 ani+/-decaderea din dr. parinteti, cea noua numai inchisoare de la 10-20 ani+decaderea
Ce se aplica nu legea noua mai favorabila fara pedepse?
Uite ce spune Streteanu despre pedepsele complementare:

"Potrivit art. 14 alin. (4), pedepsele complementare, măsurile de siguranţă şi măsurile educative neexecutate şi neprevăzute în legea nouă nu se mai execută, iar cele care au corespondent în legea nouă se execută în conţinutul şi limitele prevăzute de această lege.
Este pe deplin justificată şi în acord cu principiul legalităţii sancţiunii încetarea executării acelor măsuri care nu mai sunt prevăzute de legea nouă. În ceea ce priveşte aplicarea retroactivă a pedepselor complementare din legea nouă, aceasta poate fi admisă şi în prezent, indiferent dacă prevederile legii noi sunt sub acest aspect mai favorabile sau mai severe. Aceasta, deoarece legea nouă este mai favorabilă în ansamblu, ca efect al pedepsei principale mai uşoare, iar dispoziţiile privitoare la pedepsele complementare nu pot fi aplicate autonom. În ceea ce priveşte, însă, măsurile educative şi măsurile de siguranţă, am văzut într-o secţiune precedentă că ele nu mai pot fi aplicate retroactiv decât în măsura în care sunt mai favorabile. "

Acuma nici nu stiu. Poate ca o avea dreptate Udroiu. Abia azi am citit ceva despre capitolul asta de pe vremea facultatii. :(
Adica sa te scarpini la urechea dreapta cu mana stanga dupa cap.
Se aplica indiferent daca au existat sau nu atata timp cat in privinta pedepsei principale legea noua este mai favorabila.

Alte discuții în legătură

Viol sau profanare de morminte (cadavru)? avTodincaVeronica avTodincaVeronica Speta: daca o femeie ajunge la morga, presupusa decedata si un angajat intretine relatii intime si aceasta isi revine, care este calificarea juridica a ... (vezi toată discuția)
Admitere inm 2013 ContSters262049 ContSters262049 Deoarece topicul pentru Admitere inm 2013, deschis de un coleg de forum , nu poate fi decat citit, nepermitand adaugiri -o problema tehnica, banuiesc- voi ... (vezi toată discuția)
Admitere barou 2013: data examenului, bibliografie, spete, experiente Iulian81 Iulian81 Buna ziua! Imi poate spune cineva daca pentru 2013 se va da examen de admitere in Barou din noul Cod Civil? Si daca da au aparut deja carti de civil? La drept ... (vezi toată discuția)