avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1023 soluții astăzi

Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!

Forum Discuţii juridice Magistraţi şi Admitere în ... Admitere INM august 2011
Discuție deschisă în Magistraţi şi Admitere în magistratură

Admitere INM august 2011

Avand in vedere ca s-au afisat rezultatele concursului din ianuarie 2011 si ca threadul pt acel examen a ajuns deja la o cifra impresionanta de pagini si luand de asemenea in considerare ca incepand de astazi interesele multora dintre noi se despart (unii vor ramane acolo pt a dezbate probleme in legatura cu probele care urmeaza in concursul in curs de desfasurare), propun ca cei care au note sub 7.00 (si care vor sa dea examen in august) sa treaca pe acest thread, urmand ca dupa ultima proba din concursul aflat in desfasurare sa ni se alature si cei care, din nefericire, vor fi nevoiti sa dea si in august.
La delapidare:
Udroiu spune ca pers jur poate fi sub activ
Sergiu Bogdan spune ca nu poate fiindca o pers jur nu poate fi functionar (absolut logic)
Tudorel Toader nu mentioneaza nimic de pers juridica.
Voi ce ziceti dragi colegi?:D
isis23 a scris:

Acum fiind un act administrativ ( ma refer la cel de revocare ), si tinand cont de conditiile de mai sus , nu vad de ce titularul dreptului de administrare nu ar putea ataca actul administrativ , in contencios administrativ?:(
Si nu vad cum ar fi opozabil , celui care a constituit dreptul de administrare in conditiile in care dreptul de dispozitie nu a fost transmis ( ci numai folosinta )

Normal ca poate fi atacat in contencios administrativ, dar niciodata nu se va pune in discutie "fondul" actului administrativ prin care s-a instituit dreptul de administrare.
In contencios administrativ se poate discuta doar legalitatea actului administrativ.

Dupa cum spune Ayaz, nici macar org de stat care a instituit acest drept nu-l poate revoca decat cu titlu de sanctiune.

Dupa parerea mea, administratorul se "subroga" aproape perfect proprietarului in aceste cazuri.

De exemplu, Regia Nationala a Protocolului de stat, care are in administrare mai multe imobile. Le inchiriaza dupa propriul ei plac, le renoveaza, etc. Deci le administraza exact ca si un proprietar, chiar daca e doar administrator.
Fiind bunuri apartinand patrimoniului statului nu se pune problema dispozitiei asupra lor, pt acestea sunt inalienabile nu datorita clauzelor actului administrativ ci datorita chiar a tipului de proprietate in care se incadreaza

Intr-un raport juridic pe care il incheie cu un tert se comporta exact ca si un proprietar, cu singura diferenta ca in cazul unui proces trebuie sa arate pe adevaratul proprietar.

Cum s-ar putea revoca dreptul de administrare al acestei regii?
In nici un caz pe calea judiciara intr-un proces civil. Orice instanta va trebuie sa recunoasca acest drept de administrare erga omnes.
Doar org de stat care la instituit il poate revoca tot printr-un act administrativ in momentul in care constata ca interesale statului in legatura cu aceste bunuri administrate sunt altele si administrarea lor trebuie facuta intr-o alta forma, sau bunurilor trebuie sa le fie date o alta destinatie, sau regia respectiva se reorganizeaza, etc. Dar toate aceste aspecte nu se vor pune in discutie niciodata in fata unei instante. Ele raman un drept exclusiv al statului care si-l va exercita printr-un act administrativ.

Dupa parerea mea daca proprietarul acestor bunuri, (org de stat) si administratorul ar pune in discutie chiar dreptul de administrare in fata unei instante de judecata, aceasta ar trebui sa se declare necompetenta.
Ultima modificare: Duminică, 26 Iunie 2011
Patrick_, utilizator
claudia_86 a scris:

La delapidare:
Sergiu Bogdan spune ca nu poate fiindca o pers jur nu poate fi functionar (absolut logic)

Eu nu am citit (sau nu mai retin) parerile celor doi, dar tind sa cred ca Udroiu are dreptate.
Pe de o parte infractiunile care pot sa fie savarsite de pers juridica nu sunt limitate de lege.
Pe de alta parte, daca un functionar savarseste delapidare in interesul sau in numele altei persoane juridice decat cea pentru care lucreaza, acea pers jur in numele sau interesul careia se savarseste fapta, ar putea sa fie subiect activ al infractiunii de delapidare.
claudia_86 a scris:

La delapidare:

eu zic ca poate fi, de exemplu un SPRL care are ca obiect lichidarea si reorganizarea judiciara a unor societati aflate in reorganizare judiciara, poate fi subiect activ al infractiunii de delapidare.
damy a scris:

claudia_86 a scris:

La delapidare:

eu zic ca poate fi, de exemplu un SPRL care are ca obiect lichidarea si reorganizarea judiciara a unor societati aflate in reorganizare judiciara, poate fi subiect activ al infractiunii de delapidare.

Exact.
Sau in cazul in care un functionar delapideaza de la firma unde este angajat, in numele si in interesul altei firme, cu stiinta organelor de conducere ale acesteia.

Alte discuții în legătură

Viol sau profanare de morminte (cadavru)? avTodincaVeronica avTodincaVeronica Speta: daca o femeie ajunge la morga, presupusa decedata si un angajat intretine relatii intime si aceasta isi revine, care este calificarea juridica a ... (vezi toată discuția)
Admitere inm 2013 ContSters262049 ContSters262049 Deoarece topicul pentru Admitere inm 2013, deschis de un coleg de forum , nu poate fi decat citit, nepermitand adaugiri -o problema tehnica, banuiesc- voi ... (vezi toată discuția)
Admitere barou 2013: data examenului, bibliografie, spete, experiente Iulian81 Iulian81 Buna ziua! Imi poate spune cineva daca pentru 2013 se va da examen de admitere in Barou din noul Cod Civil? Si daca da au aparut deja carti de civil? La drept ... (vezi toată discuția)