isis23 a scris:
Patrick_ a scris:
Exact.
Sunt supuse revocarii, dar tot pe cale administrativa.
Din punct de vedere al partilor nu se pot negocia sau revoca ca si un contract civil.
Este cam acelasi motiv pt care actele administrative se pot ataca in justitie doar in contencios administrativ si doar in ceea ce priveste legalitatea lor si nu in cea ce priveste oportunitatea.
Patrick eu am facut referire strict la dreptul de administrare a bunurilor publice ,a caror regim juridic este completat de legea 213 , unde la alin 12 sau 13 se prevede foarte clar conditiile in care se poate dispune revocarea . Citeste , te rog prevederea din 213
Revocarea se poate dispne doar pe motive de legalitate.
Dreptul administrativ se refera la judecata legalitatii actelor administrative.
Deci daca o primarie emite o auorizatie de constructie care prejudiciaza niste vecini a celui care a obtinut-o, instanta de contencios poate judeca doar legalitatea emiterii acelei autorizatii si nu poate judeca daca a fost sau nu oportuna emiterea ei.
La fel e si cu dreptul de administrare.
Daca o autoritate de stat da in administrare un bun apartinand statului, in fata nici unei instante nu se poate pune in discutie daca acel drept este sau nu al acelui caruia i-a foat instituit.
Doar tot statul, pe cale adiministrativa poate sa-l revoce.
E in fond, e vorba de separatia puterilor in stat. Ceea ce decide executivul pe cale administrativa trebuie respectat, deci este opozabil erga omnes din punct de vedere al instantelor de judecata.
Edit:
Daca vine o asemenea grila, poti sa spui sigur ca e opozabil erga omnes.
Vezi ce spun Barsan, Boroi si altii.
Si mie mi s-a parut ciudat sa fie asa, dar am cautat decizii care sa contrazica acest lucru. Nu am gasit nici o decizie a nici unei instante care sa puna in discutie dreptul de administrare in contradictoriu cu proprietarul (cu statul) pentru ca nici macar nu e de competenta instantelor de judecata asa ceva.
Daca gasiti vreuna, sunt curios. :)
E clar ca la nivelului dreptului civil si al instantelor e un drept opozabil erga omnes inclusiv proprietarului.