avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 913 soluții astăzi

Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!

Forum Discuţii juridice Magistraţi şi Admitere în ... Admitere INM august 2011
Discuție deschisă în Magistraţi şi Admitere în magistratură

Admitere INM august 2011

Avand in vedere ca s-au afisat rezultatele concursului din ianuarie 2011 si ca threadul pt acel examen a ajuns deja la o cifra impresionanta de pagini si luand de asemenea in considerare ca incepand de astazi interesele multora dintre noi se despart (unii vor ramane acolo pt a dezbate probleme in legatura cu probele care urmeaza in concursul in curs de desfasurare), propun ca cei care au note sub 7.00 (si care vor sa dea examen in august) sa treaca pe acest thread, urmand ca dupa ultima proba din concursul aflat in desfasurare sa ni se alature si cei care, din nefericire, vor fi nevoiti sa dea si in august.
Parerea mea este ca disjungerea poate fi dispusa atat prin inchiere in cursul judecatii cat si prin sentinta de condamnare.

Ca si regula, procesul civil in primul caz trrebuie sa se suspende pana la solutionarea cauzei civile, pt ca hotararea din acesta depinde de cea din procesul penal (caracterul accesoriu al actiunii civile fata de cel penal).

Intradevar ca ar fi acel articol de care vorbeste isis23 in care se spune ca instanta este obligata sa rezolve cauza civila prin sentinta, dar nu cred ca daca dispune disjungerea se considera ca o lasa nerezolvata. Cauza civila isi va urma cursul firesc intr-un alt proces.

Parerea mea.
Ultima modificare: Miercuri, 29 Iunie 2011
Patrick_, utilizator
Patrick_ a scris:

Ma gandesc la cazurile in care necesitatea disjungerii apare doar in momentul deliberarii. In acele cazuri ar trebui sa se poata face disjungerea fara sa se repuna cauza pe rol, si dispune disjungerea printr-o incheiere.
Cred ca ar fi un formalism exagerat.

Pe de alta aprte, daca pronunta disjungerea, inseamna ca "nu rezolva" cauza civila in sensul acelui articol?

Exact Patrick ai pus punctul pe i. Noi am plecat de la situatia cand prin aceeasi sentinta se pronunta condamnare si disjungere. Nu discutam motivele de ce este sau nu este necesara disjungerea . In aceasta situatie poate fi considerata disjungerea " o rezolvare a actiunii civile " in sensul art. 346 ? Pentru ca disjungerea nu fusese dispusa anterior , iar prin sentinta instanta este obligata sa se rezolve actiunea civila,. Asa o rezolva ?
Asta poate fi si o intrebare la INM , gen,,,poate fi dispusa disjungerea prin sentinta ? Sper sa nu le dam idei:D
Patrick_ a scris:

Parerea mea este ca disjungerea poate fi dispusa atat prin inchiere in cursul judecatii cat si prin sentinta de condamnare.

Ca si regula, procesul civil in primul caz trrebuie sa se suspende pana la solutionarea cauzei civile, pt ca hotararea din acesta depinde de cea din procesul penal (caracterul accesoriu al procesului civil fata de cel penal).

Intradevar ca ar fi acel articol de care vorbeste isis23 in care se spune ca instanta este obligata sa rezolve cauza civila prin sentinta, dar nu cred ca daca dispune disjungerea se considera ca o lasa nerezolvata. Cauza civila isi va urma cursul firesc intr-un alt proces.

Parerea mea.

Eu nu cred ca se poate dispune disjungerea inainte de solutionarea actiunii penale.
asa cum ai spus si tu rezolvarea separata a actiunii civile se face potrivit normelor dr. proc.civ. Ar trebui sa se suspende solutionarea actiunii civile pana la solutionarea actiunii penale, ceea ce cred ca ar fi injust.

Nu cred ca se poate considera ca prin disjungere se solutioneaza actiunea civila in sensul art precizat de tine isis.

Citez:
"Prin sentinţa penală nr. 894/2006 a Judecătoriei Sibiu instanţa de fond a disjuns acţiunea civilă formulată de DGFP Sibiu pentru 2 infracţiuni prevăzute de art. 13 din Legea nr. 87/1994 cu art. 41 al. 2 Cod penal."
sim05, utilizator
De exemplu intr-un caz in care se judeca o infractiune de fals.

Se poate foarte bine disjunge actiunea civila care va judeca anularea si efectele ei asupra partilor actului declarat nul, de actiunea care judeca vinovatia inculpatului si imprejurarile in care s-a savarsit falsul.

De ce sa nu se poata dispune disjungerea asta inca de la inceputul procesului?
Astfel procesul civil nou inceput se suspenda pana la solutionarea cauzei penale, iar dupa aceasta, in functie de hotararea ramasa definitiva in cauza penala, se va judeca actiunea vicila.

De ce ti se pare injust?
Nu poti judeca actiunea civila pana nu stablesti vinovatia in actiunea penala.
Patrick_ a scris:

De exemplu intr-un caz in care se judeca o infractiune de fals.

Se poate foarte bine disjunge actiunea civila care va judeca anularea si efectele ei asupra partilor actului declarat nul, de actiunea care judeca vinovatia inculpatului si imprejurarile in care s-a savarsit falsul.

De ce sa nu se poata dispune disjungerea asta inca de la inceputul procesului?
Astfel procesul civil nou inceput se suspenda pana la solutionarea cauzei penale, iar dupa aceasta, in functie de hotararea ramasa definitiva in cauza penala, se va judeca actiunea vicila.

De ce ti se pare injust?
Nu poti judeca actiunea civila pana nu stablesti vinovatia in actiunea penala.

Si de ce sa disjungi ca sa suspenzi, cand pot merge ambele in cadrul proc pen si daca se poate pronunta o solutie privind actiunea pen. dar nu inca si pt act. civ. sa dispui disjungere.
Mi se pare injust pt ca ar sta in loc act civ..
Nu pot afirma ca asa e sigur, insa eu asa cred.
Sper sa o lamurim.:)

Cred ca ai dreptate isis.Prin hotararea de condamnare trebuie solutionate ambele actiuni. Daca act civ nu poate fi solutionata si se considera ca ar intarzia mult actiunea pen. atunci se dispune disjungerea. Deci rationamentul meu ar fi bun.

Nu poti sa dispui anterior disjungerea pt ca legea te obliga ca prin hotararea finala sa te pronunti cu privire la ambele actiuni, adica fie solutionezi si act civ., fie o lasi nesolutionata, fie disjungi act. civ.
sim05, utilizator

Alte discuții în legătură

Viol sau profanare de morminte (cadavru)? avTodincaVeronica avTodincaVeronica Speta: daca o femeie ajunge la morga, presupusa decedata si un angajat intretine relatii intime si aceasta isi revine, care este calificarea juridica a ... (vezi toată discuția)
Admitere inm 2013 ContSters262049 ContSters262049 Deoarece topicul pentru Admitere inm 2013, deschis de un coleg de forum , nu poate fi decat citit, nepermitand adaugiri -o problema tehnica, banuiesc- voi ... (vezi toată discuția)
Admitere barou 2013: data examenului, bibliografie, spete, experiente Iulian81 Iulian81 Buna ziua! Imi poate spune cineva daca pentru 2013 se va da examen de admitere in Barou din noul Cod Civil? Si daca da au aparut deja carti de civil? La drept ... (vezi toată discuția)