Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!
sim05 a scris:
Ipoteza:
Avem un defunct care are 4 copii in viata si un copil care a decedat anterior. Acesta are un fiu in viata.
Doi dintre copii accepta tacit mostenirea, ceilalti inclusiv nepotul nu se manifesta nicicum, adica nu fac nici acte de acceptare nici nu renunta la mostenire.
Daca expira termenul de optiune succesorala si nu sunt eliberate certificate de mostenitori, cei care nu s-au manifestat intr-un fel sau altul vor fi decazuti din dr de a mai accepta succesiunea?
Vor primi rezerva succesorala?
In acest caz ...notarul care a primit solicitarea de dezbatere a mostenirii va cita pe toti mostenitorii care au vocatie concreta la mostenire .....In cazul in care , nici de aceasta data acestia nu isi exprima optiunea pana la expirarea termenului , devin straini de mostenire , si nu vor beneficia nici de rezerva succesorala
Pe scurt neexprimarea dreptului de optiune in termenul prevazut de lege , il face pe mostenitor strain de mostenire . Eu asa stiu
isis23 a scris:
sim05 a scris:
Ipoteza:
Avem un defunct care are 4 copii in viata si un copil care a decedat anterior. Acesta are un fiu in viata.
Doi dintre copii accepta tacit mostenirea, ceilalti inclusiv nepotul nu se manifesta nicicum, adica nu fac nici acte de acceptare nici nu renunta la mostenire.
Daca expira termenul de optiune succesorala si nu sunt eliberate certificate de mostenitori, cei care nu s-au manifestat intr-un fel sau altul vor fi decazuti din dr de a mai accepta succesiunea?
Vor primi rezerva succesorala?
In acest caz ...notarul care a primit solicitarea de dezbatere a mostenirii va cita pe toti mostenitorii care au vocatie concreta la mostenire .....In cazul in care , nici de aceasta data acestia nu isi exprima optiunea pana la expirarea termenului , devin straini de mostenire , si nu vor beneficia nici de rezerva succesorala
Pe scurt neexprimarea dreptului de optiune in termenul prevazut de lege , il face pe mostenitor strain de mostenire . Eu asa stiu
Asa stiam si eu isis din teorie, in practica am auzit o parere cum ca ar putea veni oricand sa isi manifeste intentia de a accepta succesiunea si ma intrebam in ce temei?!
din cate imi aduc eu aminte..in anumite cazuri prevazute de lege..poate sa fie repus in termenul de exercitare a dreptului de acceptare a succesiunii..pentru motive intemeiate..bineinteles
Intradevar ca e inselatoare grila :)
Dar cred ca pentru a se retine concursul trebuie sa avem totusi intentia directa de a vatama.
In toate cazurile de talharie in variantele retinute cu vatamarea victimei, vatamarea este cu intentie indirecta si nu este din culpa.
Deci daca s-ar retine concursul si la vatamarea indirecta, aproape ca nu am mai avea deloc variantele agravante de talharie prevazute cu vatamare.