avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 989 soluții astăzi

Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!

Forum Discuţii juridice Magistraţi şi Admitere în ... Admitere INM august 2011
Discuție deschisă în Magistraţi şi Admitere în magistratură

Admitere INM august 2011

Avand in vedere ca s-au afisat rezultatele concursului din ianuarie 2011 si ca threadul pt acel examen a ajuns deja la o cifra impresionanta de pagini si luand de asemenea in considerare ca incepand de astazi interesele multora dintre noi se despart (unii vor ramane acolo pt a dezbate probleme in legatura cu probele care urmeaza in concursul in curs de desfasurare), propun ca cei care au note sub 7.00 (si care vor sa dea examen in august) sa treaca pe acest thread, urmand ca dupa ultima proba din concursul aflat in desfasurare sa ni se alature si cei care, din nefericire, vor fi nevoiti sa dea si in august.
isis23 a scris:

sim05 a scris:

Ipoteza:
Avem un defunct care are 4 copii in viata si un copil care a decedat anterior. Acesta are un fiu in viata.
Doi dintre copii accepta tacit mostenirea, ceilalti inclusiv nepotul nu se manifesta nicicum, adica nu fac nici acte de acceptare nici nu renunta la mostenire.
Daca expira termenul de optiune succesorala si nu sunt eliberate certificate de mostenitori, cei care nu s-au manifestat intr-un fel sau altul vor fi decazuti din dr de a mai accepta succesiunea?
Vor primi rezerva succesorala?

In acest caz ...notarul care a primit solicitarea de dezbatere a mostenirii va cita pe toti mostenitorii care au vocatie concreta la mostenire .....In cazul in care , nici de aceasta data acestia nu isi exprima optiunea pana la expirarea termenului , devin straini de mostenire , si nu vor beneficia nici de rezerva succesorala
Pe scurt neexprimarea dreptului de optiune in termenul prevazut de lege , il face pe mostenitor strain de mostenire . Eu asa stiu

Asa stiam si eu isis din teorie, in practica am auzit o parere cum ca ar putea veni oricand sa isi manifeste intentia de a accepta succesiunea si ma intrebam in ce temei?!
Ultima modificare: Luni, 4 Iulie 2011
sim05, utilizator
sim05 a scris:

isis23 a scris:

sim05 a scris:

Ipoteza:
Avem un defunct care are 4 copii in viata si un copil care a decedat anterior. Acesta are un fiu in viata.
Doi dintre copii accepta tacit mostenirea, ceilalti inclusiv nepotul nu se manifesta nicicum, adica nu fac nici acte de acceptare nici nu renunta la mostenire.
Daca expira termenul de optiune succesorala si nu sunt eliberate certificate de mostenitori, cei care nu s-au manifestat intr-un fel sau altul vor fi decazuti din dr de a mai accepta succesiunea?
Vor primi rezerva succesorala?

In acest caz ...notarul care a primit solicitarea de dezbatere a mostenirii va cita pe toti mostenitorii care au vocatie concreta la mostenire .....In cazul in care , nici de aceasta data acestia nu isi exprima optiunea pana la expirarea termenului , devin straini de mostenire , si nu vor beneficia nici de rezerva succesorala
Pe scurt neexprimarea dreptului de optiune in termenul prevazut de lege , il face pe mostenitor strain de mostenire . Eu asa stiu

Asa stiam si eu isis din teorie, in practica am auzit o parere cum ca ar putea veni oricand sa isi manifeste intentia de a accepta succesiunea si ma intrebam in ce temei?!

din cate imi aduc eu aminte..in anumite cazuri prevazute de lege..poate sa fie repus in termenul de exercitare a dreptului de acceptare a succesiunii..pentru motive intemeiate..bineinteles
Intradevar ca e inselatoare grila :)
Dar cred ca pentru a se retine concursul trebuie sa avem totusi intentia directa de a vatama.
In toate cazurile de talharie in variantele retinute cu vatamarea victimei, vatamarea este cu intentie indirecta si nu este din culpa.

Deci daca s-ar retine concursul si la vatamarea indirecta, aproape ca nu am mai avea deloc variantele agravante de talharie prevazute cu vatamare.

ds.alexa a scris:

din cate imi aduc eu aminte..in anumite cazuri prevazute de lege..poate sa fie repus in termenul de exercitare a dreptului de acceptare a succesiunii..pentru motive intemeiate..bineinteles

Poate sa vina oricand dar trebuie sa dovedeasca faptul ca facut acte de acceptare tacita in termenul de acceptare.
Repunerea poate fi legala (vezi L18/1990) sau judiciara pt motive intemeiate, ca si orice repunere in termen.
Patrick_, utilizator
Patrick_ a scris:

Intradevar ca e inselatoare grila :)
Dar cred ca pentru a se retine concursul trebuie sa avem totusi intentia directa de a vatama.
In toate cazurile de talharie in variantele retinute cu vatamarea victimei, vatamarea este cu intentie indirecta si nu este din culpa.

Deci daca s-ar retine concursul si la vatamarea indirecta, aproape ca nu am mai avea deloc variantele agravante de talharie prevazute cu vatamare.

E posibil sa fie o greseala in cartea de sinteze si nu la grila.
Si mie mi se pare normal sa se retina concurs numai at cd VCG e sav cu intentie directa, daca e vb de intentie indirecta sau praeterintentie ar tb sa fie absorbita.
sim05, utilizator

Alte discuții în legătură

Viol sau profanare de morminte (cadavru)? avTodincaVeronica avTodincaVeronica Speta: daca o femeie ajunge la morga, presupusa decedata si un angajat intretine relatii intime si aceasta isi revine, care este calificarea juridica a ... (vezi toată discuția)
Admitere inm 2013 ContSters262049 ContSters262049 Deoarece topicul pentru Admitere inm 2013, deschis de un coleg de forum , nu poate fi decat citit, nepermitand adaugiri -o problema tehnica, banuiesc- voi ... (vezi toată discuția)
Admitere barou 2013: data examenului, bibliografie, spete, experiente Iulian81 Iulian81 Buna ziua! Imi poate spune cineva daca pentru 2013 se va da examen de admitere in Barou din noul Cod Civil? Si daca da au aparut deja carti de civil? La drept ... (vezi toată discuția)