avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 383 soluții astăzi

Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!

Forum Discuţii juridice Magistraţi şi Admitere în ... Admitere INM august 2011
Discuție deschisă în Magistraţi şi Admitere în magistratură

Admitere INM august 2011

Avand in vedere ca s-au afisat rezultatele concursului din ianuarie 2011 si ca threadul pt acel examen a ajuns deja la o cifra impresionanta de pagini si luand de asemenea in considerare ca incepand de astazi interesele multora dintre noi se despart (unii vor ramane acolo pt a dezbate probleme in legatura cu probele care urmeaza in concursul in curs de desfasurare), propun ca cei care au note sub 7.00 (si care vor sa dea examen in august) sa treaca pe acest thread, urmand ca dupa ultima proba din concursul aflat in desfasurare sa ni se alature si cei care, din nefericire, vor fi nevoiti sa dea si in august.
sim05 a scris:

lucutel a scris:

lucutel a scris:

Puterea de lucru judecat:

a) poate fi rasturnata prin orice mijloc de proba
b) poate fi rasturnata numai prin marturisire
c) este o prezumtie legala

corect :b, c
de ce? puterea de lucru judecat nu e legal irefragabila care nu poate fi rasturnata prin niciun mijloc de proba?#-o

nu ma ajuta nimeni?:(
m am gandit ca e greseala de tipar...

??

Am gasit si eu ceva dc te ajuta.
Deosebire intre putere de lucru judecat si lucru judecat.
Tb facuta deosebire intre exceptia peremptorie a lucrului judecat, al carei rost este pur procedural, de a impiedica repetarea proceselor, si lucrul judecat, ca dovada in justitie, menit a asigura prestigiul hot. jud. Sub acest al doilea aspect, se cer cdt. in plus pt ca o hot. jud. sa poata fi invocata ca lucru judecat: pe de o parte sa fie definitiva, pe de alta sa fi onstatat in adevar o sit. jur. de fond, ceea ce nu este cazul at cd o actiune s-a respins ca nesustinuta sau ca nefondata.

Eu inteleg ca atunci cd o act a fost respinsa ca nefondata, la o urmatoare actiune avand identitate de parti si obiect, dc intervine marturisirea nu se poate retine puterea de lucru judecat, daca insa la prima actiune a fost solutionata cauza pe fond iar hot e definitiva se poate invoca lucrul judecat.

m13d nu stiu dc ai dat un ex bun, pt ca la proc pen. in situatia descrisa de tine ar merge o revizuire. (2 hot definitive care nu se pot concilia). Pana cd nu este solutionata si cauza in care adevaratii autori sunt cercetati exista prezumtia de nevinovatie, asa ca cel condamnat sta "la racoare" nevinovat pana sunt condamnati adevaratii autori.

sim, cred ca am prins ceva...dar nu s lamurita pe deplin

deci....tu zici ca in cauzele nerezolvate pe fond se poate admite ca marturisirea rastoarna put lucrului judecat?
lucutel a scris:

deci....tu zici ca in cauzele nerezolvate pe fond se poate admite ca marturisirea rastoarna put lucrului judecat?

Eu cred ca in cauzele nejudecate pe fond nu avem putere de lucru judecat. Tocmai pt ca "nu-s judecate" :)

Nu?
:closedtopic: recitesc ce am scris...... :slap:
Halal exemplu. Se vede ca m-am blocat in penal
Insa si in civil lucrurile ar sta mai mult sau mai putin in acelasi fel.
Daca avem o conventie ce nu poate fi dovedita decat prin act scris.... si intervine o recunoastere de datorie la fel opereaza.
Ultima modificare: Vineri, 15 Iulie 2011
Vasile Mihaela, Consilier juridic
Patrick_ a scris:

lucutel a scris:

Eu cred ca in cauzele nejudecate pe fond nu avem putere de lucru judecat. Tocmai pt ca "nu-s judecate" :)

Nu?

Da Patrik, ai dreptate, am vazut si eu acum. Una din cdt puterii lucrului judecat e solutionarea pe fond, altfel nu putem vb de lucru judecat.
cred ca exemplul dat de tine e ok.

Am gasit ceva intr-un referat "marturisirea si prezumtiile":
"Prezumtiile legale sunt prevazute expres de lege, ca atare sunt limitate la numar. In functie de forta lor probanta ele se pot imparti in prezumtii absolute, acelea care nu pot fi combatute printr-o proba contrara (pot fi insa, combatute prin marturisire) si prezumtii relative, acelea care pot fi rasturnate prin dovada contrara."
sim05, utilizator
sim05 a scris:

Eu m-am lamurit lucutel, tu nu?

nu m am lamurit, sim!
sunt cu cartile in mana si nu reusesc sa ma lamuresc

citez din tabarca

prezumtiile legale absolute sunt acelea care, in pp, nu pot fi rasturnate prin proba contrara. In doctrina se face distinctie intre prezumtii legale irefragabile care corespund unui interes general si care nu pot fi rasturnate prin niciun mijloc de proba (ex: puterea lucrului judecat, perioada timpului legal al concptie) si prezumtii legale absolute care corespund unui interes personal si care pot fi rasturnate dar numai prin marturisire judiciara (ex: prezumtia ca remiterea voluntara de catre creditor a insc sub semn privata da proba liberatiunii)
lucutel, utilizator

Alte discuții în legătură

Viol sau profanare de morminte (cadavru)? avTodincaVeronica avTodincaVeronica Speta: daca o femeie ajunge la morga, presupusa decedata si un angajat intretine relatii intime si aceasta isi revine, care este calificarea juridica a ... (vezi toată discuția)
Admitere inm 2013 ContSters262049 ContSters262049 Deoarece topicul pentru Admitere inm 2013, deschis de un coleg de forum , nu poate fi decat citit, nepermitand adaugiri -o problema tehnica, banuiesc- voi ... (vezi toată discuția)
Admitere barou 2013: data examenului, bibliografie, spete, experiente Iulian81 Iulian81 Buna ziua! Imi poate spune cineva daca pentru 2013 se va da examen de admitere in Barou din noul Cod Civil? Si daca da au aparut deja carti de civil? La drept ... (vezi toată discuția)