avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 383 soluții astăzi

Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!

Forum Discuţii juridice Magistraţi şi Admitere în ... Admitere INM august 2011
Discuție deschisă în Magistraţi şi Admitere în magistratură

Admitere INM august 2011

Avand in vedere ca s-au afisat rezultatele concursului din ianuarie 2011 si ca threadul pt acel examen a ajuns deja la o cifra impresionanta de pagini si luand de asemenea in considerare ca incepand de astazi interesele multora dintre noi se despart (unii vor ramane acolo pt a dezbate probleme in legatura cu probele care urmeaza in concursul in curs de desfasurare), propun ca cei care au note sub 7.00 (si care vor sa dea examen in august) sa treaca pe acest thread, urmand ca dupa ultima proba din concursul aflat in desfasurare sa ni se alature si cei care, din nefericire, vor fi nevoiti sa dea si in august.
Patrick_ a scris:

Eu in afara de faptul ca puterea de lucru judecat se poate dovedi cu o hotarare judecatoreasca, nu pot sa ma gandesc la alte variante. #-o

Adica sa dovedesti prin marturisire ca este putere de lucru judecat chiar daca nu exista o hot jud?
Sau sa dovedesti asta prin orice mijloc de proba? Sau puterea de lucru judecat este o prezumtie???

Am vazut de ieri grila asta, dar nu am inteles nici o varianta din cele 3 la acel enunt. :(

De unde e grila?

Nu cred ca tb sa te gandesti ca prin marturisire sa dovedesti puterea de lucru judecat.
Daca paratul de ex marturiseste fapta si exista o hotarare anterioara care a fost respinsa ca nesustinuta, in cea de-a doua actiune unde avem identitate de parti si obiect, nu se mai poate invoca lucrul judecat, adica "marturisirea rastoarna puterea de lucru judecat". Cu alte cuvinte nu poate fi invocat lucrul judecat dc paratul marturiseste fapta.

Potrivit dispozitiilor legale, marturisirea este recunoasterea pe care o persoana o face cu privire la existenta sau inexistenta unui fapt, pe care o alta persoana isi intemeiaza fie pretentia, fie apararea.
Ultima modificare: Vineri, 15 Iulie 2011
sim05, utilizator
m13d a scris:

CODUL CIVIL
ART. 1200 Sunt prezumtii legale acelea care sunt determinate special prin lege, precum : (...)
4. puterea ce legea acordã autoritãtii lucrului judecat

ART. 1202 Prezumtia legalã dispensã de orice dovadã pe acela în favoarea cãruia este fãcutã.
Nici o dovadã nu este primitã împotriva prezumtiei legale, când legea, în puterea unei asemenea prezumtii, anuleazã un act oarecare, sau nu dã drept de a se reclama în judecatã, afarã numai de cazurile când legea a permis dovada contrarie si afarã de aceea ce se va zice în privinta jurãmântului si mãrturisirii ce ar face o parte în judecatã.
Imagineaza-ti situatia in care B este acuzat de furt si in baza probelor de la dosar este acuzat si se da hotarare desi B sustine ca nu este vinovat dar nu dispune de probe in favoarea sa, si ajunge pana la ultima cale de atac insa cu toate acestea nu reuseste sa isi dovedeasca nevinovatia.
La 2 saptamani A prins in flagrant furand din acelasi loc de unde s-a presupus ca a furat B marturiseste ca este autorul furtului de care acesta este acuzat, si aduce si alti 2 martori care sustin cele afirmate de A.
Nu s-ar putea retine autoritate de lucru judecat, ar insemna ca in contra faptului ca B este nevinovat sa execute o pedeapsa?
La b) ma incurca acel ''numai''
Eu as lua raspuns corect numai c)

m13d,
de acord cu tine. bun exemplu....doar ca e din penal
in civil....puterea lucrului judecat....se refera la aceleasi parti, aceeasi cauza, acelasi obiect

Eu m-am lamurit lucutel, tu nu?
Patrick_ a scris:

Eu in afara de faptul ca puterea de lucru judecat se poate dovedi cu o hotarare judecatoreasca, nu pot sa ma gandesc la alte variante. #-o

Adica sa dovedesti prin marturisire ca este putere de lucru judecat chiar daca nu exista o hot jud?
Sau sa dovedesti asta prin orice mijloc de proba? Sau puterea de lucru judecat este o prezumtie???

Am vazut de ieri grila asta, dar nu am inteles nici o varianta din cele 3 la acel enunt. :(

De unde e grila?

patrick,
puterea lucrului judecat este o prezumtie legala irefragabila....si tabarca si ciobanu

grila e din boroi&co, Drept civil. partea gnerala. Explicatii teoretice, spete si grile, hamangiu, 2008

cartea mea preferata...de cand am descoperit o:)....chiar daca ma dau cu capul de pereti pana descopar explicatia vreunui raspuns
Deci daca se anuleaza un contract de v-c pe motiv de eroare, vicu de consimtamant, adica eu fac dovada ca am fost in eroare asupra substantei obiectului cumparat, de exemplu, si hot jud ramane definitiva (cu toate consecintele anularii), iar peste cativa ani, vanzatorul ma da iar in judecata si eu marturisesc faptul ca nu eram in eroare, contractul anulat va fi considerat valabil retroactiv???
Adica nu se mai tine cont de puterea de lucru judecat pt ca am marturisit eu altfel?

Se poate sa fie asa, dar eu nu am mai citit despre asa ceva. :(

Ultima modificare: Vineri, 15 Iulie 2011
Patrick_, utilizator

Alte discuții în legătură

Viol sau profanare de morminte (cadavru)? avTodincaVeronica avTodincaVeronica Speta: daca o femeie ajunge la morga, presupusa decedata si un angajat intretine relatii intime si aceasta isi revine, care este calificarea juridica a ... (vezi toată discuția)
Admitere inm 2013 ContSters262049 ContSters262049 Deoarece topicul pentru Admitere inm 2013, deschis de un coleg de forum , nu poate fi decat citit, nepermitand adaugiri -o problema tehnica, banuiesc- voi ... (vezi toată discuția)
Admitere barou 2013: data examenului, bibliografie, spete, experiente Iulian81 Iulian81 Buna ziua! Imi poate spune cineva daca pentru 2013 se va da examen de admitere in Barou din noul Cod Civil? Si daca da au aparut deja carti de civil? La drept ... (vezi toată discuția)