Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!
Eu in afara de faptul ca puterea de lucru judecat se poate dovedi cu o hotarare judecatoreasca, nu pot sa ma gandesc la alte variante. #-o
Adica sa dovedesti prin marturisire ca este putere de lucru judecat chiar daca nu exista o hot jud?
Sau sa dovedesti asta prin orice mijloc de proba? Sau puterea de lucru judecat este o prezumtie???
Am vazut de ieri grila asta, dar nu am inteles nici o varianta din cele 3 la acel enunt. :(
De unde e grila?
CODUL CIVIL
ART. 1200 Sunt prezumtii legale acelea care sunt determinate special prin lege, precum : (...)
4. puterea ce legea acordã autoritãtii lucrului judecat
ART. 1202 Prezumtia legalã dispensã de orice dovadã pe acela în favoarea cãruia este fãcutã.
Nici o dovadã nu este primitã împotriva prezumtiei legale, când legea, în puterea unei asemenea prezumtii, anuleazã un act oarecare, sau nu dã drept de a se reclama în judecatã, afarã numai de cazurile când legea a permis dovada contrarie si afarã de aceea ce se va zice în privinta jurãmântului si mãrturisirii ce ar face o parte în judecatã.
Imagineaza-ti situatia in care B este acuzat de furt si in baza probelor de la dosar este acuzat si se da hotarare desi B sustine ca nu este vinovat dar nu dispune de probe in favoarea sa, si ajunge pana la ultima cale de atac insa cu toate acestea nu reuseste sa isi dovedeasca nevinovatia.
La 2 saptamani A prins in flagrant furand din acelasi loc de unde s-a presupus ca a furat B marturiseste ca este autorul furtului de care acesta este acuzat, si aduce si alti 2 martori care sustin cele afirmate de A.
Nu s-ar putea retine autoritate de lucru judecat, ar insemna ca in contra faptului ca B este nevinovat sa execute o pedeapsa?
La b) ma incurca acel ''numai''
Eu as lua raspuns corect numai c)
Eu in afara de faptul ca puterea de lucru judecat se poate dovedi cu o hotarare judecatoreasca, nu pot sa ma gandesc la alte variante. #-o
Adica sa dovedesti prin marturisire ca este putere de lucru judecat chiar daca nu exista o hot jud?
Sau sa dovedesti asta prin orice mijloc de proba? Sau puterea de lucru judecat este o prezumtie???
Am vazut de ieri grila asta, dar nu am inteles nici o varianta din cele 3 la acel enunt. :(
De unde e grila?