avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 359 soluții astăzi

Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!

Forum Discuţii juridice Magistraţi şi Admitere în ... Admitere INM august 2011
Discuție deschisă în Magistraţi şi Admitere în magistratură

Admitere INM august 2011

Avand in vedere ca s-au afisat rezultatele concursului din ianuarie 2011 si ca threadul pt acel examen a ajuns deja la o cifra impresionanta de pagini si luand de asemenea in considerare ca incepand de astazi interesele multora dintre noi se despart (unii vor ramane acolo pt a dezbate probleme in legatura cu probele care urmeaza in concursul in curs de desfasurare), propun ca cei care au note sub 7.00 (si care vor sa dea examen in august) sa treaca pe acest thread, urmand ca dupa ultima proba din concursul aflat in desfasurare sa ni se alature si cei care, din nefericire, vor fi nevoiti sa dea si in august.
Mie mi se pare invers.
Adica nu se poate schimba debitorul fara acordul creditorului.

Tu daca ai fi creditor pentru o suma de bani de exemplu, ti-ar fi indiferent cine iti este debitor? Sau daca ai avea un debitor cu o oarecare solvabilitate, ti-ar fi indiferent daca te-ai trezi peste noapte ca ai alt debitor cu o solvabilitate mai indoielnica pentru creanta ta?
[
b]Patrick_ a scris:

2. In cazul novatiei, aceasta se defineste ca fiind stingerea unei obligatii si incheierea unei noi conventii care inlocuieste vechiul contract, concomitent cu stingerea primului
In aceste conditii cred ca trebuie sa avem acordul partilor atat pt stingerea vechilor obligatii cat si pt asumarea unora noi. Deci cred ca raspunsul ar fi a).

Alte pareri?
[/quot

patrick, novatia subiectiva are loc fie prin sch de debitor fie prin schimbare de creditor

din schitele mele din l pop rezulta urmatoarele

novatia prin sch de creditor- desueta; operatie tripartita
novatia prin sch de debitor- operatie bipartita; fara consimtamantul debitorului originar

cred ca a mai fost o grila asemanatoare
Ultima modificare: Vineri, 15 Iulie 2011
lucutel, utilizator
Patrick_ a scris:

Mie mi se pare invers.
Adica nu se poate schimba debitorul fara acordul creditorului.

Tu daca ai fi creditor pentru o suma de bani de exemplu, ti-ar fi indiferent cine iti este debitor? Sau daca ai avea un debitor cu o oarecare solvabilitate, ti-ar fi indiferent daca te-ai trezi peste noapte ca ai alt debitor cu o solvabilitate mai indoielnica pentru creanta ta?

asa este cum zici tu....creditor isi da tot timpul acordul...fara acordul lui nu se poate

novatia prin sch de creditor- creditorul il elibereaza pe debitor in schimbul oblig ce acesta si o asuma fata de un alt creditor

novatia prin sch de debitor- creditorul il elibereaza pe debitorul originar in schimbul oblig ce si o asuma noul debitor fara de el; acesta operatie se poate realiza si fara consimtamantul debitorului originar
Ambele momente - cel al stingerii obligatiei vechi si cel al asumarii celei noi - trebuie sa coincida?

Eu inteleg ca da.

Edit:
Ar mai fi ceva legat de novatia prin schimbare de debitor: se spune peste tot ca aceasta novatie este de fapt o delegatie perfecta.
In cazul delegatiei perfecte, debitorul "aduce" un alt debitor in locul sau, dar din cate ai spus tu mai sus, novatia prin schimbare de debitor se face de catre creditor, care il elibreaza pe vechiul debitor si il obliga pe cel no la o alta obligatie in locul celei vechi.

In aceste conditii sa intelegem ca de fapt cele doua (novatia prin schimbare de debitor si delegatia perfecta) se suprapun doar ca si efecte dar nu sunt identice ca si mod de operare?
Patrick_, utilizator
[
b]Patrick_ a scris:

Ambele momente - cel al stingerii obligatiei vechi si cel al asumarii celei noi - trebuie sa coincida?

Eu inteleg ca da.

da, stingerea raportului de oblig existent si nasterea noului rap de obligatie au loc simultan

Edit:
Ar mai fi ceva legat de novatia prin schimbare de debitor: se spune peste tot ca aceasta novatie este de fapt o delegatie perfecta.
In cazul delegatiei perfecte, debitorul "aduce" un alt debitor in locul sau, dar din cate ai spus tu mai sus, novatia prin schimbare de debitor se face de catre creditor, care il elibreaza pe vechiul debitor si il obliga pe cel noi la o alta obligatie in locul celei vechi.

In aceste conditii sa intelegem ca de fapt cele doua (novatia prin schimbare de debitor si delegatia perfecta) se suprapun doar ca si efecte dar nu sunt identice ca si mod de operare?

da, asta am retinut si eu...
novatia prin sch de debitor- operatie bipartita
delegatie perfecta(novatoare)- conventie prin acordul de vointa a 3 persoane
efecte identice
lucutel, utilizator

Alte discuții în legătură

Viol sau profanare de morminte (cadavru)? avTodincaVeronica avTodincaVeronica Speta: daca o femeie ajunge la morga, presupusa decedata si un angajat intretine relatii intime si aceasta isi revine, care este calificarea juridica a ... (vezi toată discuția)
Admitere inm 2013 ContSters262049 ContSters262049 Deoarece topicul pentru Admitere inm 2013, deschis de un coleg de forum , nu poate fi decat citit, nepermitand adaugiri -o problema tehnica, banuiesc- voi ... (vezi toată discuția)
Admitere barou 2013: data examenului, bibliografie, spete, experiente Iulian81 Iulian81 Buna ziua! Imi poate spune cineva daca pentru 2013 se va da examen de admitere in Barou din noul Cod Civil? Si daca da au aparut deja carti de civil? La drept ... (vezi toată discuția)