Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!
b]Patrick_ a scris:
2. In cazul novatiei, aceasta se defineste ca fiind stingerea unei obligatii si incheierea unei noi conventii care inlocuieste vechiul contract, concomitent cu stingerea primului
In aceste conditii cred ca trebuie sa avem acordul partilor atat pt stingerea vechilor obligatii cat si pt asumarea unora noi. Deci cred ca raspunsul ar fi a).
Alte pareri?
[/quot
Mie mi se pare invers.
Adica nu se poate schimba debitorul fara acordul creditorului.
Tu daca ai fi creditor pentru o suma de bani de exemplu, ti-ar fi indiferent cine iti este debitor? Sau daca ai avea un debitor cu o oarecare solvabilitate, ti-ar fi indiferent daca te-ai trezi peste noapte ca ai alt debitor cu o solvabilitate mai indoielnica pentru creanta ta?
b]Patrick_ a scris:
Ambele momente - cel al stingerii obligatiei vechi si cel al asumarii celei noi - trebuie sa coincida?
Eu inteleg ca da.
da, stingerea raportului de oblig existent si nasterea noului rap de obligatie au loc simultan
Edit:
Ar mai fi ceva legat de novatia prin schimbare de debitor: se spune peste tot ca aceasta novatie este de fapt o delegatie perfecta.
In cazul delegatiei perfecte, debitorul "aduce" un alt debitor in locul sau, dar din cate ai spus tu mai sus, novatia prin schimbare de debitor se face de catre creditor, care il elibreaza pe vechiul debitor si il obliga pe cel noi la o alta obligatie in locul celei vechi.
In aceste conditii sa intelegem ca de fapt cele doua (novatia prin schimbare de debitor si delegatia perfecta) se suprapun doar ca si efecte dar nu sunt identice ca si mod de operare?