lucutel a scris:
lucutel a scris:
Puterea de lucru judecat:
a) poate fi rasturnata prin orice mijloc de proba
b) poate fi rasturnata numai prin marturisire
c) este o prezumtie legala
corect :b, c
de ce? puterea de lucru judecat nu e legal irefragabila care nu poate fi rasturnata prin niciun mijloc de proba?#-o
nu ma ajuta nimeni?:(
m am gandit ca e greseala de tipar...
??
Am gasit si eu ceva dc te ajuta.
Deosebire intre putere de lucru judecat si lucru judecat.
Tb facuta deosebire intre exceptia peremptorie a lucrului judecat, al carei rost este pur procedural, de a impiedica repetarea proceselor, si lucrul judecat, ca dovada in justitie, menit a asigura prestigiul hot. jud. Sub acest al doilea aspect, se cer cdt. in plus pt ca o hot. jud. sa poata fi invocata ca lucru judecat: pe de o parte sa fie definitiva, pe de alta sa fi onstatat in adevar o sit. jur. de fond, ceea ce nu este cazul at cd o actiune s-a respins ca nesustinuta sau ca nefondata.
Eu inteleg ca atunci cd o act a fost respinsa ca nefondata, la o urmatoare actiune avand identitate de parti si obiect, dc intervine marturisirea nu se poate retine puterea de lucru judecat, daca insa la prima actiune a fost solutionata cauza pe fond iar hot e definitiva se poate invoca lucrul judecat.
m13d nu stiu dc ai dat un ex bun, pt ca la proc pen. in situatia descrisa de tine ar merge o revizuire. (2 hot definitive care nu se pot concilia). Pana cd nu este solutionata si cauza in care adevaratii autori sunt cercetati exista prezumtia de nevinovatie, asa ca cel condamnat sta "la racoare" nevinovat pana sunt condamnati adevaratii autori.