avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 163 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale casa de marcat pentru PFA
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

casa de marcat pentru PFA

STITI CUMVA DACA O PERSOANA FIZICA AUTORIZATA TREBUIE SA AIBA CASA DE MARCAT ? DACA DA MI-AR FI DE FOLOS SI UN TEMEI LEGAL. VA MULTUMESC MULT DE TOT.
Cel mai recent răspuns: ismi3ismi , utilizator 18:32, 6 August 2010
Slice a scris:


daca sunt distribuitor de dispozitive medicale care sunt decontate de casa de asigurari? la unele produse, pretul nostru este mai mare decat pretul de referinta care se deconteaza de cnas, diferenta platind-o pacientul. in cazul asta imi trebuie casa de marcat?

sunt srl, nu pfa.


Astfel, prin controversata Ordonanta nr. 47/2007, cea care a urmarit introducerea semnaturii obligatorii a unui consultant fiscal pe declaratia anuala de profit, a fost extinsa obligatia utilizarii casei de marcat. Cu anumite exceptii, toate firmele care vind produse persoanelor fizice trebuie sa detina o casa de marcat si sa emita bon fiscal.

Sub noua legislatie nu mai sint scutite de emiterea bonului fiscal comertul cu bunuri de folosinta indelungata si nici cele pentru care nu se incaseaza integral pretul in momentul livrarii. Pe de alta parte, firmele sint obligate sa inregistreze banii personali cu care intra pe usa firmei angajatii sau administratorul unitatii intr-un registru special.

Nu este obligatorie, potrivit legii, folosirea casei de marcat pentru activitatile desfasurate ca profesii libere, sub toate formele de organizare, care nu implica crearea unei societati comerciale si nici serviciile de instalatii, reparatii si de intretinere a bunurilor, efectuate la domiciliul clientului.

Mai fac exceptie comertul ocazional cu produse agricole efectuat de producatorii agricoli individuali in piete sau in tirguri, livrarile de bunuri prin automatele comerciale, serviciile de parcari auto cu plata prin automate si jocurile de noroc ce functioneaza pe baza acceptatoarelor de bancnote sau de monede. Tot la exceptii este trecuta si vinzarea de ziare si reviste prin distribuitori specializati. De asemenea, nu se foloseste bon fiscal in serviciile financiare, cu exceptia schimbului valutar facut in afara unei banci sau a unui automat de schimb.

Nu se elibereaza bon fiscal nici pentru vinzarea obiectelor de cult si serviciile religioase prestate de institutiile de cult. De asemenea, nu este nevoie de casa de marcat pentru comertul prin comis-voiajori si prin corespondenta, cu exceptia livrarilor de bunuri la domiciliu efectuate de firme de catering, pe baza de comanda.

Doresc sa mai dau cateva detalii la situatia descrisa de mine anterior, citez:
"Sotia este persoana fizica autorizata pentru desfasurarea activitatii de cosmetica (in spatiu propriu) si este platitoare de impozit de venit fix calculat anual, impozit care se plateste in patru transe trimestriale.Intrebarea este: este obligata sa detina casa de marcat ?"

Si acum completez cu faptul ca sotia presteaza servicii catre clienti - tratamente cosmetice, machiaje, epilari, pensari/vopsiri sprancene etc. tot ce tine de infrumusetare (in cazul de fata doamnele cunosc situatia mai bine).

Este necesar si in acest caz sa detina casa de marcat ? Pe bon ce sa scrie "serviciu epilat inghinal" sau "servicii machiaj cosmetic" ? Ea vinde servicii si nu produse.
Este legea interpretabila sau nu este foarte in detaliu ? Are nevoie de casa de marcat ?

Cu stima si multumesc anticipat pentru raspunsurile d-voastra.
Cum am precizat, este obligatoriu sa detineti casa de marcat. Pe bon trebuie sa aveti detaliat serviciile prestate, "epilat inghinal"machiaj cosmetic" etc. Legea nu este interpretabila cum precizati dumneavoastra. Succes.
Si atunci cum interpretam legea in cazul meu:

"ORDONANTA DE URGENTA A GUVERNULUI NR. 28/1999 Privind obligatia agentilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale

Art. 1. - (1) Agentii economici care efectueaza livrari de bunuri cu
amanuntul, precum si prestari de servicii direct catre populatie, sunt
obligati sa utilizeze aparate de marcat electronice fiscale.

Art. 2. Se excepteaza de la prevederile art. 1 alin. (1):

h) activitatile desfasurate ca profesii libere sub toate formele de
organizare care nu implica crearea unei societati comerciale, precum si
activitatile economice desfasurate in mod independent de catre persoanele
fizice autorizate potrivit legii, cu exceptia activitatilor de taximetrie
auto pentru marfuri si persoane;"

Spun ca este interpretabila in conditiile in care unii specialisti in fiscalitate, juridic, etc spun ca trebuie casa de marcat si altii specialisti spun ca nu trebuie casa de marcat. Unde este adevarul ?

In conditiile in care am un control din parte celor finante ce fac, ce spun, cum combat iinterpretarea legii ?
929218 a scris:

Si atunci cum interpretam legea in cazul meu:


In conditiile in care am un control din parte celor finante ce fac, ce spun, cum combat iinterpretarea legii ?


Nu stiu sa se fi desfiintat forma de impozitare la norma de venit. In cazul obtiunii PF a platii la norma de venit ( plati de impozit fixe trimestriale indiferent de volumul incasarilor ) ce rost mai au casele de marcat. La norma de venit nu esti obligat sa tii evidente contabile. Dai birul si gata. Evidenta o tii pentru tine, in sensul "imi iese sau nu imi iese" ceva dupa efort sau nu. Merg mai departe sau inchid.

Inteleg sa ai casa de marcat cand tii contabilitate in partida simpla. Dar care este sensul casei de marcat pentru cei care lucreaza la norma de venit ?

Alte discuții în legătură

Chitanta sau bon fiscal ? theya_05 theya_05 un PFA care are ca obiect de activitate amenajari interioare trebuie sa emita bon fiscal persoanelor fizice carora le presteaza servicii sau poate emite ... (vezi toată discuția)
Obligativitate bon fiscal g_adry g_adry Este obligatoriu ca o firma ce comercializeaza si instaleaza sisteme de energie regenerabila (sisteme solare apa calda si electricitate) este obligata sa ofere ... (vezi toată discuția)
Este suficienta chitanta sau se impune factura? eLaura eLaura Buna ziua! Pentru o firma care apeleaza la serviciile unui traducator autorizat este suficienta chitanta emisa de acesta din urma sau are nevoie de factura? ... (vezi toată discuția)