simplejanko a scris:
Buna la toata lumea,
Vreau sa va felicit pentru acest forum, este foarte util, cel putin pentru mine!!!
De curand mi-am intocmit PFA pe domeniul principal de activitate: 7112 - activitati de inginerie si consultanta tehnica legate de acestea si voi lucra in special cu fosta firma la care am fost angajat, pe baza unui contract pe 1 an de zile cu o remuneratie lunara de x lei, dar care actualmente si-a redus activitatea, din pricina crizei!
Intrebarea mea este: pentru cazul meu este nevoie sa detin sau nu casa de marcat, tinand cont ca voi fi platit prin ordin de plata bancar la 15 zile dupa emiterea facturii pentru luna in curs.
Multumesc pentru timpul acordat si raspuns!
In cazul dvs. nu trebuie sa aveti casa de marcat, comercianti sunt obligati, indiferent de produsele vadute. Ce trebuie sa stiti, contabilitatea este in partida simpa, facturile sunt fara TVA, daca nu ati depasit plafonul de 35.000 euro, intr-un an calendaristic. Va recomand sa lecturati OUG 44/2008, Codul fiscal.
Art. 48 din Codul Fiscal:
(8) Contribuabilii care obtin venituri din activitati independente sunt obligati sa organizeze si sa conduca contabilitate în partida simpla, cu respectarea reglementarilor în vigoare privind evidenta contabila, si sa completeze Registrul-jurnal de încasari si plati, Registrul-inventar si alte documente contabile prevazute de legislatia în materie.
(9) În Registrul-inventar se trec toate bunurile si drepturile aferente desfasurarii activitatii.
Norme metodologice din aprilie 2003:
Art. 1
(1)În sensul art. 1 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 28/1999 privind obligaţia agenţilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicată, denumită în continuare ordonanţă de urgenţă, prin agenţi economici se înţelege persoanele fizice şi juridice, asociaţiile familiale, precum şi orice alte entităţi care efectuează cu plată, pe teritoriul României, inclusiv în punctele de control pentru trecerea frontierei de stat, livrări de bunuri cu amănuntul şi/sau prestări de servicii direct către populaţie, cu excepţia instituţiilor publice.
(2)Agenţii economici care nu intră sub incidenţa ordonanţei de urgenţă pot opta pentru utilizarea aparatelor de marcat electronice fiscale, în condiţiile legii.
Prestari servicii: cosmetica, coafor, croitorie, xerox, etc.