avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 430 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Implicatiile uzufructului viager
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Implicatiile uzufructului viager

Eu si fratele meu avem certificat de mostenitor cu partaj succesoral. Conform acestuia, el detine un apartament mostenit, pentru care eu am drept de uzufruct viager. In partaj scrie clar ca fratele meu primeste nuda proprietate asupra acestui imobil. Tot aici scrie ca suntem in indiviziune, dar pentru alt apartament!!!

Fratele meu vrea sa-si schimbe buletinul care expira. Adresa din buletin este cea a apartamentului in discutie, pentru ca acolo a locuit si inainte de decesul tatalui nostru, de la care l-a mostenit.

In afara de certificatul de mostenitor unde scrie clar ca detine nuda proprietate asupra imobilului in care locuieste, ca document doveditor al adresei de domiciliu pentru schimbarea buletinului, mai este necesar si acordul meu? Pe internet am gasit ca acest acord este necesar NUMAI cand este vorba de un imobil in indiviziune, ceea ce aici nu este cazul.

Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 15:11, 26 Februarie 2013
Pai nu e nevoie sa faceti dreptul ca sa intelegeti un act, sunt altii care l-au facut si dau explicatii: fie un avocat, fie notarul unde ati facut actul...
Ca nu putem fi toti si notari si zugravi si economisti!

Renuntarea imi pare cea mai simpla.
Vreau sa renunt la dreptul de uzufruct viager. Am inteles ca renuntarea cu titlu gratuit este considerata donatie indirecta. Intrucat eu donez acest drept fratelui, nu se aplica scutirea de impozit conform Codului fiscal?
Sie au am un contract de vanzare cu uzufruct viager, eu sunt proprietar al nudei proprietati,iar tatal meu este cu dreptul de uzufruct viager. Spre surprinderea mea, cand mi-am facut rolul fiscal, apar cu numele meu, in momentul cand am vrut sa-mi schimb buletinul, mi-au cerut o declaratie la notar, cum ca tatal meu este de acord sa ma ia in spatiu. Ceea ce nu inteleg este legat de cine este proprietarul pana la urma. Din moment ce platesc impozit pe numele meu, de ce trebuie sa ma ia tatal meu in spatiu pentru a-mi face buletinul pe adresa imobilului in cauza? Chiar nu pot sa inteleg acest sistem....
Nici eu nu am inteles cand m-am lovit de aceasta problema, dar astea sunt aberatiile din Romania. Un alt exemplu, eu ca sotie, cand a trebuit sa-mi schimb buletinul, a trebuit sa fiu luata in spatiu de sotul meu, pentru ca el a mostenit casa de la parintii lui!!!
Cemenezara: nu e nimic anormal, dv. sunteti proprietar fara drept de a locui acolo, asa incat platiti impozit, apareti ca proprietar peste tot, puteti vinde imobilul fara a afecta dreptul tatalui etc.
Pe de alta parte, daca aveti nevoie de a folosi bunul ca locuinta (si ca sa va faceti CI), va trebuie acordul celui care are drept de folosinta (uzufruct in cazul de fata), adica tatal. Tatal nu e proprietar, nu poate vinde, ipoteca imobilul, dar il poate inchiria, poate locui acolo etc.

La fel si in cazul urmator, bunul fiind in proprietatea exclusiva a unuia dintre soti, trebuie ca acesta sa dea acord pentru oricine doreste sa locuiasca acolo, inclusiv sotie. Presupun ca nu ati declarat-o locuinta familiei, caz in care acordul ar fi macar discutabil.
Poate ca sotul nu dorea sa stati acolo nici dv. nici el, poate dorea sa inchirieze, politia nu are de unde sti.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Solicitare informatie eliberare act de identitate expirat ionut.tanase ionut.tanase Buna ziua, Va rog sa imi precizati daca in momentul cand doresc sa imi reinnoiesc cartea de identitate (care este expirata) este nevoie sa mai fie prezent ... (vezi toată discuția)
Dezmembrare cu partaj si contract de intretinere alexa35ro alexa35ro In urma decesului mamei, tatal si fratele meu doreau ca eu sa nu am parte la succesiune. Intr-un final sotia fratelui angajata la un notariat a ticluit un ... (vezi toată discuția)
Vanzare masa succesorala? Al3xx3 Al3xx3 Buna ziua.As vrea sa va prezint o situatie cu care ma confrunt...in urma cu 5 ani am cumparat de la mama o garsoniera,ea detinand 2 identice.Am facut un ... (vezi toată discuția)