Eu si fratele meu avem certificat de mostenitor cu partaj succesoral. Conform acestuia, el detine un apartament mostenit, pentru care eu am drept de uzufruct viager. In partaj scrie clar ca fratele meu primeste nuda proprietate asupra acestui imobil. Tot aici scrie ca suntem in indiviziune, dar pentru alt apartament!!!
Fratele meu vrea sa-si schimbe buletinul care expira. Adresa din buletin este cea a apartamentului in discutie, pentru ca acolo a locuit si inainte de decesul tatalui nostru, de la care l-a mostenit.
In afara de certificatul de mostenitor unde scrie clar ca detine nuda proprietate asupra imobilului in care locuieste, ca document doveditor al adresei de domiciliu pentru schimbarea buletinului, mai este necesar si acordul meu? Pe internet am gasit ca acest acord este necesar NUMAI cand este vorba de un imobil in indiviziune, ceea ce aici nu este cazul.
Dv. sunteti cel care are dreptul de a folosi bunul pe baze juridice, in mod legal, adica de a avea posesia. De cate ori o transmiteti altei persoane ori o faceti limitat (pentru stabilire resedinta) si o faceti de fiecare data ori renuntati la acel uzufruct si ati scapat de belea.
Incurcate mai sunt caile juridice...! Daca stiam, nu ma mai legam la cap. Am optat pentru dreptul de uzufruct ca un act simbolic pentru ca este locul unde am copilarit si vin in vizita de vreo 2 ori pe an.
Ma gandeam si eu sa renunt la uzufruct, dar se complica treaba pentru ca am inteles ca se taxeaza destul de mult. Deci daca eu renunt, eu sunt buna de plata. Este adevarat? Sau cum se procedeaza?
Pai nu sunt incurcate, ar fi trebuit sa stiti ce inseamna un lucru inainte de a-l face. Aici nu puteti da vina pe justitie, pe lege doar pentru ca nu ati stiut implicatiile.
Sigur ca actul nu e gratis... intrebati un notar.
Am citit multe discutii referitoare la modul in care se poate stinge dreptul de uzufruct viager, dar multe postari sunt dinaintea aparitiei noului Cod Civil.
Tinand cont de faptul ca eu nu ma folosesc realmente de dreptul meu pentru ca nu am cum (locuiesc in alta parte), nici nu particip cu ceva la intretinerea imobilului, care ar fi cea mai simpla si mai putin costisitoare varianta de a stinge acest drept? Am inteles ca prin cesiune nu se stinge dreptul de uzufruct...
Pentru dna AVLIL: Daca as fi stiut toate legile si implicatiile lor, dadeam la drept si nu mai puneam intrebari aici!!! :D Si asa am studiat destule legi pentru un om care nu este in domeniu. Dar limbajul juridic e greu de inteles pentru unii.
Mentionez ca imobilul in cauza nu a fost inca intabulat dupa dezbaterea succesiunii.