avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1007 soluții astăzi

Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.

Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Implicatiile uzufructului viager
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Implicatiile uzufructului viager

Eu si fratele meu avem certificat de mostenitor cu partaj succesoral. Conform acestuia, el detine un apartament mostenit, pentru care eu am drept de uzufruct viager. In partaj scrie clar ca fratele meu primeste nuda proprietate asupra acestui imobil. Tot aici scrie ca suntem in indiviziune, dar pentru alt apartament!!!

Fratele meu vrea sa-si schimbe buletinul care expira. Adresa din buletin este cea a apartamentului in discutie, pentru ca acolo a locuit si inainte de decesul tatalui nostru, de la care l-a mostenit.

In afara de certificatul de mostenitor unde scrie clar ca detine nuda proprietate asupra imobilului in care locuieste, ca document doveditor al adresei de domiciliu pentru schimbarea buletinului, mai este necesar si acordul meu? Pe internet am gasit ca acest acord este necesar NUMAI cand este vorba de un imobil in indiviziune, ceea ce aici nu este cazul.

Nu e mai simplu, insa e mai ieftin daca ii insotiti la biroul de evidenta... acolo se da acordul personal, cu aceeasi valoare ca cel dat la notar.
Notarul nu v-a dat aceasta informatie pentru ca nu il ajuta pe el.
Trimiteti-i fratelui dumneavoastra o procura autentificata cu mentiunea expresa pentru schimbare carte de identitate.Aceasta impreuna cu actul de proprietate + taxe etc solicitate de Politie sunt suficiente si nu modifica starea de fapt actuala(locativa) a fretelui si nici nu modifica pentru niciunul calitatea prevazuta in contract.
Ultima modificare: Vineri, 28 Octombrie 2011
bellefille, utilizator
Pentru AVLIL: ma mira faptul ca Politia nu a prezentat varianta cu acordul personal, la fata locului. Daca e posibil in acest caz, ar fi o varianta buna.

Pentru bellefille: nu stiu la ce contract va referiti. La mine este vorba ca detin uzufruct viager pe ap fratelui si dupa ce am dat un acord in scris la notar pentru a locui acolo, acum vad ca trebuie sa dau acelasi acord si pt ceilalti membrii (in total 5). Acest lucru se va repeta la fiecare 10 ani pentru fiecare membru al familiei (daca nu se muta vreunul!).

Mi se pare ceva stupid, mai ales cand am aflat acum, cand trebuie sa-mi schimb si eu buletinul, ca si sotul meu trebuie sa vina cu mine la Politie sa-si dea acordul sa locuiesc cu el (el a mostenit casa)!!!!!!
Varianta cu acordul personal v-a fost sugerata chiar in acest topic, insa ati invocat distanta.
Ma refer la contractul de vanzare cumparare in care fratele dumneavoastra are nuda proprietate si dumneavoastra uzufruct.In aceasta calitate trebuie sa va dati acordul atata timp cat ramaneti in aceasta situatie.In legatura cu mostenirea sotului,care este bunul lui personal,,dansul va trebui sa-si dea acordul pentru ca dumneavoastra sa aveti drept de a locui.Regret ca aceasta prevedere din lege va creaza un disconfort,dar asa stau lucrurile .

Alte discuții în legătură

Solicitare informatie eliberare act de identitate expirat ionut.tanase ionut.tanase Buna ziua, Va rog sa imi precizati daca in momentul cand doresc sa imi reinnoiesc cartea de identitate (care este expirata) este nevoie sa mai fie prezent ... (vezi toată discuția)
Dezmembrare cu partaj si contract de intretinere alexa35ro alexa35ro In urma decesului mamei, tatal si fratele meu doreau ca eu sa nu am parte la succesiune. Intr-un final sotia fratelui angajata la un notariat a ticluit un ... (vezi toată discuția)
Vanzare masa succesorala? Al3xx3 Al3xx3 Buna ziua.As vrea sa va prezint o situatie cu care ma confrunt...in urma cu 5 ani am cumparat de la mama o garsoniera,ea detinand 2 identice.Am facut un ... (vezi toată discuția)