avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 573 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Implicatiile uzufructului viager
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Implicatiile uzufructului viager

Eu si fratele meu avem certificat de mostenitor cu partaj succesoral. Conform acestuia, el detine un apartament mostenit, pentru care eu am drept de uzufruct viager. In partaj scrie clar ca fratele meu primeste nuda proprietate asupra acestui imobil. Tot aici scrie ca suntem in indiviziune, dar pentru alt apartament!!!

Fratele meu vrea sa-si schimbe buletinul care expira. Adresa din buletin este cea a apartamentului in discutie, pentru ca acolo a locuit si inainte de decesul tatalui nostru, de la care l-a mostenit.

In afara de certificatul de mostenitor unde scrie clar ca detine nuda proprietate asupra imobilului in care locuieste, ca document doveditor al adresei de domiciliu pentru schimbarea buletinului, mai este necesar si acordul meu? Pe internet am gasit ca acest acord este necesar NUMAI cand este vorba de un imobil in indiviziune, ceea ce aici nu este cazul.

Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 15:11, 26 Februarie 2013
aemilius a scris:

Dati o declaratie la notar ca sunteti de acord ca fratele dvs sa-si stabileasca domiciliul la adresa unde dvs aveti dreptul de uzufruct viager. Aceasta declaratie nu echivaleaza cu renuntarea la dreptul pe care il aveti.


Am fost la notar si exact asta am facut. Multumesc pentru informatii. Pe mine ma mira ca notarul la care am facut succesiunea nu ne-a lamurit de la bun inceput ce implica uzufructul viager. Nu puteam mentiona acordul meu in succesiune?

Sarbatori fericite tuturor.
NU cred ca era o idee buna...
AVLIL a scris:

NU cred ca era o idee buna...


La ce anume va referiti?
Ati pus o intrebare, v-am raspuns: nu cred ca era bine sa mentionati acordul in succesiune.

Va rog nu mai citati mesajul anterior, e inutil si ingreuneaza topicul. Multumesc.
Surprize, surprize! Dupa ce am dat acordul pentru fratele meu sa locuiasca la adresa respectiva, eu avand uzufruct viager, acum ma vad obligatasa fac acelasi lucru pentru un alt membru al familiei, respectiv unul din fiii fratelui meu, intrucat trebuie sa-si schimbe buletinul. Asta inseamna ca va trebui sa dau acelasi acord pentru fiecare membru al familiei fratelui meu, in momentul cand isi vor schimba fiecare buletinul de acum incolo, la fiecare 10 ani??? Ei sunt 5 in total!!! Am alta varianta mai simpla si mai putin costisitoare care sa fie luata in considerare ca valabila pe termen lung, la evidenta populatiei? Notarul nu prea a stiut sa-mi explice asta pentru ca probabil se aplica zicala: cate bordeie, atatea obiceie...

Mentionez ca in buletinele celor in discutie domiciliul nu s-a schimbat, au locuit la aceeasi adresa pentru ca tatal meu ii luase pe toti in spatiu cat timp a fost in viata, apoi la succesiune a intervenit uzufructul viager in favoarea mea.

Alte discuții în legătură

Solicitare informatie eliberare act de identitate expirat ionut.tanase ionut.tanase Buna ziua, Va rog sa imi precizati daca in momentul cand doresc sa imi reinnoiesc cartea de identitate (care este expirata) este nevoie sa mai fie prezent ... (vezi toată discuția)
Dezmembrare cu partaj si contract de intretinere alexa35ro alexa35ro In urma decesului mamei, tatal si fratele meu doreau ca eu sa nu am parte la succesiune. Intr-un final sotia fratelui angajata la un notariat a ticluit un ... (vezi toată discuția)
Vanzare masa succesorala? Al3xx3 Al3xx3 Buna ziua.As vrea sa va prezint o situatie cu care ma confrunt...in urma cu 5 ani am cumparat de la mama o garsoniera,ea detinand 2 identice.Am facut un ... (vezi toată discuția)