avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 249 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţia la modă Kitsch
Discuție deschisă în Discuţia la modă

Kitsch

Kitsch-ul e destul de greu de definit pentru ca trebuie ca definitia sa fie astfel conceputa incat sa dobandim o unealta prin care sa putem desparti cu usurinta arta veritabila de oroare. E dificil, pentru ca adeseori suntem tentati sa definim tot ceea ce nu ne place ca fiind kitsch.
Ce caractere ar trebui sa aiba o anumita productie ca sa o definim ca fiind kitsch?
- kitsch-ul nu face niciodata apel la emotie ci la reguli, adica kitsch-ul va respecta cu strictete si cu totul fara sens niste reguli de forma, continut, prezentare, etc.,
- kitsch-ului nu-i veti putea niciodata aduce critici in privinta regulilor, pentru ca kitsch-ul porneste de la ideea gresita ca arta este legata de un set de reguli ce se poat invata, consecinta fiind ca tehnica este absolutizata;
- chiar daca nu face apel la emotie, kitsch-ul face apel la sentiment, fiind un fel de "arta sentimentala".
- kitsch-ul nu numai ca pune forma inaintea fondului ci absolutizeaza forma ignorand fondul.
Primul exemplu de kitsch care-mi vine acum in minte este haiku in limba romana #-o .
1. Haiku este o forma de poezie in japoneza care se caracterizeaza prin:
- suprapunerea a doua idei sau imagini din care macar una este observata direct sau se intampla/apare adesea;
- e compus din 17 mora NU 17 SILABE pentru ca limba japoneza pune mare importanta asupra morei, folosind morele iar nu silabele ca bazaa sistemului fonologic.
- contine o referinta la anotimpuri
2. Kitsch-ul apare din faptul ca un haiku in limba romana va avea 17 silabe chiar daca IN ROMANA acesta regula e o simpla forma fara fond si fara sens. Mora e altceva decat o silaba iar daca in japoneza respectarea regulei 5-7-5 more in cele trei strofe aduce o muzicalitate aparte haiku-lui, in romana devine doar o maimutareala.
Dar, cum spunea prietenul Seneca: " Longum iter est per praecepta, breve et efficax per exempla" sa dam cuvantul maestrilor kitsch-ului numit "haiku romanesc"

Primul ghiocel -
Colind bucuroasă pe
Calea Lactee

:O
Am incercat si eu un haiku ceva mai plin de sens si a iesit:
Broasca din balta
Scoate limba roz iar
Musca e papa

:P
Daca ati auzi vreodata de o doina de catanie cantata gatuit in japoneza: "Doina lui Shinmen Musashi-no-Kami Fujiwara no Genshin" cred ca v-ati sparge de ras. Bun, ati prin ideea, nu-i asa?
Multi spun ca bibelourile – din portelan sau din ce-or fi acestea sunt kitsch. Exista oameni care colectioneaza bibelouri... asa cum exista oameni care colectioneaza... cutii de chibrituri... sau vederi... Colectiile – la un moment dat – ajung sa aiba o anumita valoare (data de vechimea obiectelor). E o ”problema” aceasta?

Un ”haiku romanesc” nu trebuie luat, neaparat, ca fiind kitsch... Poate fi... ceva nereusit, o ”incercare” etc...

”Femeia, sclava proasta si plina de trufie, / Slavindu-si fara scarba un farmec masinal; / Barbatul, despot hulpav si spornic la curvie, / El insusi sclav al sclaviei, mocirla in canal; / Calaul care rade, martirul care plange / Otravile puterii ce-atata pe tiran; / Petrecerea sporita cu-adulmecari de sange; / Multimea-n-dragostita de biciul suveran” (in traducerea lui Marin Radulescu – desi ”esclave vile” s-ar putea traduce ”sclava josnica” si alte versuri altfel... mai ”curat”, adica...

Versurile de mai sus apartin lui Baudelaire, dar... pentru acest forum ar trebui considerate... kitsch deoarece contin cuvinte... vulgare – cum ar fi ”curvie” (de-as alege traducerea lui Marin Radulescu) In sensul ca e interzis a se scrie in forum cuvantul ”curva” inclusiv la bancuri! Iar versul ”Femeia, sclava proasta si plina de trufie” ar trebui evitat in forum (a fost sters un topic pe motiv de... denigrare).

Versurile in franceza:
”La femme, esclave vile, orgueilleuse et stupide, / Sans riens s’adorant et s’aimant sans degout; / L’homme, tyran goulu, paillard, dur et cupide, / Esclave de ‚lesclave et ruisseau dans l’egout; / Le boureau qui jouit, le martyr qui sanglote; / La fete qu’assaisonne et parfume le sang; / Le poison du pouvoir enervant le despot, / Et le peuple amoureaux du fouet abrutissant”

Baudelaire a scris si un poem epic in 18 catrene monosilabice, intitulat ”Le Pauvre Diable”... Si are multe poezii facute pentru amuzament, la care nu tinea... si pe care le-ar numi multi kitsch... Dar sunt sau nu?

Poezia ”Cheia”... a lui Paunescu... Si unii il cred pe acesta mare poet... Dar, d.p.m.d.v, Paunescu nu e poet ci e – cel mult – versificator... Spus in termeni... tematici: versurile lui sunt facute ”la repezeala”.

Tot ceea ce imita originalul ar fi... kitsch?

Poate nu ar trebui sa uitam ca... ”nu e frumos ce e frumos, e frumos ce-mi place mie”.

Sa nu se inteleaga ca imi plac… mileurile – dar acestea se vand la niste preturi… mama-mama! Si unele sunt adevarata dovada de maiestrie - orice ar zice unii.
Sa nu se inteleaga ca imi plac manelele… dar cum zice mikas: ce, sunt mai cu motz ca altii?
Gusturile nu se discuta! Dar aceasta nu inseamna ca nu-s… discutabile :)

Nu e… kitsch o vila ultra-moderna cu geamuri… termopan? Sau o vila din lemn cu geamuri termopan? Se zice ca nu, pentru ca… se economisete energie… Pentru “protectia mediului” orice!

Nu e kitsch un dormitor cu jaluzele verticale si mobilier din metal si sticla? Se zice ca nu… pentru ca e (era) in… trend…

Snobismul face kitsch-ul sa infloreasca si parvenitii sunt – in general – primii care-l promoveaza…

Asadar: cand si unde ceva e considerat kitsch?!
Ultima modificare: Marți, 26 Aprilie 2011
trope_doi, utilizator
trope_doi a scris:
Multi spun ca bibelourile – din portelan sau din ce-or fi acestea sunt kitsch.

Vaaai, dar li se spune bibilouri, nu bibelouri, si e musai sa stea pe mileuri, nu brambura prin "biblioteci" in care nu gasesti nicio carte. :giggle:
Si sunt kitsch.

trope_doi a scris:
Iar versul ”Femeia, sclava proasta si plina de trufie” ar trebui evitat in forum (a fost sters un topic pe motiv de... denigrare).

Daca-i topicul sters de mine acum o suta de ani (nu stiu :wassat: ), a fost sters pe motiv de misoginism. Asta este inclus in etc.-ul de la pct. 2.2 din regulamentul de postare. :P


trope_doi a scris:
Poezia ”Cheia”... a lui Paunescu... Si unii il cred pe acesta mare poet... Dar, d.p.m.d.v, Paunescu nu e poet ci e – cel mult – versificator... Spus in termeni... tematici: versurile lui sunt facute ”la repezeala”.

Si Povestea Povestilor a lui Ion Creanga... Si? Ion Creanga a fost si va ramane un mare scriitor roman. Nu cred ca este cazul sa-l amintesc si pe Arghezi. In opinia mea, complet diferita de a ta, Adrian Paunescu a fost si va ramane un mare poet roman. Literatura "greilor" nu are legatura cu kitsch-ul.


trope_doi a scris:
Asadar: cand si unde ceva e considerat kitsch?!

In lumea fiecaruia dintre noi. Pe mine m-a invatat mama si ce e kitsch-ul si sa stau departe de el. Cred ca cele mai solide repere pe care le avem in viata sunt cele pe care ni le ofera parintii. :)
Ultima modificare: Marți, 26 Aprilie 2011
Gabriela Pintea, Consilier juridic
A spune despre A.Paunescu ca nu a fost un mare poet este o proba de necunoastere a ceeace a scris.Generatia mea a fost generatia cenaclului Flacara, a poeziilor Ruga pentru parinti, Repetabila povara si a cantecelor patriotice scrise de A.Paunescu, in care credeam.Aratati-mi, la ora actuala, un poet sau un scriitor care sa poata ridica in picioare un stadion intreg, asa cum o facea Paunescu.
Fiecare dintre scriitori, poeti au avut si scaderile lor(Baudlaire, prin a le sale LES FLEURS DU MAL a fost considerat un poet blestemat, F.Villon-a injunghiat, a jefuit, abea a scapat de spanzuratoare si totusi este considerat unul dintre cei mai mari poeti francezi.Nu mai vorbesc de ai nostri mari scriitori-oare ii mai stim, caci dupa cate am vazut in manualele de l.romana nu se mai poarta, caci ingreuneaza mintea copiilor-la fel si gramatica care nu se mai face sau istoria care nu mai trebuie studiata cu date ca incurca).
Apropo, de vila ultra moderna cu termopane-nu este kitsch pentuca se integreaza unei constructii moderne-dar pune-i cetatii lui Stefan, geamuri termopane, sau cetatilor templierilor usi metalice si geamuri termopane, astea sunt intr-adevar kitsch-uri.
In legatura cu mileurile, cu bibelourile-gusturile nu se discuta.
Palatul auriu al lui Becali?
=D>u.b.i.k.

Kitsch-ul este un fenomen care tinde sa ajunga de la stadiul de amatorism la cel de kitsch autentic. Pare o stupizenie?! Am argumente (asa m-ati invatat - sa argumentez)....cum ar fI:

- incerc sa reproduc ceva de valoare si imi iese ceva monstruos. De ce?! Pentru ca am vrut sa imit, dar nu aveam calitatea, nu cunosteam tehnica, nu aveam cultura necesara...Dar intr-un final, incercand sa ma educ, reusesc, poate sa fac acel lucru, sau daca nu reusesc sa-l fac, cel putin reusesc sa imi dau seama ca am creat ceva monstruos. (fie ea poezia - ca tot a fost luata in discutie).;)

- sa spunem ca incerc sa reproduc o pictura. Nu-mi reuseste. Nimic rau in asta. Dar daca pentru simplul motiv ca vreau sa ma imbogatesc si gasesc destui necunoscatori in ale artei, incep sa reproduc in masa aceea opera, se cheama ca fac falsuri, adica kitsck-uri (am vazut tablouri identice in perimetrul aceleiasi case - cum asa ceva?!)

- sa spunem ca tunez o masina (stadiu de amatorism)...Eiii, cand incep sa fac o serie de astfel de masini, risc sa calific acel gest ca fiind unul nu nereusit, ci perfect nereusit (ceva curat murdar), adica kitsch. Ceva ce impun sa placa si altora, desi la baza nu sta decat dorinta mea de a vinde. Nu are nimic in comun cu avangardismul...

- nu o sa-mi placa niciodata manelele daca am ascultat muzica populara autentica, muzica clasica sau moderna, muzica simfonica (si daca bineinteles am prins mesajul). Daca nu, o sa fiu victima kitsch-ului si o sa-mi placa acele versuri in care "cantand" simeaza cu "mancand" (gerunziu) sau cu...cine stie ce alt cuvant care "nu incape" muzical vorbind, dar mai lungim "AaAaaa" astfel incat sa incapa...

Asadar kitsch-ul tine de educatie, cultura, conditie si mai putin de gust! Nici nu are-a face cu gusturile! Pentru ca e ceva de prost gust, de proasta factura.

Tineti minte povestea cu domnisoara care si-a pus poseta in cap?! Pai daca stia de ce ii place poseta, stia ca este poseta!:duh: Simplu. Doar ca saracuta a sarit mai multe trepte sociale, fara a avea o minima pregatire despre lumea (si aia indoielnica) in care a intrat, si a stiut ca are nevoie de marca X ca sa fie in top cu Y. Atat. E un limbaj al fitelor...nimic mai mult.

Indiferent cati bani as avea, nu cred ca as impopotona scutecele copilului cu cristale, fie ele si swarovski.

Cred ca daca o anumita parte din ceea ce cunoastem in jurul nostru striga ca e kitsch, chiar daca nu putem defini acel lucru, comportament, atitudine, distorsiune, sau cum s-o mai fi chemand, daca facem apel la latura noastra aristocratica, stim sigur ca acel ceva nu o sa ne placa niciodata.
Asta daca avem in gene acea latura:P


Despre subiectul acesta s-ar putea face un tratat!


Si putin :offtopic: Am o colega care face martisoare. Unele foarte reusite, altele in culori stridente, combina lemnul cu plasticul...Se vaita ca a ramas cu o gramada pe stoc. Am intrebat-o de ce nu face mai multe martisoare simple, fine, cu gust. Mi-a spus ca tocmai cu alea ramane pe stoc! Asadar...ce sa inteleg?!

edit later Am uitat de bradul din plastic!
Ultima modificare: Marți, 26 Aprilie 2011
ContSters167247, utilizator
Probabil ca am o educatie "desueta" atat timp cat nu inghit "facaturile" unor indivizi care striga in rime strambe sau canta dupa ureche niste "fapte de viata" izvorate ,fie din "intunericul ocnei" , fie dintr-o "jale duceago-comica " , fie din "iubirea inculta adunata de prin buruieni"
Probabil ca nu pot sa fiu de acord , cu telenovelele , care reprezinta pseudo-fictiuni siropoase ,cu scenarii inchipuite si cand moare vaca si cand fata capra , doar pentru ca Cerasela si Julio , suparati sau veseli de aceste "pierderi" sau "castiguri" sa se iubeasca in ciuda tuturor "vicisitudinilor telenovelistice" ale , iar dragostea curata din "favele" sa izbandeasca in final.
Uitati-va la prestatiile acoricesti , uitati-va la scenariu , la regie si chiar la lumina din aceste productii.
De multe ori , in vremurile trecute , trupele de amatori de la diverse Case de cultura sau Camine culturale isi interpretau mai bine rolurile sau macar tot asa.
Ar fi interesant de discutat aici despre diferenta kitsch si "arta naiva"(ca sa fim draguti)
Daca am aceste pareri nu "etichetez" pe nimeni , de fapt multi dintre cei care agreaza aceste genuri se"eticheteaza" singuri , daca stai mai mult de vorba cu ei.
Spunea cineva mai sus , ca toate acestea tin de educatie , de multe ori , de acei primii sapte ani si avea dreptate , dar tot atat de adevarat este si faptul ca trebuie sa fim toleranti cu gusturile unora dintre convietuitorii nostri .
Dar aceasta nu inseamna ca nu trebuie sa ii indreptam ,in primul rand prin cultura si informatie , catre cultura reala.
Este posibil sa trezesc replici "patriotice" de genul ca nu trebuie sa imi permit sa discut gusturile nu stiu cator milioane de oameni sau de genul "asa ceva nu ne caracterizeaza" , dar imi asum aceasta.

Alte discuții în legătură

A murit poetul adrian paunescu rosu gheorghe rosu gheorghe Incepand de astazi Flacara poeziei lui ADRIAN PAUNESCU nu mai palpaie, dar ne va lumina neincetat. Odihna vesnica neobositului poet! (vezi toată discuția)
Vreti sa schimbam imnul romaniei? cerda cerda AM FOST CONTEMPORANI CU ....EL,NE-A FACUT COMUNISMUL MAI USOR DE SUPORTAT,NU VRETI CA UNA DIN POEZIILE LUI SA DEVINA IMN NATIONAL? IMPOSIBIL SA NU GASIM CEVA ... (vezi toată discuția)
Regulament scolar Blues Blues Buna. Problema pentru care va solicit un răspuns este următoarea: sunt elev, in cls. a XII-a, iar recent am participat la olimpiada de Lb. si Literatura ... (vezi toată discuția)