avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 634 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţia la modă Kitsch
Discuție deschisă în Discuţia la modă

Kitsch

Kitsch-ul e destul de greu de definit pentru ca trebuie ca definitia sa fie astfel conceputa incat sa dobandim o unealta prin care sa putem desparti cu usurinta arta veritabila de oroare. E dificil, pentru ca adeseori suntem tentati sa definim tot ceea ce nu ne place ca fiind kitsch.
Ce caractere ar trebui sa aiba o anumita productie ca sa o definim ca fiind kitsch?
- kitsch-ul nu face niciodata apel la emotie ci la reguli, adica kitsch-ul va respecta cu strictete si cu totul fara sens niste reguli de forma, continut, prezentare, etc.,
- kitsch-ului nu-i veti putea niciodata aduce critici in privinta regulilor, pentru ca kitsch-ul porneste de la ideea gresita ca arta este legata de un set de reguli ce se poat invata, consecinta fiind ca tehnica este absolutizata;
- chiar daca nu face apel la emotie, kitsch-ul face apel la sentiment, fiind un fel de "arta sentimentala".
- kitsch-ul nu numai ca pune forma inaintea fondului ci absolutizeaza forma ignorand fondul.
Primul exemplu de kitsch care-mi vine acum in minte este haiku in limba romana #-o .
1. Haiku este o forma de poezie in japoneza care se caracterizeaza prin:
- suprapunerea a doua idei sau imagini din care macar una este observata direct sau se intampla/apare adesea;
- e compus din 17 mora NU 17 SILABE pentru ca limba japoneza pune mare importanta asupra morei, folosind morele iar nu silabele ca bazaa sistemului fonologic.
- contine o referinta la anotimpuri
2. Kitsch-ul apare din faptul ca un haiku in limba romana va avea 17 silabe chiar daca IN ROMANA acesta regula e o simpla forma fara fond si fara sens. Mora e altceva decat o silaba iar daca in japoneza respectarea regulei 5-7-5 more in cele trei strofe aduce o muzicalitate aparte haiku-lui, in romana devine doar o maimutareala.
Dar, cum spunea prietenul Seneca: " Longum iter est per praecepta, breve et efficax per exempla" sa dam cuvantul maestrilor kitsch-ului numit "haiku romanesc"

Primul ghiocel -
Colind bucuroasă pe
Calea Lactee

:O
Am incercat si eu un haiku ceva mai plin de sens si a iesit:
Broasca din balta
Scoate limba roz iar
Musca e papa

:P
Daca ati auzi vreodata de o doina de catanie cantata gatuit in japoneza: "Doina lui Shinmen Musashi-no-Kami Fujiwara no Genshin" cred ca v-ati sparge de ras. Bun, ati prin ideea, nu-i asa?
1. Kitsch-ul academic. Graffiti-urile mazgalite de Eminescu in closetul administrat de junimisti.
Vi se pare aiurea? :happy: Nu e deloc asa!
Domnul Nichita Stanescu cadea periodic victima unora care surprinzandu-l in clipele acelea in care Nichita NU era pentru versuri, ii cereau sa scrie un vers-doua pe ce apuca el sa scrie atunci: (servetele, camasi, cravate, etc).
Eminescu, a lasat lucrari neterminate si nedemne de publicat. "Postumele" sunt majoritar lucrari nedemne de talentul sau (intentionat n-am scris " geniul sau") si care NU TREBUIAU PUBLICATE pentru simplul motiv ca Eminescu nu dorea asta. Daca ar fi dorit sa le publice si le-ar fi considerat demne de publicat ar fi facut-o. Vedeti ca am lasat la urma toate textele semnate de Eminescu si care incep cu cuvintele " Draga Cutza" nu pentru ca e rusinos ca Eminescu a iubit o femeie care probabil ca nu-l iubea ci pentru ca este IRELEVANT pentru opera sa ce fel de scrisori scria si daca-i zicea Veronicai Micle "Cutza" " Pi....tza" ori altfel (Mozart era foarte vulgar in scrisorile sale, dar vulgaritatea aceasta nu-i rapeste nimic din geniul muzical). De aceea, textele semnate de Eminescu care indeamna ca jidanii sa fie trimisi la Palestina n-au relevanta pentru mine. Eminescu n-a fost om politic si nu-mi pasa ce a scris el ca om politic, ca amant ori ca militant feminist ci ca poet.
2. Kitsch-ul academic se reintoarce! Gabriel Liiceanu vs. Petre Tutea Petre Tutea a refuzat sa-l intalneasca pe dl. Liiceanu motivand ca: " Asta vede ca sunt gras, ca sforai noaptea si ca mananc mult si scrie asta in cartile lui" Foarte orgolios si plin de ura, Gabriel Liiceanu s-a razbunat pe Petre Tutea in cel mai filosofic mod cu putinta, publicand DUPA MOARTEA D-LUI TUTEA, cand acesta nu se mai putea apara, sub titlul: " 322 vorbe memorabile de-ale lui Petre Tutea" o colectie eterogena de idei interesante si enormitati purulente. Ca o "coup de grace" data filosoflui Petre Tutea "322 de ...memorabile ..." e razbunarea perfecta! Toata munca de o viata a lui Petre Tutea devine un imens kitsch xenofob. Toata opera lui e echivalata cu " 322 de ... memorabile" ceea ce nu este doar o nedreptate ci o adevarata crima.
Cteva exemple:
- Balcanii sunt c...l Europei :stunned:
- Shakespeare, pe lângă Biblie, -eu demonstrez asta și la Sorbona- e scriitor din Găinești.
- Kant spunea că el e propriul său legiuitor și stăpân. Lucru la care eu am făcut așa: pârț! Așa e el legiuitor și stăpân cum sunt eu popă în cartier.
- Cu ungurii nu putem avea probleme militare: dacă dăm drumul la toți caii din Ardeal, fără călăreți, în două ceasuri se pișă în Budapesta.
etc.
Sa transformi un filosof veritabil (Petre Tutea in opera si viata lui reala) intr-un kitsch abominabil (opera lui Petre Tutea vazuta de Gabriel Liiceanu): Iata realizarea cea mai de pret a culturii noastre din ultimii 20 de ani!
....
Adrian Paunescu a scris si

Calul calare pe cal
Calul calare pe calul calare pe cal
s.a.m.d.

Dar si

Timpul vietii ni-i scurt, hai sa-l facem curat!
Traiesc unii din furt, altii doar din ce-au dat
Sunt saraci si bogati, lasii scuipa pe bravi
...
Unii au, altii fac, unii dorm, altii sunt
Intre inger si drac trage omul sarac inhamat la Pamant


Ultima modificare: Marți, 26 Aprilie 2011
Adalbert Gabriel Gazdovici, Avocat
A vrut sa fie extravagant, nonconformist (in intelesul prost, nu rau, ci prost al cuvantului)! Asta tine tot de kitsch, de cele mai multe ori...
Imposibilul poate fi inteles. Posibilul de prost gust, NU.

:luck:
Ultima modificare: Marți, 26 Aprilie 2011
ContSters167247, utilizator
liamic43 a scris:
A spune despre A.Paunescu ca nu a fost un mare poet este o proba de necunoastere a ceeace a scris

Exact! Dar am dreptul sa nu-mi placa ceea ce a scris Paunescu? Am! Dar am dreptul sa afirm ca poeziile lui sunt... kitsch numai pentru ca mie nu mi-ar placea? De ce nu as avea?

Si acum... pot sa scriu :) imi plac multe poezii ale lui Paunescu. Am incercat doar sa accentuez ideea ca... ceea ce este kitsch pentru unul poate fi valoare (cu sau fara ghilimele) pentru altul.

Ceea ce mie imi ”disturba” armonia nu inseamna ca e litera de lege...

liamic43 a scris:
Fiecare dintre scriitori, poeti au avut si scaderile lor

Nu le-as zice ”scaderi” dar... le-am putea considera... kitsch. Sau nu?!

Grosolania lui Liiceanu nu o pot comenta dar sunt oameni care nu-l simpatizeaza pe Petre Tutea si nu le place ce si cum a scris acesta – iar pentru acei oameni cacofonia lui Liiceanu poate trece ca... ”valoare”... La naiba! Mi-e greu chiar si sa scriu ”valoare”... pentru chestia aceea (pe care nu am citit-o, recunosc) dar incerc sa pastrez... ideea ca ”nu e frumos ce e frumos, e frumos ce-mi place mie” sau... nu e valoare ce e valoare, e valoare ce-mi place mie... Iar de aici ar trebui sa discutam mult si bine si nu cred ca vom ajunge la consens...

Nu am informatii, dar intreb (retoric) sunt ”oameni de cultura” (sau nu) care au ”sarit” sa desfiinteze ceea ce a scris Liiceanu despre Petre Tutea? L-au criticat? L-au pus la zid in mod public si... asurzitor?!

Se discuta despre educatie inclusiv in ceea ce priveste ”bunul gust”... Dar nu poti spune – pur si simplu – elevilor (ca exemplu): kitsch e maneaua, kitsch e cutare... Pentru ca vin altii si zic: aceasta e parerea ta, si sunt multi care au o parere diferita!
Ar trebui introduse in scoli discipline precum... ”etica”; ”cum sa intelegem arta” etc?

Pot incerca sa ”educ” anumite persoane... dar ce succes pot avea? Si de ce as incerca sa schimb preferinta unora pentru telenovele, ca exemplu? Sau... cum as putea sa o fac si de ce? Sa incerc a le schimba parerea doar pentru ca telenovelele le consider kitsch?
Ar fi firesc sa spun ca cineva nu-mi va fi prieten doar pentru ca prefera telenovelele sau pentru ca nu-i plac poeziile lui Paunescu? Dorinta de a evita kitsch-ul cu orice pret poate duce pana... unde?!

~~~

Fara comentarii:
Uşi şi ferestre termopan la Curtea Domnească de la Târgovişte. Aşa au înţeles şefii de la Ministerul Culturii renovarea un edificiu monument, din secolul al 17-lea.
Sursa: antena3.ro
kitsch?! insasi cuvintul in sine ne face sa parem noi insine un kitsch,dece?pai nu ne apartine si totusi il folosim.Dupa parerea mea umila si dupa ce am citit atitea raspunsuri si comentarii,am sa incerc sa il definesc foarte simplu:a copia,a imita tot ceea ce nu ne apartine doar in dorinta de a atrage atentia asupra noastra.
In perindajul meu prin lume am vazut si am realizat ca noi ca natiune ne pastram si ne punem in valoare foarte putin din traditiile noastre,dar imitam si incercam sa facem ceea ce fac altii doar din dorinta de a parea ceea ce nu suntem.In Spania sunt foarte putini artisti(si ma refer la muzica)care sa cinte in engleza doar in ideea de a promova acel cintec,pe cind la noi din ce in ce mai mult.In Franta care e tara artei si a poeziei,a muzicii,dece nu considera totusi ceea ce vine si cred ca e modern un kitsch.
Eu cred ca nu e vorba doar de educatie sau cultura e o chestiune de a imbina trecutul cu prezentul fara a depasi limitele morale.Asa gindind ca tine de educatie ar insemna sa consideram un kitsch toate cintecele populare culese de Sofia Vicoveanca,doar pentru ca au fost compuse de niste pastori sau tarani ai cimpului.Toti venim din aceeasi tarina sa nu uitam asta,ca daca ai pune un doctor sau inginer sau cine mai stie ce om cu studii la Sorbona sa pasca oile si sa cinte ceea ce cintau pastorii nostri ,cred ca sar intoarce si fara oi si fara cintec.Ceea ce face ca nici pastorul nostru sa mearga la Sorbona,si totusi fiecare dupa gindirea lui face arta,apreciaza ceea ce lui ii place fara a critica sau minimaliza ceea ce face cel cu studii sau fara.
trope_doi a scris:
usi si ferestre termopan la Curtea Domneasca de la Tirgoviste.

asa ceva e inafara oricarei imaginatii, e denegarea trecutului si a istoriei.La Catedrala din Gent din Belgia au adus experti din Norvegia si Suedia in tratarea lemnului,experti in ceramica din Portugalia,pentru ca sa pastreze totul cum era,si la noi marii nostri inteleg ca prin a pune termopan or sa vina mai multi turisti?! e ceva sub orice critica,si apoi daca mai marii nostri dau aceste exemple de kitsch ce sa cerem celor ce asculta manele sau considera un tablou fotografiat ca cea mai frumoasa opera de arta.Si totusi padure fara uscaturi nu exista,asa ca sa lasam pe cei ce considera kitsch-ul arta sa se bucure in lumea lor si cei ce cunosc adevarata arta sa se bucure si sa pastreze atit cit ii tin puterile.
Nu sunt o buna scriitoare,ma exprim mult mai bine verbal,sper sa nu fi facut eu insumi un kitsch din ceea ce am vrut sa exprim si sa fiu inteleasa.
@anaandronel :O

insasi cuvintul in sine ne face sa parem noi insine un kitsch,dece?pai nu ne apartine si totusi il folosim

Si cum sa-i zicem? :O Eu propun sa le zicem "manelisme" manifestarilor kitschoase insa termenul acesta pare intuitiv prea ingust pentru ca te duce cu gandul numai la o parte a kitsch-ului. Kitsch-ul academic ramane neacoperit de definitia manelismului.
Popuneri?
Ah, sa nu uit! Au mai incercat si altii sa inlocuiasca neologismele cu cuvinte neaose si au iesit monstruletii numiti mucernitza in loc de batista si gatlegau in loc de cravata. Cred ca acestia sunt mai kitsch decat orice neologism.

Alte discuții în legătură

A murit poetul adrian paunescu rosu gheorghe rosu gheorghe Incepand de astazi Flacara poeziei lui ADRIAN PAUNESCU nu mai palpaie, dar ne va lumina neincetat. Odihna vesnica neobositului poet! (vezi toată discuția)
Vreti sa schimbam imnul romaniei? cerda cerda AM FOST CONTEMPORANI CU ....EL,NE-A FACUT COMUNISMUL MAI USOR DE SUPORTAT,NU VRETI CA UNA DIN POEZIILE LUI SA DEVINA IMN NATIONAL? IMPOSIBIL SA NU GASIM CEVA ... (vezi toată discuția)
Regulament scolar Blues Blues Buna. Problema pentru care va solicit un răspuns este următoarea: sunt elev, in cls. a XII-a, iar recent am participat la olimpiada de Lb. si Literatura ... (vezi toată discuția)