[editat] eu am ramas uimita sa citesc povestile scrise de doamna aly_ioana ,am crezut la un mom dat ca nu traiesc in romania.poate ca m-am ratacit in alta tara si eu cred ca sunt in romania!ciudat!am avut legaturi directe cu un astfel de camin,am lucrat as medicala acolo,stiu exact ce se intampla in acele centre.sunt intradevar cativa ani de atunci dar...sunt uimita sa constat cat de multe schimbari s-au fcaut si cata protectie are o mama si un copil care traiesc in aceste centre.in acea vreme nu erai tinuta mai mult de cateva luni max 1 an si apoi era treaba ta ce faci...de servici?ce sa mai vb?unde? nu isi gasesec cei care nu au probl si care au niste scoli.chiar sunt uimita...sincer.am sa ma interesez mai indeaproape si am sa caut si eu aceasta tara in care exista atatea institutii care intradevar functioneaza si parintii care au copii si nu au o casa deasupra capului...primesc totusi protectie sociala!
Nu sunt povesti, multe se schimba in Romania, iar multe femei nu sunt informate. Sunt multe ONG-uri ce se ocupa de aceasta problema in colaborare cu DGASPC, o institutie care se ocupa de asistenta sociala a oricarui are nevoie prin gazduirea in centre, mai ales a femeilor maltratate.In ultimul timp in Romania s-a pus accent pe aceasta problema si exista si fonduri europene pentru aceste centre.
Cunosc cazul unei femei, sotia unui director din administratia financiara, un director ce isi batea sotia pana o baga in spital, si a afcut acest lucru ani de zile, ea a indurat. Nu din cauza banilor isi primea corectia, ci datorita instinctelor animalice ale sotului. pe cand el avansa in functie, ea era casnica, servitoarea sotului, mereu la indemana sa. A refuzat sa ia atitudine, a suportat pentru a-si creste fetele mari, insa intr-o zi a spus : stop. a avut curajul, a chemat politia, acestia. Acestia au dus-o intr-un centru pentru femei victime ale violentei domestice. Acolo a fost ajutata sa divorteze, sa isi infranga teama. A primit asistenta juridica gratuita si s-a ales cu jumatate din intreaga avere, mai mult decat atat, i-a aratat sotului ce inseamna respectul.Ca ea sunt multe femei ce au renanscut, au inceput un alt drum.
si eu am chemat politia in timp ce am fost lovita de sot...au venit si stiti ce mi-au spus? ".ati avut martori ca v-a agresat? cum sa am domnilor din mom ce numai noi doi eram in casa?'le-am aratat vanataia ce se formase imediat pe corp...si m-au indrumat la iml...atat si nimic mai mult.nici macar cu o amenda nu a fost sanctionat.am depus plangere apoi la politie si copia dupa certif medical ...si ghici ce?nimic...nu s-a intamplat nimic.cu 2-3 zile de ingrijiri medicale....nu te baga nimeni in seama.nu mi-a fost teama niciodata nici de sot si nici de nimeni si am spus mereu ce am gandit indiferent cat de mult m-a costat acest lucru.ba da..mi-a fost teama de fiica mea...nu am vrut ca ea sa traiasca in asemenea mediu si am avut noroc cu parintii mei ptr ca daca as fi mers intr-un asemenea camin...nici nu vreau sa imi imaginez cum si ce ar fi simtit fiica mea.
Adevarul este ca politistii care vin sa constate astfel de fapte nu au nici o alta dovada a violentei domestice afara de acuzatiile sotiei si ca in astfel de situatii cand sotia acuza iar sotul neaga cel mai comod si cel mai sigur pentru ei este sa se spele pe maini. Niciunul din vecinii care au auzit ceva nu ies afara - deh, sa nu se puna rau cu vecinul - asa ca situatia pare fara iesire.
Fac insa observatia ca de multe ori sotia care a suferit violentele nu vrea sa divorteze, nu vrea sa se desparta ci vrea sa-l indrepte pe sotul violent, vrea sa-l corecteze. Iar el stie asta si tocmai de aceea e violent, pentru ca stie ca ea n-o sa plece. Nu doar institutiile trebuiesc schimbate ci mai ales mentalitatile.
Mi-am adus aminte acum de Rebreanu si de finetea unora din observatiile sale vis-a-vis de relatia aceasta vicioasa dintre barbatul violent si femeia batuta.
De ce unele din femei privesc bataia ca pe un simbolul al virilitatii si al iubirii barbatului si o suporta mi-e oarecum clar. Au fost educate sa perceapa relatia cu barbatii pe pe una de supunere. Inchei citand afirmatia Margaretei din "Golanii" care ii zice lui Gonea atunci cand il paraseste "Nu ma mai bati, taticule ... nu ma mai bati!" :stunned:
AVETI MARE DREPTATE,NOI,ROMANCELE AVEM O MARE PROBLEMA,SOTII NOSTRI NE CONSIDERA O PROPRIETATE PERSONALA CU CARE POT SA FACA CE VOR.SI DACA INCERCI SA PUI CAPAT,NU TE TUTELEAZA NIMENI.
SI ATUNCI AJUNGI SA STAI SI SA SUPORTI TOT,PENTRU CA ITI LIPSESC BANII PENTRU A INCEPE O VIATA NORMALA ,SI POSIBILITATILE DE A OFERI COPIILOR LINISTEA DE CARE AU NEVOIE.VORBESC DIN PROPRIA EXPERIEN TA.SI EU A TREBUIT SA PLEC DIN TARA CA SA MA HOTARASC SA SPUN "STOP!".CIND TRAIESTI UN PIC PE AFARA INCEPI SA TI SCHIMBI MENTALITATEA.O ZI BUNA!