avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 141 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită urgent executare silita! posibil abuz?
Discuție deschisă în Executare silită

urgent executare silita! posibil abuz?

Buna seara,
Am o intrebare si va rog sa ma ajutati.
Am facut un contract de credit cu ipoteca si am ajuns in imposibilitate de plata. La data de 02.02.2011 a fost inaintat dosarul la executor, creditul fiind declarat exigibil anticipat, in valoare de 40000 lei plus dobanzi si penalitati de 5000 lei. mentionez ca rata era de 1600 lei (din care 750 lei credit si 850 lei donada).
Am mers la sfarsitul lui mai sa le platesc toata suma, si surpriza.
In ciuada faptului ca creditul a fost declarat exigibil anticipat, ei imi pun in continuare din februarie pana acum acea dobanda de 850 lei lunar, adica 5luniX850 lei=4250 lei, plus penalitati,motivand ca pana la executare ratele merg in continuare.
Acest lucru nu este prevezut in contract.
Practic acum am 40000 lei (creditul exigibil anticipat), 5000 lei dobanzi si penalitati + acum 4250 aceste dobanzi la rate care merg in continuare??
Cum e posibil sa se intample asa ceva?
daca nu e prevazut in contract?
Ce art din codul civil reglementeaza asta??
Ce ma sfatuiti sa fac?
Va multumesc
Domnule, sunteti intr-o mare eroare.
Incetarea unui contract de credit, fie ea denuntare sau reziliere, nu presupune si incetarea obligatiilor neexecutate de parti. Prin urmare, dobanda curge in continuare, pana la plata intregrala a sumei creditului impreuna cu TOATE accesoriile acestuia.
Mai studiati, poate va lamuriti.
Domnule, intelgeti va rog , nu mai e un contract bancar in derulare pentru a putea calcula dreptul principal si acesoriul lui , simplu nu mai ai un contract bancar ci o creanta rezultata dintr-un contract bancar pe care o depui pe rolul judecatoriei pentru a fii incuvintata executarea silita ! Surpriza nu se va acepta dobanda penalizatoare dintr-un contract ce nu mai exista ! Odata cu scadentarea creditului ramane doar dobanda si penalitatile calculate pana la data scadentarii . De la acea data contractul bancar devine in drept o creanta lichida certa si exigibila ce are in plus fata de creantele obisnuite, titlu executoriu atat si nimic mai mult , in rest se supune in intregime legislatiei civile .
Ultima modificare: Marți, 7 Iunie 2011
Wladelu , utilizator
Eu cred ca nu ati mai citit de mult despre rezilierea contractului. Ati face bine sa incercati sa va documentati. O sa aflati ca rezilierea contractului nu are efect asupra obligatiilor deja scadente intre parti, asa cum este obligatia de plata a creditului impreuna cu dobanzile aferente. Bancile fac asta dintotdeauna si nu exista nicio hotarare a instantei care sa spuna ca acest lucru este ilegal. Dimpotriva, hotararile sunt in sensul ca - dobanzile curg pana la plata integrala a intregii sume datorate de debitor, dobanzile conventionale, comerciale - trecute in contractul de credit.
eu cred ca nu ati mai depus pana acum spre incuvintarea executarii silite a unei creante provenite dintr-un contract bancar.
Am dosare in care s-a incuvintat doar debitul principal :)) nici macar 1 leu penalitati ! asa ca putem sa ne contrazicem pe forum cat vrem pe judecatorii insa e altceva.
Practica e clara in acest sens si chiar nu mai am de gand sa discut pe subiect cu cineva care nu face distinctia intre un contract bancar in derulare si o creanta rezultata in urma declararii scadente anticipat a unui credit. Ultima data cand am verificat se executau silit creantele nu contractele in derulare !
Ultima modificare: Marți, 7 Iunie 2011
Wladelu , utilizator
Domnule, probabil executor bancar,

Mergeti si discutati cu un coleg consilier juridic si va veti lamuri.
Nu confundati dobanzile bancare cu penalitatile, sunt chestiuni diferite. Nu se incuviinteaza executarea silita a sumei ci a - titlului executoriu, pentru recuperarea creantei.
Probabil tanar si entuziat, aveti tendinta sa va grabiti. Cu totii am trecut prin asta. Mergeti si mai studiati. Cu siguranta va veti edifica asupra problemei.

Ca sa va edificati, faceti o lectura a Legii 85/2006. O sa vedeti acolo - ca indiferent daca avem un contract de credit scadent anticipat, sau in derulare ( legea nu distinge si " ubi lex non distinguit nec nos distinguere debemus:) , daca avem garantii, se calculeaza dobanzi pana la valoarea acesto garantii. Asadar, daca acolo unde regula este ca nu curg dobanzi, legea permite calculul lor in anumite conditii, cu atat mai mult, atunci cand debitorul nu este in insolventa, aceste dobanzi curg. Este o solutie logica si pertinenta.
Poate, nu neg, ati fost victima unei solutii gresite a Instantei. Asta nu inseamna ca trebuie sa fiti de acord cu ea. Incercati sa ganditi textul de lege prin prisma propriilor dvs convingeri si nu dati valoare de adevar unei opinii a unui judecator din cine stie ce judecatorie de provincie.

Succes!

Alte discuții în legătură

Notificare de declarare scadenta credit ContSters277537 ContSters277537 Aveti idee, va rog, lipsa notificarii catre debitor de declarare scadenta a unui credit bancar ce poate atrage din punct de vedere legal? Daca acel credit a ... (vezi toată discuția)
Ce trebuie sa obtin de la executor pentru a-mi debloca salariul ? stef_56 stef_56 1. am fost executat silit ( s-a dat o sentinta la judecatorie ) pentru un credit neachitat si s-a primit documentul intocmit de executor la locul de munca , ... (vezi toată discuția)
In cat timp trebuie sa declare creditul exigibil banca ? ContSters307900 ContSters307900 Buna ziua! Doresc sa stiu cand ar fi putut incepe sa curga un eventual termen de prescriptie. Contractul a fost incheiat in 09.2008 pe o perioada de 6 ani iar ... (vezi toată discuția)