avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 933 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită urgent executare silita! posibil abuz?
Discuție deschisă în Executare silită

urgent executare silita! posibil abuz?

Buna seara,
Am o intrebare si va rog sa ma ajutati.
Am facut un contract de credit cu ipoteca si am ajuns in imposibilitate de plata. La data de 02.02.2011 a fost inaintat dosarul la executor, creditul fiind declarat exigibil anticipat, in valoare de 40000 lei plus dobanzi si penalitati de 5000 lei. mentionez ca rata era de 1600 lei (din care 750 lei credit si 850 lei donada).
Am mers la sfarsitul lui mai sa le platesc toata suma, si surpriza.
In ciuada faptului ca creditul a fost declarat exigibil anticipat, ei imi pun in continuare din februarie pana acum acea dobanda de 850 lei lunar, adica 5luniX850 lei=4250 lei, plus penalitati,motivand ca pana la executare ratele merg in continuare.
Acest lucru nu este prevezut in contract.
Practic acum am 40000 lei (creditul exigibil anticipat), 5000 lei dobanzi si penalitati + acum 4250 aceste dobanzi la rate care merg in continuare??
Cum e posibil sa se intample asa ceva?
daca nu e prevazut in contract?
Ce art din codul civil reglementeaza asta??
Ce ma sfatuiti sa fac?
Va multumesc
Pei si eu ce zic , speta dvs imi da dreptate i-au respins cererea punct !!!!
Din speta care ati pus-o la dispozitie rezulta tocmai ce spun eu .... in faza de executare nu sunt permise abateri si sau interpretari "in extenso" al legi. Nu sunt permise creerea unuor drepturi prin interpretarea legii ....... executarea silita este partea cea mai stricta si restrictiva a dreptului civil.

Si ca sa raspund unei alte afirmatii expuse mai sus de dvs : DA , sunt situatii in care o poprire pe venit ( precedata evident de catre o hot jud) este mai avantajoasa decat achitarea ratei de catre un bun platnic. Aici este o enormitate dar este purul adevar faptic se intampla chiar daca dvs credeti sau nu.

Un alt exemplu : X face credit in perioada de creditare maxima unde a contractat creditul pe un grad de indatorare de 50% si acum plateste prin poprire 33% si mai plateste si la soldul debitor fara comisioane si alte costuri expuse de mine mai sus! ciudat dar real ...
Ultima modificare: Marți, 7 Iunie 2011
Wladelu , utilizator
Domnule executor, cu respect, cititi cu atentia speta. Veti observa ca s-a admis recursul, prin urmare cererea de respingere a incuviintarii executarii silite a fost nelegala. Nu va grabiti. Cititi intreaga speta cu atentie. Daca nu o intelegeti, mai cititi-o o data. Repetati lecturarea ei, pana vi se contureaza o idee. Daca nu reusiti, rugati un coleg de la juridic sa v-o explice.

in legatura cu poprirea, nu are relevanta cuntumul ratei domnule ci faptul ca dvs sustineti ca nu se incaseaza dobanda. Prin urmare, chiar daca 1/3 din salariu e mai mare decat rata, atata vreme cat nu platesc dobanda, as fi un om fericit. Cine nu ar fi? Cred ca toti cei de pe acest forum ar face credite la banca dvs.
Speta am citit-o s-a admis recursul dar cititi si motivele , totodata individualizati speta si nu o comparati cu speta data , aici e discutia de dobanda pe care au calculat-o , in speta data de dvs se pune problema daca se pute incepe executarea in baza contractului de credit ce este titlu executor , NU s-a pus nici o secunda in discutie in speta data cuantumul sumei si legalitatea dobanzilor calculate dupa scadentarea creditului ( in fapt esenta multiplelor noastre posturi)

Va repet speta imi da dreptate !

Edit ca am uitat , mai nou ( pt ca speta este veche) in practica nici macar contractele bancare nu mai sunt exceptate obligatiei de a trece prin instanta pentru incuvintarea executarii silite. Va rog sa cititi cod de procedura civila edite mai noua de 2009 , art 371 si urmatoarele. pentru ca in 2006 se puteau pune in mod direct in executare contractele de credit.
Cat despre poprire chiar nu mai are sens sa discutam cand eu dau un ex concret si va faceti ca nu il intelgeti... dece credeti ca apeleaza bancile la refinantiari , rescadentari si restructurari de credit ??? Va spun eu tocmai ca nu mai este avantajoasa executarea silita. Exceptie : existenta unor propietati pe numele debitorului

Examinând recursul declarat prin prisma motivelor invocate, tribunalul constata ca aceste este întemeiat din urmatoarele considerente:

Potrivit art.120 din O.U.G nr.99/2006 „Contractele de credit sunt titluri executorii”.

Conform art.374/1 Cod procedura civila „ înscrisurile carora legea le recunoaste caracterul de titlu executoriu sunt puse în executare fara investirea cu formula executorie”.

Conform art.371/1 Cod procedura civila, executorul judecatoresc trebuie sa depuna la instanta pentru încuviintarea executarii silite cererea si titlul executoriu.

În solutionarea unei cereri de încuviintare executare silita, instanta trebuie sa verifice caracterul cert, lichid si exigibil al creantei, precum si calitatea partilor.

Fiind îndeplinite aceste conditii, instanta încuviinteaza executarea silita, fara a încerca sa verifice , într-o procedura necontencioasa, aspecte care privesc validitatea contractului de credit.
Ultima modificare: Marți, 7 Iunie 2011
Wladelu , utilizator
Este clar, nu reusiti sa intelegeti speta.
Unde se vorbeste domnule despre catimea creantei? Unde scrie ca se incuviinteaza executarea pentru suma de x lei, asa cum sustineti dvs? Se incuviinteaza executarea silita a titlului executoriu. Asta ce inseamna? ca se executa silit obligatia de plata. Care este obligatia de plata? Principal plus dobanzi. Este simplu, pentru oricine.
Nu inteleg ce vreti sa spuneti cu incuviintarea executarii. A existat o perioada in care se executa fara incuviintarea executarii, dar era valabil pentru toate titlurile executorii nu doar pentru contractele bancare, asa ca nu vad relevanta afirmatiilor dvs.
Wladelu.....
CORECT!

Odata ce a devenit exigibil contactul(CU ALTE CUVINTE REZILIEREA LUI) clauzele contractuale nu mai au efecte! Se merge pe suma TOTALA inregistrata in cererea de executare silita, la care se adauga dobanzile......- PANA LA SOLUTIONAREA SAU LICHIDAREA DOSARULUI EXECUTIONAL. Si ca sa nu fim departe de realitate, bancile sunt atat de """"CORECTE"""", incat calculeaza dobanda din contractul....reziliat :)))) si nu cea LEGALA!!!
De aceea, c.p.c. stipula clar ca executorul cu....CELERITATE....trebuie sa aduca la indeplinire hotararea judelui.
Ultima modificare: Joi, 9 Iunie 2011
xadrianx, utilizator

Alte discuții în legătură

Notificare de declarare scadenta credit ContSters277537 ContSters277537 Aveti idee, va rog, lipsa notificarii catre debitor de declarare scadenta a unui credit bancar ce poate atrage din punct de vedere legal? Daca acel credit a ... (vezi toată discuția)
Ce trebuie sa obtin de la executor pentru a-mi debloca salariul ? stef_56 stef_56 1. am fost executat silit ( s-a dat o sentinta la judecatorie ) pentru un credit neachitat si s-a primit documentul intocmit de executor la locul de munca , ... (vezi toată discuția)
Urgent bucu bucu buna ziua am avut in 2007 un credit la o banca in jur de 1500 lei, am si platit un timp dar de mult timp nu. acum am primit prin tel. un mesaj ca mai am 24 ... (vezi toată discuția)