avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 520 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort prin mediere cu probleme
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort prin mediere cu probleme

Buna ziua!
Eu si sotul meu am hotarat de comun acord sa divortam. Avem un copil minor, asa ca ne-am dus la un mediator, sperand sa trec mai usor peste birocratie. Am hotarat desfacerea casatoriei, incredintarea copilului mie, spre crestere si educare, iar in privinta partajului, avem doar un imobil situat in Ilfov. Eu in buletin am domiciliul in sectorul 3, iar sotul meu, in sectorul 4. Am specificat in cerere ca dresc sa-mi cresc copilul la adresa din jud Ilfov.
Am depus dosarul la sectorul 3, presupunand ca doar acolo trebuie, avand domiciliul in acte in sect 3. Termenul dat de instanta a fost, spre marea mea surpriza, 05 ianuarie 2012.
As vrea sa stiu ce variante am sa grabesc lucrurile. 7 luni inseamna enorm de mult.
Pot cere un termen mai mic?
Pot muta dosarul la Buftea, imobilul fiind in Ilfov? Mentionez ca la dosar am depus si certificatul de casatorie in original.
O alta problema e faptul ca, la ancheta sociala, care am inteles ca e obligatorie desi noi ne-am inteles in toate pivintele, este citata autoritatea tutelara sector3, cand trebuia sa fie implicata autoritatea tutelara din Ilfov.
Daca sotii au domicilii diferite,dar au un copil minor, Autoritatea Tutelara face ancheta sociala la ambele domicilii. Este normal, trebuie sa faca propuneri pentru incredintarea minorului si trebuie sa vada care domiciliu este mai ok !
Divortul, atunci cand la misloc apare si un minor (sau mai multi), in situatia in care partile au un acord de mediere (divortul este liber consimtit) si au decis de comun acord cu privire la viitorul minorului (minorilor) instanta de judecata are ultimul cuvant.
Ancheta sociala cu privire la domiciliul viitor al minorilor si al tutorelui, este obligatorie si aceasta nu se poate face fara solicitarea instantei.
Acordul de mediere, reprezinta baza de plecare in emiterea hotararii, coroborat cu rezultatul anchetei sociale.
Atentie, consider ca aici trebuie sa existe o colaborare avocat - mediator.
Daca s-a incheiat acordul de mediere, acesta poate fi depus oricind la instanta, iar judecatorul va lua act de acesta in camera de consiliu.
Am revenit cu noutati. Am facut cerere de preschimbare a termenului care, din fericire, a primit un raspuns pozitiv. Spre surprindrea mea, termenul fixat este luna viitoare.
Doar ca a aparut alta problema acum: azi a ajuns citatia acasa si scrie: se va timbra cu 3% din valoarea partajului. Eu una, nu mai inteleg nimic. Nu vorbeste nimic de taxa de divort, unde aveam dubii serioase daca trebuie sau nu platita, dar la taxa de partaj nu ma asteptam.
Este OK. Patiti taxa de 3% si faceti solicitare de restituire taxa, avand in vedere accordul de mediere care sta la baza divortului. La emiterea hotararii, se va inapoia si taxa de timbru.

Alte discuții în legătură

Divort la mediator, familie cu copii si credit ipotecar cristeo cristeo Buna ziua, Sunt interesata cum se rezolva urmatoarea problema, familie cu 2 copii se hotaraste sa divorteze, prefera procedura medierii. Exista un apartament ... (vezi toată discuția)
Divort cammelia cammelia doresc sa divortez, am 2 copii, unul major si unul minor, care sunt variantele? notar, mediator sau instanta? (vezi toată discuția)
Actele necesare pentru introducerea unei actiuni de divort P.F.A. HERMAN DAN P.F.A. HERMAN DAN Buna ziua, Ptr deschiderea actiunii de divort ce acte ar trebui sa prezint ? Cam cat ar dura pana la pronuntarea divortului daca suntum de acord cu toate ... (vezi toată discuția)