avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 967 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Magistraţi şi Admitere în ... Admitere INM 2012
Discuție deschisă în Magistraţi şi Admitere în magistratură

Admitere INM 2012

Buna . Sunt noua pe acest forum. Intentionez sa dau examen la INM IN 2012. Am terminat anul acesta dreptul la o facultate la care nu prea mergeam... sa nu-i dau numele ca o banuiti....si nu stiu cu ce sa ma apuc de invatat. Trebuie sa invat de la ZERO. Va rog sa-mi dati cateva sfaturi despre cum ar trebui sa invat si cu ce sa ma apuc. Am vazut ca noile coduri vor iesi acum in octombrie 2011. Orice sfat este binevenit. Multumesc si urez MULTTT SUCCES CANDIDATILOR DE ANUL ACESTA.
Ultima modificare: Joi, 4 August 2011
onitza86, utilizator
Dar Patrick, in conditiile in care nici partea interesata si nici instanta din oficiu nu pun in discutie dreptul de a invoca decaderea, strict pe cazul discutat, instanta din oficiu va putea totusi sa respinga cererea in care se invoca exceptia de necompetenta teritoriala alternativa facuta peste termen ( nici prin intampinare, nici la prima zi de infatisare cand intampinarea nu este obligatorie, ci la un termen ulterior ) pe art. 108 alin 3 ?
Patrick_ a scris:

scarto a scris:

Citat din Ioan Les - Sanctiunile procedurale in materie civila - pag 180

" Ori de cate ori legea stabileste un termen imperativ, pentru exercitarea unei cai de atac sau a altui drept procedural, decaderea poate fi invocata nu numai de partea interesata, ci si de procuror sau de instanta din oficiu"

In primul rand trebuie sa spunem ca in sens procedural, instanta "ridica" exceptii din oficiu, iar partile le "invoca" - asta pentru ca "a invoca" prin chiar definitia acestui termen presupune o instanta (autoritate) in fata careia se face - deci instanta nu poate "invoca" in fata ei insasi ceva ;)

Referitor la citatul din Ioan Les, observam ca "invocarea" de care vorbeste autorul are alt sens aici decat cel procedural despre care vorbim.

In sens procedural, fara a fi pus in discutie acel drept din care partea este decazuta, niciodata nu se va "invoca" de vreo parte sau de instanta din oficiu decaderea dintr-un drept sau din altul.
Ar fi absurd sa se invoce "decaderi" fara sa avem in prealabil pus in discutie acel drept din care se presupune ca partea ar fi decazuta.

Vezi practica judiciara si codurile adnotate.

After all said and done simt nevoia sa fac o apreciere. Nu de alta dar abia acum am primit citatia cum ca sunt dezbateri pe teme procedurale in toi pe avocatnet:).

Mie imi pare ca in ipoteza enuntata de Ioan Les in acel citat se subintelege ca decaderea poate fi invocata-pusa in discutie doar daca se incearca valorificarea acelui drept procedural peste termenul imperativ stabilit de lege. Din formularea tezei eu asa inteleg. Este de la sine inteles ca trebuie sa existe acest factor declansator pentru ca decaderea ca sanctiune procedurala sa poate fi "invocata".
isis23 a scris:

Dar Patrick, in conditiile in care nici partea interesata si nici instanta din oficiu nu pun in discutie dreptul de a invoca decaderea, strict pe cazul discutat, instanta din oficiu va putea totusi sa respinga cererea in care se invoca exceptia de necompetenta teritoriala alternativa facuta peste termen ( nici prin intampinare, nici la prima zi de infatisare cand intampinarea nu este obligatorie, ci la un termen ulterior ) pe art. 108 alin 3 ?

Daca se acopera neregularitatea necompetentei teritoriale alternative prin neinvocarea in termen a exceptiei, atunci cred ca singura solutie care ar putea fi data de instanta in cazul in care ar analiza totusi exceptia, ar fi de respingere, deorece doar asa ar fi in armonie cu efectele acoperirii neregularitatii prevazute de lege si s-ar judeca mai departe la aceeasi instanta.
Ultima modificare: Duminică, 20 Mai 2012
OvidiuDanut, utilizator
OvidiuDanut a scris:

isis23 a scris:

Daca se acopera neregularitatea necompetentei teritoriale alternative prin neinvocarea in termen a exceptiei, atunci cred ca singura solutie care ar putea fi data de instanta in cazul in care ar analiza totusi exceptia, ar fi de respingere, deorece doar asa ar fi in armonie cu efectele acoperirii neregularitatii prevazute de lege si s-ar judeca mai departe la aceeasi instanta.

Daca exceptia de necompetenta teritoriala este ridicata peste termen iar cealalta parte sta in pasivitate si nu invoca decaderea din acest drept, instanta, din oficiu, va constata decaderea si va respinge exceptia de necompetenta teritoriala ca tardiv formulata.

Mii de multumiri, Patrick, pentru ca iti faci timp sa mai arunci un ochi pe aici si sa ne mai ajuti!
:vishenka:
Toate cele bune si foarte bune! :)
ch_a a scris:

OvidiuDanut a scris:

isis23 a scris:

Daca exceptia de necompetenta teritoriala este ridicata peste termen iar cealalta parte sta in pasivitate si nu invoca decaderea din acest drept, instanta, din oficiu, va constata decaderea si va respinge exceptia de necompetenta teritoriala ca tardiv formulata.

Mii de multumiri, Patrick, pentru ca iti faci timp sa mai arunci un ochi pe aici si sa ne mai ajuti!
:vishenka:
Toate cele bune si foarte bune! :)

Isis23 a avansat alta ipoteza...

Alte discuții în legătură

Bibliografie admitere inm Iulian81 Iulian81 Buna ziua! Pentru admiterea la INM bibliografia de examen este aceasi in fiecare an? Sau macar asemantoare? Daca nu cum se pot oamenii pregati in doar 60 de ... (vezi toată discuția)
Carti recomandate pentru admiterea la inm tanko_07 tanko_07 Din ce carti imi recomandati sa invat pentru admiterea la INM 2013 (vezi toată discuția)
Admitere magistratura / inm - cartile din care invatati CATALINA29 CATALINA29 Vă rog să-mi spuneti si mie care este bibliografia recomandată (preferată) pentru pregătirea examenului de admitere in magistratură/INM . Vă multumesc! (vezi toată discuția)