Buna . Sunt noua pe acest forum. Intentionez sa dau examen la INM IN 2012. Am terminat anul acesta dreptul la o facultate la care nu prea mergeam... sa nu-i dau numele ca o banuiti....si nu stiu cu ce sa ma apuc de invatat. Trebuie sa invat de la ZERO. Va rog sa-mi dati cateva sfaturi despre cum ar trebui sa invat si cu ce sa ma apuc. Am vazut ca noile coduri vor iesi acum in octombrie 2011. Orice sfat este binevenit. Multumesc si urez MULTTT SUCCES CANDIDATILOR DE ANUL ACESTA.
Eu am avut o prietena a carei avocata a introdus o actiune in constatare impotriva unui decedat cu buna stiinta (acum am ceva semne de intrebare vis-a-vis de avocata) si judecatoria Constanta a respins actiunea pentru lipsa capacitatii procesuale de folosinta.
In opinia M. Tabarca "intrucat partea nu are folosinta unui drept subiectiv civil, inseamna ca cererea va fi respinnsa ca si cand dreptul lipseste. Deci sanctiunea este respingerea cererii ca nefondata".
Am o nelamurire legata de modul in care trebuie rezolvate anumite grile la drept civil.
Astfel, daca avem o grila, spre exemplu, referitoare la sublocatiune, aceasta va trebui rezolvata conform vechiului cod civil daca se refera strict la Contracte, dar in cazul in care se abordeaza in aceiasi grila si institutia aplicarii legii civile in timp, atunci abordarea grilei se va face raportat la enunt, dar in cazul in care enuntul este echivoc ( nu rezulta din acesta faptul ca se refera strict la Contracte sau strict la aplicarea legii civile in timp), raportarea se va face la ce anume?
Incalcarea competentei teritoriale e sanctionata cu nulitatea relativa. (M.U)
Lamuriti-ma va rog cum intervine aceasta sanctiune...
Presupun ca paratul o invoca pana la citirea actului de sesizare (ca sa fie in termen) si instanta o respinge pe nedrept; iar intr-o cale de atac se constata ca hotararea astfel pronuntata e nula???
Nu inteleg cui ii e aplicata aceasta nulitate relativa.
Scuze daca e banala intrebarea.
Aplicarea obligatorie a legii penale mai favorabile vizeaza si pedepsele pentru care a fost suspendata executarea?
Tot din Florin Streteanu: "Aplicarea legii penale mai favorabile in temeiul art 14 opereaza indiferent de modalitatea de excutare a pedepsei, astfel ea va fi incidenta si in cazul in care condamnatul a fost liberat conditionat sau a beneficiat de suspendare conditionata, iar termenul de incercare nu s-a implinit"