avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 903 soluții astăzi

Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.

Forum Discuţii juridice Magistraţi şi Admitere în ... Admitere INM 2012
Discuție deschisă în Magistraţi şi Admitere în magistratură

Admitere INM 2012

Buna . Sunt noua pe acest forum. Intentionez sa dau examen la INM IN 2012. Am terminat anul acesta dreptul la o facultate la care nu prea mergeam... sa nu-i dau numele ca o banuiti....si nu stiu cu ce sa ma apuc de invatat. Trebuie sa invat de la ZERO. Va rog sa-mi dati cateva sfaturi despre cum ar trebui sa invat si cu ce sa ma apuc. Am vazut ca noile coduri vor iesi acum in octombrie 2011. Orice sfat este binevenit. Multumesc si urez MULTTT SUCCES CANDIDATILOR DE ANUL ACESTA.
Ultima modificare: Joi, 4 August 2011
onitza86, utilizator
Q88 a scris:

@XYZT nu ai spus prostii, dar cred ca nu ai inteles intrebarea mea. Tot ce ai spus am priceput. Eu nu am inteles cum se sanctioneaza cu NR incalcarea competentei teritoriale. Ce se anuleaza??? cui ii este aplicata NR?
Tocmai aici intervine nelamurirea mea: daca nu e invocata in termen necompetenta materiala ea e acoperita; atunci ce facem cu NR? cand o aplicam si la ce?

Daca necompetenta teritoriala nu este invocata in termen, neregularitatea se acopera iar instanta ramane competenta sa judece prin prorogare legala de competenta. Daca a fost invocata si gresit respinsa, in calea de atac poate fi anulata hotararea astfel pronuntata in conditiile art. 197 alin. 1 si 4 C.pr.pen. Deci nulitatea afecteaza hotararea. Se va casa cu rejudecare la instanta competenta teritorial. Teoretic e posibil, practic nu am vazut niciodata pentru ca instanta in circumscriptia careia s-a efectuat urmarirea penala este de obicei una dintre cele patru prevazute alternativ: locul savarsirii, locul unde locuieste faptuitorul si care mai erau pe acolo, nu am codul langa mine acum.
xyzt a scris:

Daca o persoana, in urma savarsirii unei infractiuni, este condamnata la plata de despagubiri catre victima, se poate executa silit singura locuinta a infractorului, pentru ca din pret sa fie platita partea civila?
Cu alte cuvinte, se pot executa silit bunurile strict necesare traiului (cum ar fi singura locuinta a infractorului)?

Da, se executa silit locuinta...nu este bun strict necesar traiului. De multe ori se ajunge in practica la vanzarea locuintei. Strict necesar traiului nu include imobilele.
Q88 a scris:

adrianicet a scris:

Aplicarea obligatorie a legii penale mai favorabile vizeaza si pedepsele pentru care a fost suspendata executarea?

Tot din Florin Streteanu: "Aplicarea legii penale mai favorabile in temeiul art 14 opereaza indiferent de modalitatea de excutare a pedepsei, astfel ea va fi incidenta si in cazul in care condamnatul a fost liberat conditionat sau a beneficiat de suspendare conditionata, iar termenul de incercare nu s-a implinit"

Asa ceva spune si Udroiu, dar apoi citeaza o decizie a CSJ (1490/2003) "in cazul in care executarea pedepsei aplicate a fost suspendata, prevederile art. 458 alin 1 si 419 alin 2 C.proc.pen si ale art. 14 C.pen. nu sunt aplicabile, intrucat procedura de modificare a pedepsei definitive si cea de sesizare a instantei de catre judecatorul delegat cu efectuarea punerii in executare a hotararii presupun existenta unei pedepse aflate in curs de executare sau susceptibila a fi pusa in executare. Modificarea pedepsei definitive poate fi ceruta numai in cazul in care s-a dispus revocarea suspendarii executarii pedepsei, situatie in care aceasta devine executabila si prevederile legale mentionate devin aplicabile" si nu mai stiu ce sa cred.....
Si daca in locuinta respectiva locuiau rudele infractorului (sotie+copii spre exemplu), cu ei ce se intampla?
Q88 a scris:

@XYZT nu ai spus prostii, dar cred ca nu ai inteles intrebarea mea. Tot ce ai spus am priceput. Eu nu am inteles cum se sanctioneaza cu NR incalcarea competentei teritoriale. Ce se anuleaza??? cui ii este aplicata NR?
Tocmai aici intervine nelamurirea mea: daca nu e invocata in termen necompetenta materiala ea e acoperita; atunci ce facem cu NR? cand o aplicam si la ce?

Stai ca incerc eu ....nulitatea relativa in procesul penal este strict legata de vatamarea care este produsa unei parti si nu poate fi inlaturata altfel decat prin anularea acelui act sau proceduri ce se invoca. In cazul necompetentei teritoriale, aceasta trebuie invocata de partea interesata. Daca nu se invoca nulitatea este acoperita. Daca se invoca si instanta o constata atunci isi va declina competenta ( declinarea fiind in acest caz un fel de sanctiune a actului de sesizare a procurorului care s-a adresat unei instante necompetente ) Deci cam asta se intampla in cazul neinvocarii necompetentei teritoriale in termen. Cu privire la alte acte procedurale asupra carora se invoca nulitatea relativa, ele vor fi desfiintate ( sanctiune) si se va dispune refacerea lor daca este posibila, dar numai daca se dovedeste vatamarea. Atentie insa, in penal nu e ca in procesul civil. Instanta poate din oficiu, chiar daca a fost depasit termenul de invocare a nul relative ( la termenul cand s-a incalcat vreun drept sau procedura, sau la urmatorul termen de judecata cu procedura completa ) sa considere ca nul relativa nu a fost acoperita si sa dispuna anularea vreunui act daca este necesar pentru aflarea adevarului in cauza.
Sunt multe de spus, dar sper ca ti-am raspuns la cateva nelamuriri

Alte discuții în legătură

Bibliografie admitere inm Iulian81 Iulian81 Buna ziua! Pentru admiterea la INM bibliografia de examen este aceasi in fiecare an? Sau macar asemantoare? Daca nu cum se pot oamenii pregati in doar 60 de ... (vezi toată discuția)
Carti recomandate pentru admiterea la inm tanko_07 tanko_07 Din ce carti imi recomandati sa invat pentru admiterea la INM 2013 (vezi toată discuția)
Admitere magistratura / inm - cartile din care invatati CATALINA29 CATALINA29 Vă rog să-mi spuneti si mie care este bibliografia recomandată (preferată) pentru pregătirea examenului de admitere in magistratură/INM . Vă multumesc! (vezi toată discuția)