avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 910 soluții astăzi

Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.

Forum Discuţii juridice Magistraţi şi Admitere în ... Admitere INM 2012
Discuție deschisă în Magistraţi şi Admitere în magistratură

Admitere INM 2012

Buna . Sunt noua pe acest forum. Intentionez sa dau examen la INM IN 2012. Am terminat anul acesta dreptul la o facultate la care nu prea mergeam... sa nu-i dau numele ca o banuiti....si nu stiu cu ce sa ma apuc de invatat. Trebuie sa invat de la ZERO. Va rog sa-mi dati cateva sfaturi despre cum ar trebui sa invat si cu ce sa ma apuc. Am vazut ca noile coduri vor iesi acum in octombrie 2011. Orice sfat este binevenit. Multumesc si urez MULTTT SUCCES CANDIDATILOR DE ANUL ACESTA.
Ultima modificare: Joi, 4 August 2011
onitza86, utilizator
logIn a scris:

Am o nelamurire legata de modul in care trebuie rezolvate anumite grile la drept civil.
Astfel, daca avem o grila, spre exemplu, referitoare la sublocatiune, aceasta va trebui rezolvata conform vechiului cod civil daca se refera strict la Contracte, dar in cazul in care se abordeaza in aceiasi grila si institutia aplicarii legii civile in timp, atunci abordarea grilei se va face raportat la enunt, dar in cazul in care enuntul este echivoc ( nu rezulta din acesta faptul ca se refera strict la Contracte sau strict la aplicarea legii civile in timp), raportarea se va face la ce anume?

Cel mai probabil in ipoteza intrebarii se va mentiona in conformitate cu ce Cod civil trebuie rezolvata grila.
Q88 a scris:

Incalcarea competentei teritoriale e sanctionata cu nulitatea relativa. (M.U)
Lamuriti-ma va rog cum intervine aceasta sanctiune...
Presupun ca paratul o invoca pana la citirea actului de sesizare (ca sa fie in termen) si instanta o respinge pe nedrept; iar intr-o cale de atac se constata ca hotararea astfel pronuntata e nula???
Nu inteleg cui ii e aplicata aceasta nulitate relativa.
Scuze daca e banala intrebarea.

Daca necompetenta teritoriala se invoca in termen si exceptia se admite, instanta necompetenta isi va declina competenta la instanta competenta.
Daca necompetenta teritoriala nu se invoca in termen, nulitatea se acopera si instanta ramane in continuare competenta sa judece, prezumandu-se ca partile sunt de acord cu competenta.
Daca necompetenta teritoriala se invoca in termen si exceptia se respinge pe nedrept, incheierea de respingere poate fi atacata odata cu fondul.

Sper sa nu fi spus prostii :)
Ultima modificare: Miercuri, 23 Mai 2012
xyzt, utilizator
sangreal a scris:

Aici e o mare discutie pentru ca in mod normal ar trebui anulata ca urmare a introducerii impotriva unei persoane fara capacitate de folosinta. Dar la absolvire in 2007 (parca acesta este anul) opinia lui Boroi pe barem a fost in sensul ca in temeiul art. 132 C.pr.civ. ii dai termen sa isi modifice actiunea si sa introduca mostenitorii.

Asa e, daca mergi strict pe procedura ar trebui anulata cererea.

Opinia lui Boroi dupa care poti sa dai termen sa se introduca mostenitorii in cauza, vine mai mult din ratiuni practice.
Adica, daca reclamantul e de buna credinta (deci nu stia de deces) si a timbrat cererea la valoarea imobilului, e destul de inechitabil pentru el sa-i anulezi cererea si sa-l pui sa mai timbreze odata cand face o noua cerere impotriva mostenitorilor.

Cred ca e un subiect controverasat, dar oricum dupa textul din cod ar trebui sa se anuleze.

@XYZT nu ai spus prostii, dar cred ca nu ai inteles intrebarea mea. Tot ce ai spus am priceput. Eu nu am inteles cum se sanctioneaza cu NR incalcarea competentei teritoriale. Ce se anuleaza??? cui ii este aplicata NR?
Tocmai aici intervine nelamurirea mea: daca nu e invocata in termen necompetenta materiala ea e acoperita; atunci ce facem cu NR? cand o aplicam si la ce?
Daca o persoana, in urma savarsirii unei infractiuni, este condamnata la plata de despagubiri catre victima, se poate executa silit singura locuinta a infractorului, pentru ca din pret sa fie platita partea civila?
Cu alte cuvinte, se pot executa silit bunurile strict necesare traiului (cum ar fi singura locuinta a infractorului)?

Alte discuții în legătură

Bibliografie admitere inm Iulian81 Iulian81 Buna ziua! Pentru admiterea la INM bibliografia de examen este aceasi in fiecare an? Sau macar asemantoare? Daca nu cum se pot oamenii pregati in doar 60 de ... (vezi toată discuția)
Carti recomandate pentru admiterea la inm tanko_07 tanko_07 Din ce carti imi recomandati sa invat pentru admiterea la INM 2013 (vezi toată discuția)
Admitere magistratura / inm - cartile din care invatati CATALINA29 CATALINA29 Vă rog să-mi spuneti si mie care este bibliografia recomandată (preferată) pentru pregătirea examenului de admitere in magistratură/INM . Vă multumesc! (vezi toată discuția)