avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 947 soluții astăzi

Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.

Forum Discuţii juridice Magistraţi şi Admitere în ... Admitere INM 2012
Discuție deschisă în Magistraţi şi Admitere în magistratură

Admitere INM 2012

Buna . Sunt noua pe acest forum. Intentionez sa dau examen la INM IN 2012. Am terminat anul acesta dreptul la o facultate la care nu prea mergeam... sa nu-i dau numele ca o banuiti....si nu stiu cu ce sa ma apuc de invatat. Trebuie sa invat de la ZERO. Va rog sa-mi dati cateva sfaturi despre cum ar trebui sa invat si cu ce sa ma apuc. Am vazut ca noile coduri vor iesi acum in octombrie 2011. Orice sfat este binevenit. Multumesc si urez MULTTT SUCCES CANDIDATILOR DE ANUL ACESTA.
Ultima modificare: Joi, 4 August 2011
onitza86, utilizator
Acuma am observat ca grila e si redactata gresit, in sensul ca "pana la 500.000 lei" poate insemna mai putin de 2000, dar si mai mult.

Dupa parerea mea, din interpretarea art. 1(1^1) CPC, rezulta ca cererile peste 2000 lei se judeca de tribunal. Deci ca sa-ti raspund la intrebare, daca ai o cerere ce are ca obiect plata unei sume de bani de 500.000 lei, o judeca tribunalul.

Zi putin de unde e grila (autor si an)?
xyzt a scris:

@Ice Hellene - Grila ta iti spunea asa: "Judecatoria judeca:
a) in prima instanta, procesele si cererile in materie civila, avand ca obiect plata unei sume de bani de pana la 500.000 lei inclusiv"

Cererile care au ca obiect plata unei sume de bani se judeca in prima si ultima instanta de judecatorie doar pana la 2000 lei inclusiv, conform art. 1(1^1) CPP. Drept urmare, cererile care au ca obiect plata unei sume de bani de peste 2000 lei se judeca de tribunal.

Tu faci confuzie intre obiectul cererii, adica pretentia dedusa judecatii (care in cazul de fata este plata unei sume de bani, dar poate fi si altceva - revendicare, evacuare, etc) si VALOAREA CERERII, care se cere a fi facuta de catre reclamant pentru a putea determina competenta instantei. Sunt doua lucruri diferite.

Obiectul cererii indiferent daca consta intr-o suma de bani sau este evaluabil in bani pana la 500.000 ron, competenta va apartine judecatoriei. Ce vrea sa spuna alineatul acela este faptul ca doar cele care au ca obiect o suma de bani de pana la 2000 ron, judecatoria este si prima instanta si ultima. Asta nu inseamna ca nu este competenta judecatoria in prima instanta cand obiectul cererii este o suma de 5000 ron, ci pur si simplu ca mai ai cale de atac. De unde este grila si care este anul aparitiei ?

Grila e din Boroi si e de anul acesta, din cartea lui de grile modificata conform legii 71/2011.
Isis, daca ar fi cum spui tu, varianta aceea de raspuns ar trebui trecuta ca si corecta, dar nu e.

Deci grila zice asa:

Judecatoria judeca:
a) in prima instanta, procesele si cererile in materie civila, avand ca obiect plata unei sume de bani de pana la 500.000 lei inclusiv
b) in prima si ultima instanta, procesele si cererile in materie civila, avand ca obiect plata unei sume de bani de pana la 500.000 lei inclusiv
c) in prima si ultima instanta, procesele si cererile privind creante avand ca obiect plata unei sume de bani de pana la 2000 lei inclusiv

Raspuns corect - c

Ultima modificare: Miercuri, 30 Mai 2012
xyzt, utilizator
xyzt a scris:

Acuma am observat ca grila e si redactata gresit, in sensul ca "pana la 500.000 lei" poate insemna mai putin de 2000, dar si mai mult.

Dupa parerea mea, din interpretarea art. 1(1^1) CPC, rezulta ca cererile peste 2000 lei se judeca de tribunal. Deci ca sa-ti raspund la intrebare, daca ai o cerere ce are ca obiect plata unei sume de bani de 500.000 lei, o judeca tribunalul.

Zi putin de unde e grila (autor si an)?

Din Boroi si Raducanu, 2011 si spune ca e conform Legii 71/2011.

Totusi, in cod scrie ca tribunalul judeca cereri al caror obiect e de peste 500.000 lei.

Sa facem un rezumat.

Judecatoria judeca pana la 2000 lei in prima si ultima instanta.
De la 2000 si pana la 500.000 judeca doar in prima instanta (peste 500.000 judeca tribunalul).
Judecatoria judeca in prima instanta toate procesele si cererile, in afara de cele date prin lege in competenta altor instante.
Cererea avand ca obiect plata unei sume de bani de 500.000 lei nu e data expres in competenta unei instante.

In concluzie, ar fi de competenta judecatoriei.
Sa fie o greseala de tipar? Vad ca si tu, isis, ai aceeasi parere cu mine, ca e de competenta judecatoriei.

Alte discuții în legătură

Bibliografie admitere inm Iulian81 Iulian81 Buna ziua! Pentru admiterea la INM bibliografia de examen este aceasi in fiecare an? Sau macar asemantoare? Daca nu cum se pot oamenii pregati in doar 60 de ... (vezi toată discuția)
Carti recomandate pentru admiterea la inm tanko_07 tanko_07 Din ce carti imi recomandati sa invat pentru admiterea la INM 2013 (vezi toată discuția)
Admitere magistratura / inm - cartile din care invatati CATALINA29 CATALINA29 Vă rog să-mi spuneti si mie care este bibliografia recomandată (preferată) pentru pregătirea examenului de admitere in magistratură/INM . Vă multumesc! (vezi toată discuția)