Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.
Dupa parerea mea, art. 1(1^1) instituie o competenta speciala a judecatoriei pentru anumite tipuri de cereri, si anume cele care au ca obiect plata unei sume de bani. Pana la 2000 lei inclusiv, este competenta judecatoria in prima si ultima instanta. Ratiunea este de a nu incarca instantele superioare cu procese "neimportante" din punct de vedere pecuniar, suma de 2000 lei fiind una mica. De asemenea, se urmareste celeritatea rezolvarii acestor procese prin inadmisibilitatea cailor de atac in aceasta materie.
Supun atentiei voastre cateva grile, la care eu am gasit raspunsuri contradictorii in doctrina sau la care eu nu am putut gasi o explicatie:
1. Pot fi considerate ca un mod de dobandire a proprietatii, hotararile judecatoresti:
a) constitutive de drepturi
b) translative de drepturi
c) declarative de drepturi
2. In cazul lucrarilor facute de o persoana cu materiale proprii pe terenul altcuiva:
a) proprietarul terenului pe care s-au facut lucrarile devine proprietarul lor, prin accesiune, cu obligatia de a despagubi pe constructor, chiar daca anterior cei doi proprietari incheiasera o conventie contrara
b) constructorul il poate obliga pe proprietarul terenului sa-l despagubeasca pentru constructia ridicata, chiar daca proprietarul terenului nu invocase accesiunea
c) daca proprietarul terenului invoca accesiunea, iar constructorul stia la momentul construirii ca terenul nu-i apartine, atunci constructorul nu poate cere obligarea proprietarului terenului la plata unei sume de bani egala cu sporirea valorii fondului
3. Regulile de la accesiune nu se aplica:
a) in cazul in care donatarul pierde imobilul prin revocarea donatiei de catre donator si pe imobil se ridicase o constructie
b) in cazul in care un coproprietar construieste iar terenul, prin partaj, cade in lotul sau
c) proprietarului sub conditie rezolutorie care construieste iar ulterior se realizeaza conditia
4.Termenul de prescriptie de 30 de ani inceput pe data de 5 martie 1985 se considera implinit la data de:
a) 5 martie 2015
b) 4 martie 2015
c) 6 martie 2015
5. Poate constitui just titlu in materia uzucapiunii de 10 pana la 20 de ani:
a) titlul provenit de la proprietar
b) hotararea judecatoreasca de adjudecarea unui bun
c) titlul lovit de NR, chiar cand se invoca fata de persoana care are dreptul sa invoce NR, in termenul de prescriptie
Scuzati daca din graba am omis vreo litera de la vreun cuvant!
xyzt a scris:
Dupa parerea mea, art. 1(1^1) instituie o competenta speciala a judecatoriei pentru anumite tipuri de cereri, si anume cele care au ca obiect plata unei sume de bani. Pana la 2000 lei inclusiv, este competenta judecatoria in prima si ultima instanta. Ratiunea este de a nu incarca instantele superioare cu procese "neimportante" din punct de vedere pecuniar, suma de 2000 lei fiind una mica. De asemenea, se urmareste celeritatea rezolvarii acestor procese prin inadmisibilitatea cailor de atac in aceasta materie.
Ideea e sa nu incarce instantele superioare cu caile de atac impotriva unor hotarari prinind creante de pana la 2000 lei inclusiv.
Trebuie sa tii cont ca judecatoria judeca in prima instanta toate procesele si cererile, in afara de cele date prin lege in competenta altor instante. Cererea avand ca obiect plata unei sume de bani de 500.000 lei nu e data prin lege in competenta vreunei instante.
Sunt de acord, e mai plauzibila explicatia asta.
Totusi nu cred sa fie o greseala de tipar la grila, ceva a gandit Boroi cand a dat raspuns corect doar c).
Uitati-va la grilele 572 si 573, se contrazice singur.
572. Cererile avand obiectul evaluabil in bani in cuantum de pana la 2000 lei inclusiv:
c) sunt susceptibile de apel, daca obiectul cererii este rezolutiunea sau nulitatea unui contract de vanzare-cumparare
Raspuns dat ca gresit, deci nu avem cale de atac.
573. Nu sunt susceptibile de cai de atac:
c) hotararea pronuntata in cererea privind nulitatea unui contract a carui valoare este de pana la 2000 lei inclusiv
Raspuns dat ca gresit, deci avem cale de atac in acest caz.
Eu ce sa mai inteleg? :)