avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 887 soluții astăzi

Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.

Forum Discuţii juridice Magistraţi şi Admitere în ... Admitere INM 2012
Discuție deschisă în Magistraţi şi Admitere în magistratură

Admitere INM 2012

Buna . Sunt noua pe acest forum. Intentionez sa dau examen la INM IN 2012. Am terminat anul acesta dreptul la o facultate la care nu prea mergeam... sa nu-i dau numele ca o banuiti....si nu stiu cu ce sa ma apuc de invatat. Trebuie sa invat de la ZERO. Va rog sa-mi dati cateva sfaturi despre cum ar trebui sa invat si cu ce sa ma apuc. Am vazut ca noile coduri vor iesi acum in octombrie 2011. Orice sfat este binevenit. Multumesc si urez MULTTT SUCCES CANDIDATILOR DE ANUL ACESTA.
Ultima modificare: Joi, 4 August 2011
onitza86, utilizator
Dupa parerea mea, art. 1(1^1) instituie o competenta speciala a judecatoriei pentru anumite tipuri de cereri, si anume cele care au ca obiect plata unei sume de bani. Pana la 2000 lei inclusiv, este competenta judecatoria in prima si ultima instanta. Ratiunea este de a nu incarca instantele superioare cu procese "neimportante" din punct de vedere pecuniar, suma de 2000 lei fiind una mica. De asemenea, se urmareste celeritatea rezolvarii acestor procese prin inadmisibilitatea cailor de atac in aceasta materie.

xyzt a scris:

Grila e din Boroi si e de anul acesta, din cartea lui de grile modificata conform legii 71/2011.
Isis, daca ar fi cum spui tu, varianta aceea de raspuns ar trebui trecuta ca si corecta, dar nu e.

Deci grila zice asa:

Judecatoria judeca:
a) in prima instanta, procesele si cererile in materie civila, avand ca obiect plata unei sume de bani de pana la 500.000 lei inclusiv
b) in prima si ultima instanta, procesele si cererile in materie civila, avand ca obiect plata unei sume de bani de pana la 500.000 lei inclusiv
c) in prima si ultima instanta, procesele si cererile privind creante avand ca obiect plata unei sume de bani de pana la 2000 lei inclusiv

Raspuns corect - c

Am si eu cartea de grile, si nu gasesc aceasta grila ! Poti sa imi spui la ce pagina este ? Vorbesc de cartea de grile, editia a 3, Raducan si Boroi
Trebuie sa vaz cu ochii mei astfel nu cred. Fara suparare:)
Ultima modificare: Miercuri, 30 Mai 2012
isis23, utilizator
pagina 117 grila 571
Q88 a scris:

Supun atentiei voastre cateva grile, la care eu am gasit raspunsuri contradictorii in doctrina sau la care eu nu am putut gasi o explicatie:

1. Pot fi considerate ca un mod de dobandire a proprietatii, hotararile judecatoresti:
a) constitutive de drepturi
b) translative de drepturi
c) declarative de drepturi

2. In cazul lucrarilor facute de o persoana cu materiale proprii pe terenul altcuiva:
a) proprietarul terenului pe care s-au facut lucrarile devine proprietarul lor, prin accesiune, cu obligatia de a despagubi pe constructor, chiar daca anterior cei doi proprietari incheiasera o conventie contrara
b) constructorul il poate obliga pe proprietarul terenului sa-l despagubeasca pentru constructia ridicata, chiar daca proprietarul terenului nu invocase accesiunea
c) daca proprietarul terenului invoca accesiunea, iar constructorul stia la momentul construirii ca terenul nu-i apartine, atunci constructorul nu poate cere obligarea proprietarului terenului la plata unei sume de bani egala cu sporirea valorii fondului

3. Regulile de la accesiune nu se aplica:
a) in cazul in care donatarul pierde imobilul prin revocarea donatiei de catre donator si pe imobil se ridicase o constructie
b) in cazul in care un coproprietar construieste iar terenul, prin partaj, cade in lotul sau
c) proprietarului sub conditie rezolutorie care construieste iar ulterior se realizeaza conditia

4.Termenul de prescriptie de 30 de ani inceput pe data de 5 martie 1985 se considera implinit la data de:
a) 5 martie 2015
b) 4 martie 2015
c) 6 martie 2015

5. Poate constitui just titlu in materia uzucapiunii de 10 pana la 20 de ani:
a) titlul provenit de la proprietar
b) hotararea judecatoreasca de adjudecarea unui bun
c) titlul lovit de NR, chiar cand se invoca fata de persoana care are dreptul sa invoce NR, in termenul de prescriptie
Scuzati daca din graba am omis vreo litera de la vreun cuvant!

1 a,b
2 c ...ar putea fi si b daca constructorul e de buna credinta din context nu reiese ca e de buna credinta sau de rea credinta la varianta b
3 b
4 a
5 b,c
Ultima modificare: Miercuri, 30 Mai 2012
ContSters184698, utilizator
xyzt a scris:

pagina 117 grila 571

Nu stiu ce sa zic. Dupa parerea mea este o greseala. Am sunat-o pe profa de procedura ( judecator civil ) si ea spune la fel ca mine. Nu are importanta daca obiectul cererii consta intr- o suma de bani, sau evaluata in bani, ideea este sa nu depaseasca 500.000 lei.

Alte discuții în legătură

Bibliografie admitere inm Iulian81 Iulian81 Buna ziua! Pentru admiterea la INM bibliografia de examen este aceasi in fiecare an? Sau macar asemantoare? Daca nu cum se pot oamenii pregati in doar 60 de ... (vezi toată discuția)
Carti recomandate pentru admiterea la inm tanko_07 tanko_07 Din ce carti imi recomandati sa invat pentru admiterea la INM 2013 (vezi toată discuția)
Admitere magistratura / inm - cartile din care invatati CATALINA29 CATALINA29 Vă rog să-mi spuneti si mie care este bibliografia recomandată (preferată) pentru pregătirea examenului de admitere in magistratură/INM . Vă multumesc! (vezi toată discuția)