avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 416 soluții astăzi

Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.

Forum Discuţii juridice Magistraţi şi Admitere în ... Admitere INM 2012
Discuție deschisă în Magistraţi şi Admitere în magistratură

Admitere INM 2012

Buna . Sunt noua pe acest forum. Intentionez sa dau examen la INM IN 2012. Am terminat anul acesta dreptul la o facultate la care nu prea mergeam... sa nu-i dau numele ca o banuiti....si nu stiu cu ce sa ma apuc de invatat. Trebuie sa invat de la ZERO. Va rog sa-mi dati cateva sfaturi despre cum ar trebui sa invat si cu ce sa ma apuc. Am vazut ca noile coduri vor iesi acum in octombrie 2011. Orice sfat este binevenit. Multumesc si urez MULTTT SUCCES CANDIDATILOR DE ANUL ACESTA.
Ultima modificare: Joi, 4 August 2011
onitza86, utilizator
Buna,
Am si eu o nelamurire, voi la civil, precriptia extinctiva dupa ce lege o invatati?
Ultima modificare: Miercuri, 6 Iunie 2012
avadi, utilizator
xyzt a scris:

Doua intrebari la penal:

1. Furtul este o infractiune de rezultat sau de pericol? Pentru ca am gasit in Udroiu scris ca legatura de cauzalitate rezulta din materialitatea faptei, ceea ce e specific infractiunilor de pericol.

2. La talharie, daca se exercita violente asupra mai multor persoane, dar patrimoniul este comun, se retine o singura infractiune de talharie? Spre exemplu, daca se ameninta 2 coproprietari al aceluiasi bun si apoi se deposedeaza de bun, se va retine o singura talharie, chiar daca sunt 2 persoane amenintate? Personal tind sa cred ca da, pt ca talharia e o infr contra patrimoniului.

Voi cum retineti?

Buna!
1. nici mie nu imi este clar dar am retinut parerea lui Cioclei care este si cea exprimata de U. adica legatura de cauzalitare rezulta din materialitatea faptei, deoarece actiunea de luare are drept consecinta fireasca iesirea bunului din sfera de stapanire a persoanei deposedate. TT. spune ca legatura trebuie sa existe...
Dar e clar ca este o intractiune de rezultat deoarece urmarea imediata consta intr-o modificare fizica a realitatii.

2. Eu am retinut doar o sg infractiune exact pe ideea exprimata de tine.

@avadi din vechiul cod civil.
o grila din udroiu

In cazul praeterintentiei:
a. atat rezultatl urmarit cat si cel efectiv produs sunt intodeauna prevazute de lege
b. rezultatul prevazut si cel efectiv produs vizeaza valori sociale de aceeasi natura
c. peste intentia in raport cu rezultatul urmarit se suprapune numai culpa cu prevedere in raport cu razultatul mai grav, efectiv produs.

el da raspuns corect a si b.

Eu nu inteleg de ce e si "b". Nu mi se pare ca in cazul talhariei care a avut ca urmare moartea victimei rezultatul urmarit si cel efectiv produs sunt de aceeasi natura... sau un alt exemplu in cazul loviturilor cauzatoare de moarte.:confused:

Sa se fi referit la valorile sociale de grup ?
Ultima modificare: Miercuri, 6 Iunie 2012
ContSters184698, utilizator
vultur1 a scris:

o grila din udroiu

In cazul praeterintentiei:
a. atat rezultatl urmarit cat si cel efectiv produs sunt intodeauna prevazute de lege
b. rezultatul prevazut si cel efectiv produs vizeaza valori sociale de aceeasi natura
c. peste intentia in raport cu rezultatul urmarit se suprapune numai culpa cu prevedere in raport cu razultatul mai grav, efectiv produs.

el da raspuns corect a si b.

Eu nu inteleg de ce e si "b". Nu mi se pare ca in cazul talhariei care a avut ca urmare moartea victimei rezultatul urmarit si cel efectiv produs sunt de aceeasi natura... sau un alt exemplu in cazul loviturilor cauzatoare de moarte.:confused:

Acum cateva zile s-a discutat exact aceasta grila si nu ne-am lamurit. Eu una sunt de-acord cu tine. Dupa cate stiu eu, nu e obligatoriu. Daca raspunsul de la b) continea si un "poate", atunci l-as fi ales.
La omorul deosebit de grav, Udroiu spune ca in cazul in care in aceeasi imprejurare cand actiunea de omor cu intentie directa sau indirecta se exercita asupra mai multor persoane si efectiv se produce moartea a cel putin doua, tentativa la omor se absoarbe in omorul deosebit de grav ( asupra a doua sau mai multor persoane ) Sa inteleg ca daca omoara cel putin doua si supravietuiesc vreo 3 persoane, tentativa asupra acestora din urma este absorbita in forma consumata?
Numai ca in cazul celebru de la coafor, unde au rezultat 3 victime si au ramas in viata vreo 6 persoane, procurorul de caz a facut incadrarea la omor deosebit de grav in concurs cu tentativa la omor deosebit de grav, cu retinerea aceleasi agravante ( asupra a doua sau mai multor persoane ) . Cine are dreptate ?
Mie mi se pare mai corecta solutia procurorului de caz. Pentru ca daca nu se absoarbe tentativa cele 6 persoane vor fi persoane vatamate si se pot constitui parti vatamate respectiv civile. Daca tentativa s-ar absoarbe in infractiunea consumata, practic tentativa nu exista, si cele 6 persoane sunt nedreptatite

Alte discuții în legătură

Bibliografie admitere inm Iulian81 Iulian81 Buna ziua! Pentru admiterea la INM bibliografia de examen este aceasi in fiecare an? Sau macar asemantoare? Daca nu cum se pot oamenii pregati in doar 60 de ... (vezi toată discuția)
Carti recomandate pentru admiterea la inm tanko_07 tanko_07 Din ce carti imi recomandati sa invat pentru admiterea la INM 2013 (vezi toată discuția)
Admitere magistratura / inm - cartile din care invatati CATALINA29 CATALINA29 Vă rog să-mi spuneti si mie care este bibliografia recomandată (preferată) pentru pregătirea examenului de admitere in magistratură/INM . Vă multumesc! (vezi toată discuția)