lawnoob a scris:
S-a modificat in vreun fel competenta materiala a tribunalului in proc.civil. de anul trecut pana acuma? nu mai judeca in prima instanta cererile in materie comerciala care nu sunt evaluabile in bani si cele peste 100.000 lei?
S-a mai discutat aceasta problema in urma cu cateva pagini si concluzia a fost (data de @xyzt daca mi-aduc aminte bine): ca urmare a abrogarii a art 2 pct 1 lit "a", tribunalul va judeca procesele si cererile in materie civila al caror obiect are o valoare de peste 500.000 lei.
@XYZT a explicat la acel moment ca judecatoria nu va putea sa judece orice cerere comerciala (la fel interpretasem si eu) si ca aceasta abrogare trebuie sa o interpretam in sensul ca nu mai sunt cereri comerciale, din moment ce NCC a unificat civilul si comercialul.
Pe scurt: judecatoria judeca cereri civile pana la 500.000 inclusiv si tribunalul judeca cereri a caror valoare depaseste 500.000 lei.
Am si eu o intrebare: art 222 al 7 prevede ca plangerea gresit indreptata la organul de urm. pen sau la inst de jud. se trimite pe cale administrativa org. comp; iar deja clasicul M.U spune ca numai plangerea gresit indreptata la instanta se trimite pe cale administrativa si in cazul in care plangerea prealabila depusa la org de urm. pen. necompetent material sau teritorial e necesara declinarea de competenta.
In editia a 2-a isi mentine parerea?
Eu din art 222 al 7 inteleg ca nu e nevoie de declinare, ci tot pe cale administrativa.
Va rog sa imi explicati si mie.#-o