sim05 a scris:
Ice Hellene a scris:
Decizia se refera la alta situatie care mi se pare logica.
Dar in acest caz, eu n-as spune ca e clar ca-l consideri nevinovat pt ca vinovatia poate exista, dar latura subiectiva nu (in cazul in care e savarsita o fapta din culpa, iar legea nu incrimineaza decat savarsirea ei cu intentie).
Si pt litera d) se pot lua altfel de masuri. Masurile administrative (care nu sunt nici ele penale) sunt mai grave?
Oare e mai grav ca cineva fura o paine pt ca nu are nicio posibilitate sa-si hraneasca copii (are o mana amputata si nimeni nu-i ofera un loc de munca, iar ajutorul social e f mic) sau unul care savarseste spre exemplu o infractiune favorizare a infractorului din culpa? Sau gandeste-te tu la alt exemplu in care culpa nu e incriminata.
Poate ai dreptate, nu zic nu, pacat ca nu avem nimic concret pe care sa ne bazam.
Eu cand am dat exemplu, m-am referit la aceeasi speta, pt ca asa mi se pare corect sa analizam.
Dc luam o fapta simpla de furt, una e sa ii aplicam art 18 indice 1 si alta e sa ii luam in considerare faptul ca nu a avut intentia de a fura (lit. d). Tie care ti se pare mai favorabila pentru invinuit in ac sit. lit b indice 1 sau lit d? Pt mine e destul de clar ca lit d.
Tind sa-ti dau dreptate, dar imi tot amintesc de ordinea aia cronologica si mi-e ciuda ca nu stiu unde am citit de ea...
Gata, am gasit, in Udroiu la penal, la actiunea penala si civila in procesul penal, "ordinea de prioritate e retinerii cauzelor care impiedica punerea in miscare sau exercitarea actiunii penale". Dar citind mi-am dat seama ca nu e cazul nostru. La noi era vb despre schimbare, deci nu avem mai multe cauze incidente.
Deci, sim iti dau dreptate. Daca atat b) ind. 1, cat si d) erau incidente se retinea primul.