avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 145 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... procedura legala de actionare in instanta
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

procedura legala de actionare in instanta

Buna ziua! As dori sa va cer sfatul intr-o problema care ma preocupa de ceva vreme.Care este procedura legala de actionare in instanta a proprietarilor rau platnici dintr-o asociatie de proprietari? Ce conditii sunt obligatorii?Am inteles de la cineva cu care am discutat ca acel proprietar rau platnic trebuie sa aiba 9 luni consecutive de neplata a intretinerii ca sa poata fi somat si actionat in instanta.Exista un minim al sumei restanta ptr care pot fi actionati?ne-am saturat sa ii tot tinem in spate pe restantieri si ei sa ne sfideze!
Cel mai recent răspuns: LocatarB , utilizator 21:01, 9 Decembrie 2008
D-na elga50 aici nu sunt de acor cu d-voastra, de ce?
Orice instanta in urma verificarilor decide ca restantul sa plateasca datoria esalonat mai rar sa plateasca datoria intreaga in termen scurt. Deci daca se vede ca omul este de buna credinta si constata ca atat poate sa plateasca ,asoci. respectiva pierde timpul de geaba pe la tribunal ca tot nu are un rezultat imediat doar satisfactia ca l-a dat pe individ in judecata.Exista si rau platnici care nu se sinchisesc sa plateasca decat o data la 5-6 luni niste banuti , nu o suma substantiala , dar au masina de lux la scara sau se afiseaza cu imbracam. de lux. Pentru acestia asoc. nu prea pierde timpul de geaba cu deplasarea la tribunal dar nici acestia nu sunt constransi sa plateasca datoria integrala intr-un timp foarte scurt. Si ar mai fi ultima categorie care nici nu au posibil. mat. foarte bune,si atunci cand sunt dat in judecata prefera sa vanda si sa plece in alta parte.
EX.: prezentat de d-voastra exista ,l-am intalnit si eu dar nu exista ziulica sa ma intalnesc cu acea pers. sa nu ii spun ca nu e bine ce face si ca plateste penaliz.fara rost. Aceasta operatiune a durat un an pana i-am prezentat sit. ap. la intret. si penalizari ,si s-a revenit 3 luni dar dupa aceea a uitat ca a platit penaliz. mari si inutile.
Tocmai aici e problema....instanta decide sa-si plateasca datoria,el plateste o suma oarecare si actiunea se incheie,drept ptr care asociatia a pierdut timpu degeaba si nu s-a ales cu nimic,iar dumnealor continua sa ne sfideze din apartamentele lor luxoase etc.De regula cei care sunt in imposibilitate de plata o vreme,fac tot ce este omeneste posibil si isi achita mare parte .Si atunci revine iar intrebarea ...ce este de facut cu acesti proprietari? Cum ii putem determina sa isi achite ceea ce consuma? Nu mi se pare corect din partea unor avocati sa ii sfatuiasca pe acesti clienti ai lor cum sa fenteze legea si sa ramana in continuare cu banii in buzunarul propriu ,iar ceilalti sa duca in spate aceste datorii!
Dupa mine se poate rezolva (partial), cu vorba buna , dar aici trebuie sa fie adm. putin diplomat sau presedintele asociatiei.
EX.: Trebuie sa-l bombardeze cu somatii din 15 in 15 zile una sa o inmaneza direct proprietarului si sa discute cu el, dar nu de la adm. sau presedinte la rau platnic ci de la un ,,angajat care trebuie sa recupereze bani ca daca nu se intampla acest lucru penalizarile le va plati adm." si sa-i comunice printre altele ca nu poate sa nu respecte legea si ca daca in 15 nu plateste cel putin o parte din datorie va primi o alta somatie prin posta, si tot asa.Comit.asoci. trebuie sa-l implice si pe acel rau platnic in problemele asoci. adica sa faca tot posibilul sa-l consulte de fiecare data decate ori are ocazia , chiar daca nu are nevoie de parerea lui .
care ..ceilalti duc in spate? cine nu a platit..suporta consecinte. A platit cineva datoriile altuia?
Si un locatar care are de platit lunar pe liste, sa zicem 200 lei si el plateste, tot lunar cate 50 lei ...nu este adevarat
Din 200 daca a platit 50..nu se considera achitat pe luna res[ectiva..dupa 3 luni poate fi actionat in judecata.Iar faptul ca la instanta ,asociatia mai pierde,este din cauza ca suma cheltuielilor de pe lista ,lasa de dorit.
Si mai este o problema..de ce furnizorii obliga pe restantier sa beneficieze de servicii pe care nu le poate plati?Daca nu pot plati caldura...sunt obligat sa fac o multime de demersuri si tot sunt obligat sa accept serviciul respectiv.De ce .la solocitarea mea nu vine sa mi sigileze caloriferele?
De ce ..facand economie la apa ,ma trezesc cu zeci de mc apa..sub denumirea de ..pierderi?
Pt ca asociatia ma poate da in judecata..fara sa plateasca ch de judecata.Eu daca vreau sa arat ca sunt furat..trebuie sa platesc.
Raspund acelora care incearca sa gaseasca justificari restantierilor. Daca este un om cu bani si nu plateste o face fie din nesimtire, fie ca nu-i place de administrator, fie....treaba lui. Daca nu poate sa plateasca atunci trebuie sa-si puna problema in mod cinstit daca poate face fata cheltuielilor de la bloc. In cazul ambelor situatii, partea care le revine din facturi si ce se mai cheltuie prin bloc este platita de restul locatarilor. Asociatiile de locatari au devenit pentru unii adevarate banci de creditare, ceea ce nu stiu sa existe undeva in vreo lege. Si nici societati filantropice nu sunt. Daca nu-ti place de administrator sau consideri ca esti furat faci sesizare la presedinte, la comitet, la primarie, la consiliul local, la guvern, la presedintie....Dar nu te poti astepta ca, stand la bloc, consumand apa, gaz, caldura....si altele, sa nu platesti si sa fii lasat in pace pana la calendele grecesti. Asociatia este ca o banca, trebuie sa-si recupereze banii cu care te-a creditat. Punct.

Alte discuții în legătură

E normal sa ni se inchida apa? ma6num ma6num este normal ca pentru o persoana (apartament) sa fie taiata apa pe toata scara???? un singur rau platnic??? #-o (vezi toată discuția)
Nelamurire plata esalonare apa nova bsb1975 bsb1975 Buna ziua, Blocul in care locuiesc are o esalonare a restantelor la Apa Nova ce se intinde pe o perioada de 12 luni. Mai sunt de plata acum 5 si odata cu ... (vezi toată discuția)
Recuperare datorii luis29 luis29 Buna ziua, Am si eu doua intrebari daca se poate sa-mi raspundeti: 1. as vrea sa stiu daca o persoana este datoare la asociatia de propietari iar asociatia ... (vezi toată discuția)