avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 764 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... procedura legala de actionare in instanta
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

procedura legala de actionare in instanta

Buna ziua! As dori sa va cer sfatul intr-o problema care ma preocupa de ceva vreme.Care este procedura legala de actionare in instanta a proprietarilor rau platnici dintr-o asociatie de proprietari? Ce conditii sunt obligatorii?Am inteles de la cineva cu care am discutat ca acel proprietar rau platnic trebuie sa aiba 9 luni consecutive de neplata a intretinerii ca sa poata fi somat si actionat in instanta.Exista un minim al sumei restanta ptr care pot fi actionati?ne-am saturat sa ii tot tinem in spate pe restantieri si ei sa ne sfideze!
Cel mai recent răspuns: LocatarB , utilizator 21:01, 9 Decembrie 2008
As dori sa ma lamureasca cineva si pe mine referitor la acest alineat din legea 230/2007

Art. 28. - (1) Asociaţia de proprietari poate intermedia servicii între furnizori şi proprietarii consumatori, în special cu
privire la serviciile publice de utilităţi, pe baza unor contracte de prestări de servicii sau de furnizare cu caracter individual. Pentru contractele de furnizare cu caracter individual, drepturile şi obligaţiile cu privire la serviciul furnizat aparţin, pe de o parte, furnizorului şi de cealaltă parte, proprietarului.
(2) Pentru recuperarea debitelor cu privire la serviciile publice de utilităţi, furnizorul serviciului va acţiona împotriva
proprietarilor restanţieri.

Ma refer la alineatul (2).Asadar,e posibil ca furnizorul de utilitati sa dea in judecata pe datornici ca sa'si recupereze datoria sau trebuie sa o faca asociatia?Nu mai inteleg nimic.
Sper sa nu ma insel cand va voi raspunde: este vorba de acei proprietari care au contract separat cu furnizorul de servicii, cititi termenul individual. In acest caz special, in mod normal asociatia poate intermedia plata proprietarului catre furnizor. In cazul in care proprietarul nu intelege sa se achite de obligatie, asociatia face pasul in spate si relatia furnizor-proprietar devine directa, furnizorul aducandu-l la judecata pe proprietarul cu care are contract individual. Un exemplu ar fi, sa zicem, un cabinet medical. Acesta are contract separat cu furnizorul de agent termic, dar pentru ca el e bransat la instalatia comuna a blocului, administratorul il ia in considerare la calculul apei si a caldurii, comunicand consumul la furnizor. Acesta emite factura separata pentru cabinet, administratorul o pune pe lista, o poate si plati, dar....daca cabinetul ramane in restanta cu aceasta plata, furnizorul este anuntat de administrator si atunci proprietarul este adus la judecata de catre furnizor. Ceva de genul acesta. Exemplul este teoretic.
Va multumesc pentru raspuns, dar as mai vrea sa stiu cine poate avea contract individual cu furnizorii,daca trebuie sa fie persoana juridica precum cabinetul medical din exemplul Dvs.si ce se intampla daca persoana in cauza isi plateste toate facturile,vecinii sai insa nu, se ajunge la intreruperea difuzarii utilitatilor la toata lumea.Distribuitorul nu incalca atunci contractul individual?Sau exista o clauza speciala pentru astfel de situatii?
Din pacate suporta necazurile traiului in comun, pe o proprietate comuna si cu infrastructura comuna. Cat despre clauzele din contract, ceva imi spune ca furnizorul nu-si ia nicio obligatie de a-i aduce in casa apa calda si caldura altfel decat pe teava comuna cu ceilalti. Este motivul pentru care in aceasta relatie numai furnizorul are de castigat. Deobicei se fac asemenea contracte cu clienti care platesc agentul termic nesubventionat, firmele, cabinetele, magazinele etc., nu persoanele fizice.
Multumesc pentru lamurire.:)

Alte discuții în legătură

E normal sa ni se inchida apa? ma6num ma6num este normal ca pentru o persoana (apartament) sa fie taiata apa pe toata scara???? un singur rau platnic??? #-o (vezi toată discuția)
Nelamurire plata esalonare apa nova bsb1975 bsb1975 Buna ziua, Blocul in care locuiesc are o esalonare a restantelor la Apa Nova ce se intinde pe o perioada de 12 luni. Mai sunt de plata acum 5 si odata cu ... (vezi toată discuția)
Recuperare datorii luis29 luis29 Buna ziua, Am si eu doua intrebari daca se poate sa-mi raspundeti: 1. as vrea sa stiu daca o persoana este datoare la asociatia de propietari iar asociatia ... (vezi toată discuția)