avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 625 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Scutire impozit programator
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Scutire impozit programator

Buna ziua,

Am si eu o intrebare.

Am absolvit cu diploma de licenta Facultatea de Matematica si Informatica specializarea Informatica la Universitatea Bucuresti pe sistem Bologna (3 ani).

In prezent sunt angajat ca Programator (asa scrie in contractul de munca) la o companie si as dori sa stiu daca pot beneficia de scutirea de impozit pe venit acordata programatorilor.

Mentionez ca la departamentul de Resurse Umane al companiei unde lucrez, mi-a fost sugerat faptul ca pentru a beneficia de aceasta scutire trebuie absolvit si ciclul II Bologna (masteratul) desi in lege se precizeaza CLAR ca sunt necesare doar studii superioare de lunga durata (Din ce m-am documentat eu Ciclul I din sistemul Bologna este asimilat ca de lunga durata conform legii 288/2004(jos))

De asemenea mentionez ca am fosti colegi de facultate in aceeasi situatie educationala cu a mea (adica fara masterat) si care lucreaza la diferite firme/companii si beneficiaza de aceasta scutire.

Ce pot face ?

Multumesc



ART. 20 din legea 288/2004
Pe data intrării în vigoare a prezentei legi se abrogă prevederile art. 57, art. 60 alin. (2), art. 62 - 65, art. 72 alin. (4) - (6) şi ale art. 73 alin. (1) din Legea învăţământului nr. 84/1995, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 606 din 10 decembrie 1999, cu modificările şi completările ulterioare.

ART. 57 din legea 84/1995 (ABROGAT)
Învăţământul universitar are caracter deschis şi se organizează sub formă de:
a) învăţământ universitar de scurtă durată;
b) învăţământ universitar de lungă durată.
ART. 62 din legea 84/1995 (ABROGAT)
Învăţământul universitar de scurtă durată este de 3 ani, cu excepţia cazului prevăzut la art. 64 alin. (2), şi este organizat în colegii universitare, în cadrul instituţiilor de învăţământ universitar de lungă durată.
Cel mai recent răspuns: sorinslavic , utilizator 15:14, 11 Septembrie 2013
Am primit raspunsul (neoficial, urmeaza sa il primesc si oficial) de la min. muncii. Ei motiveaza cu Art.153 alineatul 2 din Legea educatiei nationale (legea 1/2011) care spune doar ca

(2) Diploma de absolvire sau de licență a absolvenților
învățământului superior de lungă durată din perioada anterioară
aplicării celor trei cicluri tip Bologna este echivalentă cu diploma
de studii universitare de master în specialitate.


deci practic chiar daca am facut aceeasi materie ca cei cu 4 ani(care sunt echivalati cu master acum) dar comprimata in 3 ani (deci mai multe examene pe sesiune) se pare ca nu ma incadrez!

Mai e ceva de facut?
Da...este!!! Sunt raspunsuri haotice .si se fac corelatii in necunostiinta de cauza !!! sa fie modificata legea data ptr scutirea impozitului pentru sistemul Bologna, doar in acel moment departamentele de HR ar trebui sa ia masuri, altfel ar trebui dati in judecata!!!!!
popescu_adrian a scris:

Da...este!!! Sunt raspunsuri haotice .si se fac corelatii in necunostiinta de cauza !!! sa fie modificata legea data ptr scutirea impozitului pentru sistemul Bologna, doar in acel moment departamentele de HR ar trebui sa ia masuri, altfel ar trebui dati in judecata!!!!!


Ne poate sfatui cineva de aici ce demersuri ar trebui facute (eventual catre ce ministere) pentru a putea beneficia (asa cum este normal) de aceasta scutire?

Mi se pare aberant ca Min.Muncii sa motiveze neacordarea acestui beneficiu folosindu-se de o lege care acorda celor cu 4 ani ante-Bologna echivalarea cu masterul actual (adica 3+2 = 5 ani), iar celor cu 3 ani Bologna(care au facut acelasi volum de materie in mai putini ani) sa nu le ia in considerare nici macar echivalarea cu studiile de licenta de dinainte de Bologna (cele de 4 ani)

Multumesc
Cele mai in masura Ministere care va pot spune exact sunt: Ministerul Muncii, Ministerul Educatiei si Ministerul de Finante(acesta referitor la impozit) ...
Am exact aceeasi problema si intrebare. Si legat de respunsul celor de la Minister, ar fi interesant de intrebat in continuare : cei care au absolvit 4 ani + 2 master = 6 sunt echivalati du doctor in respectivul domeniu? Adica 4 = 3+2, dar 4+2=ce anume? Oricum e jenant...practic toata problema e determinatata de o lege veche si una noua care nu clarifica nimic din cea veche legata de scutirea de impozit. Am cautat si eu un raspuns al unui jurist in aceasta problema. Raspunsul lui a fost efectiv : NIMIC. Pentru ca nici un jurist din Romania nu poate explica o lege veche cu ajutorul uneia noi care nu are stablit nimic clar cu privire la tipul de forme de invatamant existent (si echivalarea cu sistemul vechi de invatamant de scurta/lunga durata).

Alte discuții în legătură

Ce fel de studii sunt? tudor1973 tudor1973 Am absolvit Facultatea de Stiinte Economice si Administratie Publica ,,Stefan cel Mare,, Suceava specializarea contabilitate si informatica de gestiune in anul ... (vezi toată discuția)
Studii de lunga durata nebunica nebunica Buna ziua , Va rog sa ma lamuriti ce inseamna \"studii superioare de lunga durata\" in vederea ocuparii unui post in institutie bugetara. 1. facultate de ... (vezi toată discuția)
Studii superioare de scurta durata flori9 flori9 Ce inseamna studii superioare de scurta durata? Care este diferenta dintre acestea si cele de lunga durata? Care sunt criteriile dupa care putem incadra un ... (vezi toată discuția)