avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 523 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Scutire impozit programator
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Scutire impozit programator

Buna ziua,

Am si eu o intrebare.

Am absolvit cu diploma de licenta Facultatea de Matematica si Informatica specializarea Informatica la Universitatea Bucuresti pe sistem Bologna (3 ani).

In prezent sunt angajat ca Programator (asa scrie in contractul de munca) la o companie si as dori sa stiu daca pot beneficia de scutirea de impozit pe venit acordata programatorilor.

Mentionez ca la departamentul de Resurse Umane al companiei unde lucrez, mi-a fost sugerat faptul ca pentru a beneficia de aceasta scutire trebuie absolvit si ciclul II Bologna (masteratul) desi in lege se precizeaza CLAR ca sunt necesare doar studii superioare de lunga durata (Din ce m-am documentat eu Ciclul I din sistemul Bologna este asimilat ca de lunga durata conform legii 288/2004(jos))

De asemenea mentionez ca am fosti colegi de facultate in aceeasi situatie educationala cu a mea (adica fara masterat) si care lucreaza la diferite firme/companii si beneficiaza de aceasta scutire.

Ce pot face ?

Multumesc



ART. 20 din legea 288/2004
Pe data intrării în vigoare a prezentei legi se abrogă prevederile art. 57, art. 60 alin. (2), art. 62 - 65, art. 72 alin. (4) - (6) şi ale art. 73 alin. (1) din Legea învăţământului nr. 84/1995, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 606 din 10 decembrie 1999, cu modificările şi completările ulterioare.

ART. 57 din legea 84/1995 (ABROGAT)
Învăţământul universitar are caracter deschis şi se organizează sub formă de:
a) învăţământ universitar de scurtă durată;
b) învăţământ universitar de lungă durată.
ART. 62 din legea 84/1995 (ABROGAT)
Învăţământul universitar de scurtă durată este de 3 ani, cu excepţia cazului prevăzut la art. 64 alin. (2), şi este organizat în colegii universitare, în cadrul instituţiilor de învăţământ universitar de lungă durată.
Cel mai recent răspuns: sorinslavic , utilizator 15:14, 11 Septembrie 2013
Salut,
Referitor la ordinul 250/2004 am si eu o problema , care se refera la specializarile din acel ordin , respectiv faptul ca specializarea Mecatronica nu este inclusa printre specializarile existente in anexa 2.
Am trimis in acest sens mail-uri la Ministerul Muncii si mi s-a raspuns ca s-au facut demersurile pentru a se forma un grup de lucru care sa analizeze acel ordin si sa-l actualizeze.Eu am primit acest raspuns la sfarsitul lunii martie si am observat ca nici pana acum nu s-a analizat nimic.Am revenit cu un mail la inceputul lunii mai si am primit acelasi raspuns, cum ca se va reanaliza ordinul.
Eventual poate ar trebui sa trimitem in continuare mail-uri la Ministerul Muncii pentru acest ordin, in ideea ca se va urgenta ceva.
Stie cineva daca putem actiona statul Roman in judecata pentru acest lucru? Sau ei pot sa tina o analiza de genul asta atatea luni, timp in care noi pierdem niste banii care ni s-ar cuveni?
Nu cred ca exista temei legal pentru actionarea statului in judecata in situatia expusa de dvs...
freeelis a scris:

Nu cred ca exista temei legal pentru actionarea statului in judecata in situatia expusa de dvs...


Ba eu cred ca ar putea fi faptul ca e discriminant ca unii angajatori sa acorde scutirea si altii nu pe baza unei legi neactualizate de stat.

Noua in primul an Bologna ni s-a spus ca diplomele vor fi echivalente cu ale celor cu 4 ani, si practic am facut acelasi volum de materie comprimat in mai putini ani -> mai multe examene pe sesiune.
Credeti ca o instanta de judecata va putea obliga statul sa modifice un act normativ ? .. posibil dora daca se declara neconstitutional acest act normativ .. in rest, puterea legiuitoare este cea care poate face asa ceva fara a fi obligata de o institutie anume...
Am intrebat la serviciul de contabilitate al firmei despre cazul in care m-as inscrie la un master pe o specializare existenta in ordinul 250 si mi s-a raspuns ca nu se stie exact pentru ca in ordin este vorba de studii de lunga durata iar masterul este de scurta durata.Cu alte cuvinte, cu toate ca am absolvit aceeasi facultate ca si colegii mei si am si o adeverinta de la facultate cum ca specializarea mea poate fi echivalata cu una din specializarile existente in anexa 2 a ordinului, practic n-am nici o sansa si daca vreau sa beneficiez de scutire trebuie sa ma apuc din nou de aceeasi facultate doar ca pe alta specializare.
Vi se pare normal acest lucru? Si cred ca in situatia mea sunt foarte multi...

Alte discuții în legătură

Ce fel de studii sunt? tudor1973 tudor1973 Am absolvit Facultatea de Stiinte Economice si Administratie Publica ,,Stefan cel Mare,, Suceava specializarea contabilitate si informatica de gestiune in anul ... (vezi toată discuția)
Studii de lunga durata nebunica nebunica Buna ziua , Va rog sa ma lamuriti ce inseamna \"studii superioare de lunga durata\" in vederea ocuparii unui post in institutie bugetara. 1. facultate de ... (vezi toată discuția)
Studii superioare de scurta durata flori9 flori9 Ce inseamna studii superioare de scurta durata? Care este diferenta dintre acestea si cele de lunga durata? Care sunt criteriile dupa care putem incadra un ... (vezi toată discuția)